Бъдещето за туризма в България изглежда не е така светло,

...
Бъдещето за туризма в България изглежда не е така светло,
Коментари Харесай

Подкаст | Проблемите за българския туризъм едва сега започват

Бъдещето за туризма в България наподобява не е по този начин ярко, каквото го показват политиците. И проблемите за бранша занапред стартират макар че всички спънки, които стояха пред него, свързани с Коронавирус, от дълго време са зад тила ни. Това стана ясно от присъединяване на Полина Карастоянова, изпълнителен шеф на Сдружение „ Национален ръб по туризъм “ (НБТ) в седмия епизод на подкаста на Economic.bg – „ Едно мислено “.

Туризмът беше осъден от българските политици през последните две години с отхвърли им бранша да бъде включен в Плана за възобновяване и резистентност. Ще търсим опция да преодолеем тези дефицити “, споделя тя.


ЕДНО НАУМ · Е07: Едно Наум – диалог с Полина Карастоянова
Според нея поради неналичието на европейски средства няма да може да се реализира огромна смяна в модела на финансиране на бранш „ Туризъм “. Освен това още през 2025 година ще се сблъскаме челно с проблемите, за които не сме мислили по-рано, тъй като точно тогава всички наши съперници към този момент ще са усвоили парите по Плана за възобновяване.

Припомняме, че за бранш „ Туризъм “ няма директна мярка, по която да се възползва от европейските пари. Възможностите са единствено индиректни.
Липса на схващане и отвращение за промяна
Липсата на работна ръка в туризма е един от най-големите проблеми в бранша. А единственото решение на този проблем, съгласно Карастоянова, е вноса на служащи от трети страни. Тук обаче пораждат куп административни спънки. Тъй като съгласно наредбата, която регламентира вноса на фрагменти от трети страни, всеки служащ се записва в съответното обитаемо място, а не при работодателя си. И по този начин в случай че един притежател на хотел по морето наеме сезонни служащи, то той няма право да трансферира същите служащи в хотел в някои зимен курорт, който още веднъж е негова благосъстоятелност.

Необходима е смяна в наредбата. Това не е закон, който да би трябвало да минава през Народното събрание, а разпоредба на Агенцията по заетостта. Изцяло функционалност на решение на  министъра на обществената политика. И това не се случва. Ето какво значи неналичието на схващане и обикновено изпитание да бъде направена крачка в усъвършенстване на тази процедура “, изяснява Карастоянова.

От Националния Борд по туризъм ще упорстват пред представителите на 49-то Народно заседание за приоритизиране на бранш „ Туризъм “ и незабавни промени в няколко посоки – регламентиране на туристически гаранционен фонд, синергия сред всички туристически системи, както и оформяне на обособен орган, отвън Министерството на туризма, който да се занимава единствено с маркетинговите акции на България.

Считаме, че от дълго време е отесняла правната рамка, в която са ситуирани пълномощията на Министерството на туризма. Развитието на цялостна идея и виждане ще подсигуряват доста по-висока конкурентоспособност на българския туристически бранш “, споделя ръководителят на НБТ.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР