БАБХ даде на прокуратурата фермери от Болярово Българската агенция по

...
БАБХ даде на прокуратурата фермери от Болярово Българската агенция по
Коментари Харесай

БАБХ даде на прокуратурата фермери от Болярово

БАБХ даде на прокуратурата фермери от Болярово Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) даде на прокуратурата фермери от ямболското село Болярово. Причината е, че втори месец ветеринарни лекари не са позволени в стопанството, с цел да вземат повторни проби за чума по животните.
 
Междувременно стана ясно, че досега в същото стопанство са умряли 11 овце. В стадото беше открита позитивна проба на болестта чума по дребните преживни животни при започване на юни. До този миг стопаните на фермата и протестиращи в тяхна отбрана младежи не допускаха ветеринарните лекари да вземат втора проба. „ Смъртните случаи са от последните пет дни, като тази заран също е имало умряло животно “, сподели за Дарик собственичката на стопанството Ани Петрова. Според нея повода е преяждане.

 
Агенцията по храните даде на прокурор стопаните Ана и Тодор Петрови от Болярово, тъй като бойкотирали ограниченията на ветеринарите против чумата по овцете. Писмото на шефа на БАБХ доктор Дамян Илиев е изпратено до основния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Цецка Цачева. Той моли основния прокурор да предприеме дейности, " които да основат опция за използване на ограниченията за прекъсване на болестта " и упорства за административна и финансова отговорност от хората, бойкотиращи ветеринарите.
 
Пред Дарик Ана Петрова призна, че до през днешния ден има умрели 11 овце в стадото й, само че отхвърля във фермата да има чума: " Никаква чума! Ние си имаме протокол от аутопсията на животните, която сме си създали с частно лице, чието име няма да загатна, държавен чиновник. До ден сегашен никой не се заинтересува от умрелите ми животни. Имам осем загробени животни досега и трите ми животни още стоят незагробени ".-->



Попитана дали аутопсията демонстрира, че няма чума и дали е доказана гибел от преяждане, Петрова отговори: " Никаква чума. Те желаят протокола. Снимките ще покажат, всичко ще си покаже какво голямо количество пшеница овцете са погълнали. За чума въобще не може да става дума ".
 
Заради заплахата от ново огнище на чума в района, през днешния ден в Ямбол заседава и епизоотичен съвет с ветеринарни лекари, които споделиха терзанията си от мощно заразното заболяване.
 
Чумата по дребните преживни животни не е рискова за живота и здравето на хората, само че предизвиква висока смътност измежду стада и нанася тежки финансови загуби на сектора.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР