Бъдещето е най-лошата от всички абстракции. Бъдещето никога не идва

...
Бъдещето е най-лошата от всички абстракции. Бъдещето никога не идва
Коментари Харесай

20 проникновени цитата от Борис Пастернак

" Бъдещето е най-лошата от всички абстракции. Бъдещето в никакъв случай не идва такова, каквото го очакваш. Не е ли по-вярно да се каже, че то изобщо в никакъв случай не идва? … Всичко, което действително съществува, съществува в границите на сегашното. "

Това казвал фамозният съветски публицист и създател на " Доктор Живаго " Борис Пастернак. Роденият в Москва през 1890 година публицист и стихотворец остава прочут със своите стихове и с това, че отхвърля през 1958 година присъдената му от шведския комитет Нобелова премия за литература. Два дни откакто научава, че най-високото отличие за литература му е било приписано, Пастернак изпраща телеграма до Шведската академия с думите  " Крайно признателен, разчувстван, горделив, изумен, обезпокоен ", а единствено четири дни по-късно изпраща и друга депеша. В нея е записано: " Вземайки под внимание смисъла, което се отдава на тази премия в обществото, към което числя се, би трябвало да отхвърля това несправедливо самопризнание. Моля, не приемайте с засегнатост доброволния ми отвод ". Шведската академия дава отговор с:  " Този отвод, несъмнено, по никакъв метод не трансформира валидността на премията. На Академията остава единствено със страдание да разгласи, че връчването на премията не може да се състои ".

Да си спомним за Пастернак с още цитати и негови размишления. 

***

" Всички ние сме станали хора дотолкоз, доколкото сме се научили да обичаме и да разбираме другите. "

„ Мрази всичко, което казваш, само че не задоволително, с цел да те убия поради това. “

" Да обичаш другите е тежък кръст. "

„ Имам възприятието, че в случай че той не усложняваше изцяло излишно живота си, щеше да почине от досада. “

„ Литературата е изкуството да откриваш нещо неизмеримо в елементарните хора и да описваш с елементарни думи нещо неизмеримо. “

" Единственият знак за достойнство са пръстите с мастилени петна. "

" За да може да се самосъхрани, злото би трябвало да се маскира като положително. Може да се каже, че злото постоянно е имало комплекс за непълноценност и по тази причина то в никакъв случай не е искрено. "

" Колкото повече обичаме предмета на нашето боготворене, толкоз повече той наподобява като наша жертва. "

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР