Бъдещето на хората, машините и изкуството е в центъра на

...
Бъдещето на хората, машините и изкуството е в центъра на
Коментари Харесай

Изкуствен интелект ще композира и пее в операта Земпер в Германия

Бъдещето на хората, машините и изкуството е в центъра на нов театър в операта " Земпер " в Германия, а историята за това ще бъде разказана и изпята благодарение на изкуствен интелект.

Мултимедийният театър " Chasing Waterfalls " употребява компютърен логаритъм, който е основата на творбата и ще извършва няколко функции. Той ще генерира разнообразни текстове и даже ще оказва помощ на някои от актьорите в пеенето.

Гласът на изкуствения разсъдък е формиран от шаблони, изпълнени от норвежкото сопрано Ейра Индерхауг, които технологията ще употребява, с цел да сътвори свое лично неповторимо " пеене " за всяко осъществяване.

Изкуственият разсъдък (ИИ) взе участие в подготовката на спектакъла, само че непрестанно генерира нови детайли. Резултатът от всичко това ще стане явен на премиерата на операта, тъй като никой не знае какво тъкмо ще напише и изпее технологията. Тя взе участие както в писането на текстовете, по този начин и музикално - като ги интерпретира вокално.

Режисьор на плана е Свен Сорен Бейер, който го управлява дружно с берлинския колектив " Phase7 performing.arts ". Писателката Кристиане Нойдекер основава либретото и опитва с генерираните от ИИ текстове.

Преобразуването на текста в тирада към този момент е намерило място в доста търговски приложения, само че това е първото в света осъществяване в сходна оперна форма. Изкуственият разсъдък е съкомпозитор, съавтор и артист в действително време, а нито едно негово осъществяване не е същото като предходното.

Спектакълът планува и софтуерни нововъведения в театралния дизайн, като планиране на същински водопад и 8-метрова кинетична светлинна статуя, направена от LED панели, която ще изобразява изкуствения разсъдък.



Публиката също ще има опцията да стане част от сценографията, защото някои от посетителите ще бъдат сканирани посредством 3D технология преди всяко зрелище и интегрирани в театрални дизайн.

Проектът ще бъде показан в Дрезден на 3 септември, когато е премиерата, както и на фестивала за изкуства New Vision в Хонконг през ноември.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР