Бъдещето на монумента Бузлуджа ще бъде обсъдено на международна конференция

Бъдещето на монумента Бузлуджа ще бъде обсъдено на международна конференция ...

Обсъждат на световно ниво съдбата на емблематичен български имот


"Бъдещето на монумента Бузлуджа ще бъде обсъдено на международна конференция в Казанлък през юли, като първата задача е консервиране на мозайките", каза председателят на международния съвет за паметници и забележителни обекти на Германия проф. д-р Йорг Хаспел. Той е част от екипа, който провежда проучванията и в момента е в България.

Дори и нереставриран и рушащ се, монументът "Бузлужда" привлича туристи. Архитектурата му е толкова уникална, че няма как някой да мине наблизо и да не се снима. Всеки, който иска, може да представи идеите си за бъдещето на монумента "Бузлуджа." Конференцията ще е на 22 и 23 юли в музея на Казанлък, уточни БНТ. На нея ще бъдат представени и резултатите от консервацията на мозайките.

"Трябва да осъзнаем, че ни трябва ново предназначение. Създаден е като зала за събрания на социалистическата партия и вече няма да се използва за това. Мислим част от него да е музей, заради мозайките, заради изкуството вътре, музей на българската история и на историята след войната. Но също може и да се използва и за конферентна зала, зала за събития. Място, което да се използва от цялото общество", заяви проф. Йорг Хаспел. Той е убеден, че нито един паметник не заслужава да бъде разрушен или оставен да се саморазруши, колкото и неприятен период от историята да напомня. Точно обратното, важно е паметниците да бъдат запазени, за да помним и да не повтаряме старите грешки.

"В много случаи, особено при така нареченото негативно наследство или тъмно наследство, паметниците се заличават или разрушават. Но това е тоталитарен подход към историята, защото ние трябва да приемаме историята и наследството такива каквито са. Не да ги продължим, но да знаем откъде идваме, за да организираме бъдещето си по-добре", каза още проф. Йорг Хаспел.

Уникалната сграда доведе у нас и световноизвестната звезда Рита Ора. Тя засне един от клиповете си именно на "Бузлуджа" тази зима.

Източник: fakti.bg