Бъдещето е по-близо, отколото смятаме. И промените са иезбежни.Още от

...
Бъдещето е по-близо, отколото смятаме. И промените са иезбежни.Още от
Коментари Харесай

Кои професии ще изчезнат заради роботите?

Бъдещето е по-близо, отколото считаме. И измененията са иезбежни.

Още от индустриалната гражданска война изчезват специалности и на тяхно място се появяват други. Това постоянно е било по този начин, без значение дали се дължи на софтуерния прогрес, притока на евтина работна мощ или глобализацията.

Сега е ред на автоматизирането и идването на роботите. Процес, който към този момент се случва и е възприеман по едно и също време както като опасност, по този начин и като нещо позитивно.

Според основания в Оксфорд Humanity Instititute - едни от първите специалности, част от които ще изчезнат съвсем изцяло до десетина година са тези на служащите във фабриките, на охранителите и градинарите, застрашени са и специалностите от транспортно-логистичния бранш, в това число транспорта на хора. В малко по-късен интервал от време в историята ще останат секретарките и счетоводителите.

Съвсем скоро няма да е обезпечена и нито една чиновническа специалност. Още в идващите години роботите ще поемат освен рисковите, мръсните и скучни работи. Ще изчезнат и доста специалности в бранша " Здравеопазване ", от най-висши до редови, твърди известният нидерландски футуролог Ричард ван Хойдонг в книгата си " Светът на следващия ден ".

" Вече изчезват последните пазачи на мостове. Сензори и камери разпознават корабите и деликатно наблюдават за придвижването на сушата, тъй че мостовете да се отварят и затварят автоматизирано и безвредно ", написа Хойдонг.

Суперкомпютри като Watson на IBM скоро ще се оправят доста по-бързо от юристите с обработката на голям брой правосъдни каузи, като въз основа на това ще издават присъди и евентуално ще са в помощ на съдиите, написа money.bg. Точно тяхната специалност надали ще изчезне скоро, само че доста други в юридическия бранш като че ли са застрашени.

В света към този момент работят над 3 милиона индустриални роботи. За съпоставяне, през 2019 година техният брой беше 2,6 милиона.

В Япония и Китай към този момент е всеобща процедура да уволняват чиновници, работещи като касиери, фабрични служащи и даже рецепционисти в хотели, като техните места са заети от роботи. Да забележим какво следва.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР