Бъдещето е във вас. Вие поставяте основите на нова и

...
Бъдещето е във вас. Вие поставяте основите на нова и
Коментари Харесай

Иван Гешев: Няма причина България да не е в Шенген

„ Бъдещето е във вас. Вие поставяте основите на нова и просперираща България. Моето потомство може да промени доста неща, само че вероятностите са пред вас “, съобщи основният прокурор Иван Гешев пред студенти и преподаватели от Университета по библиотекознание и осведомителни технологии. В зала „ Тържествена “ на УниБИТ той изнесе лекция на тематика „ Върховенство на закона, правова страна, разделяне на управляващите и народна власт “.

„ Няма причина да не бъдем признати в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на проблемите с присъединяване на българи против българи ни пречи. Не пазиме дружно на открито националните ни ползи “ – по този начин Иван Гешев отговори на въпрос за какво страни от Европейския съюз се опълчват на присъединението на България към Шенгенското пространство.

„ Демокрацията в България е извънредно нежна, лустрото й е фино, доста елементарно може да се пропука и то е почнало да се пропуква. За да не загубим това, което считаме за обещано, би трябвало да съблюдаваме разпоредбите и да работим като общественост, като екип “, обърна се към аудиторията основният прокурор.

Той отговори на редица настоящи въпроси, отправени от студенти и преподаватели, за проблемите в страната, връзките сред управляващите и законодателството. „ Някой още веднъж не чете Конституцията и законите в страната “, сподели Иван Гешев в отговор на въпрос по какъв начин ще разяснява импортирани в 48-ото Народно заседание законопроекти, с които се желае ограничение пълномощията на президента при назначение на ръководители на служби, виновни за вътрешния ред и националната сигурност.

„ Липсата на почитание и схващане за институционалност е сериозен проблем. Концентрирането на прекалено много пълномощия в един орган или човек води до антидемократичност, до властническо ръководство, тирания, робия, както желаете го наречете. Историята е посочила, че това завършва с тъжни последствия - сподели основният прокурор - Не знам дали осъзнават, че това разрушава устоите на демокрацията “.

Главният прокурор акцентира, че плановете за законови промени, ориентирани към прокуратурата, целят да се овладее правосъдната система и по този начин посредством нея да се упражнява политическа власт. „ Никой не може да ми отговори за какво ми желаят оставката. Логичният отговор е - тъй като прокуратурата засегна доста ползи. Целта е политическа. В персонален проект аз бих живял по-добре, в случай че не съм основен прокурор. Подходът, който се развива, за мен е в жанр „ Троцки “. Принципът е: има човек - има проблем, няма човек - няма проблем. Това не е промяна. Това е тъжно и рисково за България, за нас като общество и за жителите “, разяснява Иван Гешев.

Той уточни един от действителните проблеми в страната - завръщането на разнообразни типове престъпност, считани до неотдавна за забравени - гибел по улиците, провокирана от пияни и дрогирани водачи, разпространяване на опиати, изключително към учебните заведения, проведена престъпност. Даде образец със случай с 14-годишно дете. „ Свалили са му маратонките в центъра на София и се е прибрало по чорапи зимата. Това е нещо, което аз съм виждал в работата си 97-а - 98-а година, тогава сваляха едни доста съвременни якета на децата “, изясни Иван Гешев.

Пред цялостната университетска зала основният прокурор изрази вяра за по-добро взаимоотношение с Министерство на вътрешните работи, тъй като проблемите няма да се решат, в случай че „ то работи единствено и само за себе си “.

„ За страдание, върховенството на закона и разделянето на управляващите се употребяват като клишета и за политическа приложимост, без действително да се съблюдават като правила. Ние (българите) имаме заложба да се разделяме, само че това е единствено едната страна на монетата, наречена разделяне на управляващите, другата е взаимоотношението сред тях. Конституционният съд споделя, че не може сред управляващите да има китайски стени “, изясни Иван Гешев и акцентира, че проблемите би трябвало да се вземат решение, а не да се преекспонират с недемократични цели.

„ За да измененията страната, в която живеем, би трябвало да имате лично мнение, и то не налагано от някой през интернет. С повече информация ще имате по-точна визия за обстановката “, сподели основният прокурор. В почетната книга на университета той написа: „ Заедно ще оставим една по-добра и велика страна на децата си “.

От управлението на университета подариха на основния прокурор прототипно издание на романа " Време разделно " на Антон Дончев. Иван Гешев благодари с думите: " Не почитаме ли великите си хора, не почитаме ли себе си, няма да ни почитат и другите ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР