Бабите ни са готвели в йенско стъкло, използвали са хартия

...
Бабите ни са готвели в йенско стъкло, използвали са хартия
Коментари Харесай

И бабите ни са гълтали хапчета за отслабване и са употребявали слънцезащитен крем

Бабите ни са готвели в йенско стъкло, употребявали са хартия за печене, гълтали са хапчета за намаляване, а през лятото са употребявали слънцезащитен крем. Изненадвате ли се? Не, недейте, защото това можете да разберете от рекламите от вестниците и списанията, излизали в миналото в София.

Близо 800 реклами, аранжирани в 27 тематични табла, които показват рекламата от предишния век , може да разгледате в тематичната галерия с която се показва Държавния списък в София. Изложбата " Рекламите в живота на софиянци (1910 - 1943 г.) " можете да разгледате от 3 април 2023 година в изложбеното пространство навън в Градската градина (пред Народния театър) в София.

По жанр и въодушевление рекламите от началото на ХХ век са разнообразни от рекламите в съвременността. Те са живи, радостни, провокират усмивка, основават въодушевление. Много от тях впечатляват със своя приветлив, може би умишлено издирван, наивитет.
 Снимка 612929
Източник:

Събрани дружно, рекламите обаче надскачат личната си значителност и пресъздават живота на града. София тупти със своите улици, магазини, театри, кина, заведения. Модерни и елегантни, тогавашните софиянци са обичали да се забавляват, да слушат музика, да танцуват, да карат колело, да пътуват. Били са отворени към света . На " Лъвов мост " са се продавали билети за задокеански параходи.
 Снимка 612927
Източник:

Българите са пътували, само че и светът е идвал при тях. В изложбата се разпознават имената на редица международни компании, които и през днешния ден участват на българския пазар. Всичко това може да бъде забелязано тъкмо през рекламите, които са гледали вашите баби и дядовци.

Изложбата демонстрира и родолюбието на българите. И способността им да основават полезности - материални и духовни. Трудно могат да бъдат отминати думите на един финансов министър от първите десетилетия на ХХ век: " Нашият лев се крепи върху слабата черупка на българското яйце ".
 Снимка 612926
Източник:

Експозицията може да бъде забелязана до 17 април 2023 година
 Снимка 612924
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР