Бъдещето е за ниските цени на електричеството, а не за

...
Бъдещето е за ниските цени на електричеството, а не за
Коментари Харесай

Унгария: Бъдещето е на ниските цени на тока, а не за ниските заплати

Бъдещето е за ниските цени на електричеството, а не за ниските заплати на популацията. Така разсъждават в Унгария, която се готви да построи АЕЦ „ Пакш “ 2, с цел да направи своята стопанска система по-конкурентноспособна.

„ Строителството на АЕЦ „ Пакш “ 2 е окончателно “, съобщи Янош Шули, министър без портфейл, отговарящ за строителството на новата нуклеарна мощ. Основната причина, заради която Унгария залага на развиването на нуклеарната енергетика, е, че тя ще обезпечи дълготрайно на ниска цена ток за унгарските консуматори и индустрия.

В Будапеща също по този начин не считат, че новата нуклеарна мощ влиза в несъгласие със зелената енергетика, а я добавя и е в основата на бъдещия енергиен баланс на страната. Нещо повече АЕЦ „ Пакш “ 2 ще способства за намаляването на нездравословните излъчвания и реализирането на уговорките, които страната е поела по Парижкия контракт по климата.

Основният подтик за построяването на двата блока е решението на Брюксел, съгласно което бъдещата нуклеарна централа дава отговор на европейските условия и планът не се употребява с държавни субсидии. „ Получихме поддръжката на Брюксел и ще се постараем да изградим тази централа благодарение на „ Росатом “. Мисля, че ще построим двата най-хубави блока в Европейски Съюз “, сподели министър Шули по време на провеждащия се в унгарската столица конгрес „ Атомекс 2017 “.

Големият триумф на унгарската страна е, че я е съумяла да контракти 40% присъединяване на свои компании в построяването на АЕЦ „ Пакш “ 2. Това значи поръчки за милиарди евро и развиване на унгарската машиностроителна промишленост, която през последните години е в застой. Унгарските сътрудници считат, че сходно нещо може да се случи и у нас, в случай че се стигне до рестартиране на АЕЦ „ Белене “. Скромните сметки демонстрират, че даже и да успеем да се включим с 20% при цена от почти 10 милиарда евро, това значи 2 милиарда евро за развиване на родното машиностроене.

„ Атомният бранш играе значима роля и за повишението на качеството на живота на хората. Тя е мощен тласък за социално-икономическото развиване на страните “, съобщи първият заместител общоприет шеф на „ Росатом “ Кирил Комаров.

Според изчисленията 60 години употреба на АЕЦ „ Пакш “ 2 ще даде спомагателен принос от 40 до 60 милиарда $ към националната стопанска система. Всеки $, който ще бъде вложен в строителството на „ Пакш “ 2 ще донесе съвсем 2 $ на локалните подизпълнители, 4,3 $ към Брутният вътрешен продукт на Унгария и 1,5 $ в бюджета под формата на данъчни приходи. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР