Баба Ванга е известна не само с предсказанията, които е

...
Баба Ванга е известна не само с предсказанията, които е
Коментари Харесай

Рецепти от баба Ванга за лечение с билки

Баба Ванга е известна освен с предсказанията, които е правила за България и за света. 

Тя е имала способността да лекува и всевъзможни заболявания единствено благодарение на билки. 

Модерната медицина стартира точно с потреблението на билки за укрепване на рани и упойки. 

Какво обаче било толкоз неповторимо в рецептите на баба Ванга? 

 

Тя е " предписвала " комбинации от билки, които са изумявали даже най-вещите знахари. 

Баба Ванга е препоръчвала не толкоз известни растения, които за експертите тогава не са имали стойност и техните свойства не са били известни и необятно използвани. Или такива съчетания, които не са били познати до момента или са били отричани. 

Макар рецептите да са изпитани и да са помогнали на доста хора, апелирам, имайте поради, че не са конкретно съобразени с бременността и майчинството, а единствено някои от тях са за деца. 

Преди да употребявате рецептите, консултирайте се със експерт дали рецептата е подобаваща за вас или вашето дете и се съобразявайте с възможни алергии, ако имате такива (например към мед или някоя билка).

Ето и цялостен лист с всички предписания на баба Ванга за справяне с всички заболявания, спретнат по азбучен ред:

 

Рецепти на баба Ванга за заболявания, започващи с А

А

КНЕ  – Правят се компреси на лицето преди лягане с памучна забрадка, натопена във вода от сварена маточина, сапуниче и черен бъз.

АЛБУМИН  (над нормите) – Тънката и транспарантна кора от брезите, която се свлича през пролетта, се изсушава и от нея се вари 5 мин. 1 с.л. в 2 ч.ч. вода. Прецежда се и се пие по 100 мл. единствено вечер, 3 дни поред.

АЛЕРГИЯ  – 1 ч.л. изсъхнал пелин се накисва за 1 вечер в 1 ч.ч. студена вода. На идната заран се прецежда и се пие 3 пъти дневно след ястие по 1 с.л. с малко мед. За децата: по 1 ч.л. Профилактично: да се пие по 1 чаша пелиново вино, изключително напролет.

АМЕНОРЕЯ  (оскъдна менструация у жените) – Външните люспи на 2 кг кромид лук се сваряват в 3 литра вода, до момента в който стане тъмночервена. Пие се от водата по 1 кафена чашка заран на гладно или вечер.

АМБАЛАК  (детско заболяване, при което болното пие единствено вода, коремчето му е подуто) – Смесват се равни елементи катран, мехлем и малко дървесна пепел. С тази примес се намазва коремчето на детето, завива се и в случай че може да поспи. След това се изкъпва с вода, в която са сварени кисели ябълки, диви круши и 1 с.л. анасон. След като покисне във водата, детето се измазва с гроздова ракия.

АНЕМИЯ  – 100 година изсушени плодчета на билката слез се смилат на прахуляк. Пие се по 1 път дневно 1/2 ч.л., разбъркана в чаша прясно овче мляко. Може да се добави малко мед за усет.

АНЕМИЯ  (детска) – Рано през пролетта, като развият листата на ореха и през септември се вършат неколкократни обливания с вода, в която е вряла към 30 минути орехова шума.

АРТРИТНИ, РЕВМАТИЧНИ БОЛКИ ПРИ ЛОШО ВРЕМЕ  – Лапи на коленете и китките от сварените листа на смарадлика.

АРТРИТ  – В по-голямо количество вода се сваряват 10 по-големи грудки от билката ботурче (колопит). Водата се изсипва във вана и като поизстине до подобаваща температура, болният ляга, тъй че водата да покрие цялото му тяло. Лежи, до момента в който изстине водата. Трябва да се създадат не по-малко от 10 бани. Водата може да се употребява наново.

АРТРИТ  – Вземат се 20 грудки от билката ботурче (колопит) и се сваряват в 10 л. вода. Правят се бани заран и вечер. Първо краката, след това ръцете. След това се полива главата 3 пъти.

АРТРИТ  – В 1/2 л. мощна ракия се вари 1/2 пакетче синапено семе, до момента в който течността остане на половина. Болните места се мажат заран и вечер. Правят се бани с вода от сварена смарадлика.

АРТРИТ  (болки на китките на ръцете) – 10 вечери бани с хладка вода от сварена сладка папрат.

АСТМА  (причина) – пиянство на студени течности, когато човек е изтощен.

АСТМА  – 40 глави арпаджик се попарват с вряла вода, до момента в който омекнат. Задушават се в половин литър зехтин. Смачкват се. От това пюре болният взема на гладно по една супена лъжица заран и вечер.

АСТМА  – Да се пие чай от цвете на подбел и да се обърне внимание на носоглътката.

АСТМА (детска)  – Да се изсуши цвят от подбел, след това да се свари (1 стиска на 2 л вода) и с водата детето да се полее. След банята да се измаже с мед и ракия.

АСТМА (детска)  – 40 листа подбел да се наквасен в мощна ракия едно денонощие. Първата вечер се постанова 1 лист на гърдите на детето, втората – 1 лист на гърба и по този начин се редува, до момента в който се свършат листата. Процедурата да се прави единствено в късна есен.

АСТМА (детска, начален стадий)  – Прави се крем от счукан аспирин и чиста свинска мехлем. Налагат се гърдите на детето 10 дни.

 

Рецепти на баба Ванга за заболявания, започващи с Б

 Б

ЕЗПЛОДИЕ  – Взема се шепа пръст от къртичина (отпадъците, които къртицата изважда през пролетта от дупката), залива се с вряща вода в подобаващ съд. Болната да клекне над парата за 15-20 минути. Процедурата се повтаря няколко пъти.

БЕЗСЪНИЕ (детско)  – 1 кг речен пясък се поставя да заври в съд с огромно количество вода. Когато водата изстине, болното дете се полива с нея.

БЕЗСЪНИЕ (детско)  – Да се увие в платно, напоено с утринна роса. Платното се просва рано заран на поляна върху трева и попива от тях водата.

БЕЗСЪНИЕ  – Болният да спи на възглавница, напълнене с изсушен хмел.

БЕЗСЪНИЕ  – Да спи на възглавница, напоена с изсушено горско сено.

БЕЗСЪНИЕ  – Болният да взема по 1 с.л. мед всяка вечер преди сън.

БЕЗСЪНИЕ  – Болният да взема по 1 с.л. захар и незабавно по-късно 1 чаша вода всяка вечер преди сън.

БЕЗСЪНИЕ  – Събирате през месец май стебла от дивия червен мак дружно с корените и цветовете. Измивате корените добре и цялото стебло изсушавате на сянка. Пълните възглавничката и спите на нея.

БЕЛЕЗИ  (от рани – премахване) – Мястото се навлажнява постоянно със сок от колопит (син минзухар).

БОЛКИ В ГЪРБА  – От 1 м ново бяло платно, намазано със 100 г оръжейно масло, да се направи лейкопласт и да се поставя на мястото на болката три вечери подред.

БОЛКИ В ГЪРБА  – Да се намаже гърбът с мед и посредством масаж да се изтегли кожата.

БОЛКИ В ГЪРБА И ПЛЕШКАТА  (според Ванга породени от рухване преди години) – Кожата от прясно одран заек да се поръси с червен пипер и олио и вечерта да се залепи на гърба.

БОЛКИ В ГЪРДИТЕ (от доста време )  – Според Ванга е възпалена обвивката на дроба. Препоръчва да се направи лапа от тесто за самун, омесено с домакински мая, да се прибави 100 мл оцет, 100 мл олио и 100 мл вино. С това тесто да се наложат гърдите, където е болката.

БОЛКИ В ГЪРДИТЕ (при хормонални нарушения )  – Прави се компрес с запарка от пелин и подбел и се натопява памучна забрадка, изстисква се и се поставя на гърдите по този начин, че да ги обхване задачите. Отгоре кърпата се бинтова хлабаво, с цел да не падне. Това е най-вече компрес за дамите, който се държи цяла нощ.

БОЛКИ В ЖЛЪЧКАТА  (придружени с тежест и повръщане след приемане на тлъста храна) – да се изпие сокът на половин лимон, подправен с половин ч.л. сода бикарбонат.

БОЛКИ В КРАКАТА  – Да се свари в огромен съд китка пъстра детелина. Като изстине водата, да се прецеди и да се прибави 1 с.л. газ. Да се вършат бани на краката 3-4 вечери подред

БОЛКИ В КРАКАТА  – След положително измиване с хладка вода кракакта се намазват с прясна свинска мехлем, обуват се леки памучни чорапи и се преспива с тях.

БОЛКИ В КРЪСТА (от дълго време)  – Стара турска керемида, от старите къщи, да се счука на ситно и да се пресее през решето. След това да се смеси с 3 добре разрушени белтъка, 1 пакетче счукан бял тамян и 1 ч.ч. гроздова ракия. Сместа да се намаже на ленена забрадка и да се увие към кръста за една нощ.

БОЛКИ В КРЪСТА  – Да се направи домакински лейкопласт от добре разрушени на пяна 2 белтъка, 1 с.л. настърган домакински сапун и 1 пакетче счукан бял тамян. Сместа да се намаже на вълнено парче плат, да се увие към кръста и да стои там, до момента в който пластирът падне (1-2 дни).

БОЛКИ В СТОМАХА  – Лекува се най-бързо с чай от босилек, лайка или джоджен. Една супена лъжица от билката ври към 3 минути в 600 мл вода. Пие се три пъти дневно по 1 кафена чашка след ястие, за деца по 1 супена лъжица.

БОЛКИ В СТОМАХА  – Да се сдъвква всеки ден по 1 листенце от алена детелина. Глътва се единствено сока.

БРАДАВИЦА (на ръката) – Болната я е разчоплила и след седмица брадавиците се появили по цялото ѝ тяло. Да се стрие на прахуляк билката ралица и с нея да се посипе и натрие първата брадавица. След това изчезват всички брадавици.

БРОНХИ (възпаление)  – В 100 мл вода се сварява 1 дафинов лист, до момента в който водата остане на половина. Пие се 3 пъти дневно по 1 с.л.

БРОНХИТ  – 2-3 листа от подбел да се варят в половин литър прясно мляко. Прибавя се мехлем на върха на ножа. Да се пие вечер по 1 каф. чаша.

БРОНХИТ (тежък)  – една дребна лъжичка счукан хардал, разбъркан с мед.

БРОНХИТ (детски)  – 1 глава червен кромид лук се обелва от люспите и се издълбава в средата. напълва се с 1 чаена лъжичка небет-шекер. Всеки ден детето изяжда по една глава до излекуване.

БРОНХИТ (детски) –  Да се изпържат 2 яйца в свинска мехлем и да се поръсят със сол. Като изстинат, да се наложат на гърдите на детето за една нощ.

БРОНХИТ  (спастичен, у дете с алергия) – Смесват се по 10 гр. синапено брашно и брашно от корени на исиот със 100 гр. мед. Дава се по 1 ч.л. след вечеря.

БРОНХИТ  (спастичен ) – В 500 мл. вряща вода се накисват за 1 мин. по 1 с.л. смрадлика, подбел и пелин. Водата се прецежда и се пие по 1 с.л. с малко мед заран и вечер след ястие.

БРОНХИТ  (хроничен ) – Чай от невен, всяка заран на гладно по 1 ч.ч. в продължение на 3 седмици.

БРОНХОПНЕВМОНИЯ  ( след боледуване, за възстановяване) – В 1 кг чист мед се объркват добре смлени следните съставки: 1 ч.л. исиот, 1 ч.л. индийско орехче, 1 ч.л. бяла дъвка на зърна, 5-6 зърна карамфил. Взема се от сместа по 1 с.л. 2 пъти дневно след ястие, до момента в който медът свърши. Децата вземат в продължение на 10 дни по 1 ч.л.

БУЧКА В ТЯЛОТО –  Смес от вощина, стрит пелин и ракия да се поставя няколко пъти на болното място.

БУЧКА В ГЪРДИТЕ  – Да се смеси 1/2 кг. ръжено брашно със 100 г прясно масло и 1 ч.ч. прясно мляко. Тестото се поставя на забрадка и болните места се постановат 3 вечери подред.

БЪБРЕЦИ (болни)  – Болният да пие 1 седмица чай от сварени тиквени семки, счукано ленено семе (2 пакетчета) и малко вода. Пправят се лапи, които се постановат на бъбреците на няколко нощи.

БЪБРЕЦИ (болни )  – 1 път седмично болният да яде единствено сварено жито и да пие водата.

БЪБРЕЦИ (болни )  – Един огромен корен от къпина се вари в пет литра вода, до момента в който остане на половина. От тази вода се пие три пъти дневно по 100 година

БЪБРЕЦИ (болни)  – Грънчарска глина се залива с ябълков оцет и се омесва добре. Намазана на платно, вечер глината се слага на кръста над бъбреците.

БЮРГЕР (нач. стадий )  – Червена глина, смесена с винен оцет, намазана на платно, се поставя на болното място.

БЮРГЕР (нач. стадий)  – Царевично брашно се омесва с чист винен оцет и лапата се поставя на болното място.

 

Рецепти на баба Ванга за заболявания, започващи с В

В

ЕНЦИ (болни)  – Болният да се жабури с запарка от дива чубрица, в която е прибавена 1 щипка стипца.

ВЕНЦИ (болни)  – Да дъвче 2 пъти месечно по 1 час смола от бяла мура.

ВЕНЦИ (кървящи)  – Зелени листа от киселец се счукват и се слагат в устата като тампона на венците.

ВЕНЦИ (оголени)  – Използват се плодчетата на драката. 40 от тях се варят в 1 л. вода, до момента в който остане на половина. Изтива и няколко пъти денем жабурим с водата, като по-късно масажираме венците.

ВЕНЦИ (оголени)  – Набира се цъфнала тученица (prtulaca oleracea), нарязва се на ситно, поръсва се със зехтин и се яде като салата.

 

Рецепти на баба Ванга за заболявания, започващи с Г

 

Г

АДЕНЕ  – Да се пие чай от синапено семе.

ГАЗОВЕ В СТОМАХА  – Да се пие чай от мащерка.

ГАЗОВЕ В СТОМАХА  – При всяко хранене да се изяждат по 3 маслини.

ГАНГРЕНА  (на пръстите на краката) – Мехлем: 1 с.л. прясна свинска мехлем се размесва с 1 ч.л. дъбова пепел и 1 ч.л. гасена вар. Болното място се намазва с мехлема и престоява 3 вечери подред. Синьото леке изначало става червеникаво, след това розово и най-после изчезва.

ГАНГРЕНА  (на краката) – Мехлем: 1 с.л. прясна свинска мехлем се размесва с 1 ч.л. дъбова пепел и 1 ч.л. гасена вар. От мехлема се прави питка, която се връзва 3 вечери подред на стъпалото. Синьото леке изначало става червеникаво, след това розово и най-после изчезва.

ГАСТРИТ  – Само заран да се пие по 1 чаена чаша чай от бяла върба на гладно. След това да се изпива по 1 чаша прясно мляко.

ГАСТРИТ  – да се пие билката пача трева.

ГАСТРИТ  (остър) – 200 г листа от тесния издължен живовляк се варят 5 мин. в 1/2 литър чиста гроздова ракия. Прецежда се и болният взема по 1 с.л. заран на гладно 1 час преди ставане. Да не се пуши.

ГЛАВОБОЛИЕ  – Главата се мие с вода, В която е сварена дива мерудия.

ГЛАВОБОЛИЕ  – Събират се 2 кг от растението диво просо, когато е във восъчна зрялост. Това количество се разпределя за към 10 дни. Част от дивото просо се вари в по-голямо количество вода към 10 мин. Когато водата стане хладка, се вършат обливания на цялото тяло всяка вечер.

ГЛАВОБОЛИЕ  (упорито) – В 600 мл. вряща вода се варят 5 мин. 3 ч.л. анасон. Пие се 3 пъти дневно по 1 кафена чашка преди ястие.

ГЛАВОБОЛИЕ  (детско, упорито) – Голяма китка от изсушена билка жълт смил се слага в торбичка от чисто платно и се прави възглавничка. След като детето преспи една вечер на нея, билката се изважда и се сварява. С водата се полива главата на болното.

ГЛАВОБОЛИЕ  (хронично) – Сварява се чубрица в огромно колич. вода. Вечер главата се потопява за 10-15 минути във водата, а след това се полива цялото тяло.

ГЛАВОБОЛИЕ  (неспокоен сън) – В 2,5л. вода се сваряват 1-2 листа от тревата столетник. С нея се поливат главата и тялото вечер няколко пъти.

ГЛАВОБОЛИЕ  (с болки в ухото, и при деца) – 1 с.л. захар се карамелизира. Щом стартира да потъмнява, се залива с 1 ч.ч. студена вода. Разбърква се и се пие, откакто карамелът се стопи изцяло. Необходими са 1-2 чаши дневно.

ГЛАВОБОЛИЕ  (силно, след стрес) – В продължение на няколко дни болният да взема вечер преди лягане по 1 супена лъжица захар на пясък, да я поставя в устата и по-късно да изпива 1 чаша вода.

ГЛАСНИ СТРУНИ  (възпалени, пресипване) – Прави се компрес на гърлото от счукан пелин, подбел и тинтява.

ГНОЙНИ ОТОЦИ  – Да се смеси 1/2 кг. ръжено брашно със 100 г прясно масло и 1 ч.ч. прясно мляко. Тестото се поставя на забрадка и местата се постановат 3 вечери подред.

ГНОЙНИ ОТОЦИ  (отичане и гноясване след нараняване)- да се одере една жаба, по опция хваната от мястото, където е потърпевш индивидът и кожата да се залепи на болното място. Човекът, на който е даден този съвет, спал непробудно 2 денонощия (въпреки че страдал от бодърствуване поради болката) и когато се събудил превръзката била паднала и на нея имало бяло жило 10 см. След седмица раната зарастнала и той избавил крайници си от ампутация.

ГОЛЯМА НУЖДА  (много деца се стискат и не вървят по огромна потребност дълго време) – Изпича се 1 ябълка и щедро се залива с карамел. Като изтине я дайте на детето да я изяде. Удивително бърз резултат.

ГЪБИЧКИ (на краката, неприятна миризма)  – Правете всяка вечер бани на краката във вода от сварен босилек.

ГЪБИЧКИ (по ноктите на ръцете)  – Да се свари мощно кафе и няколко пъти ръцете да се потапят във водата дружно с утайката.

ГЪБИЧКИ (по пръстите на краката)  – Добре измити, стъпалата се потапят в мощен винен оцет. Вечерта се спи с чисти чорапи, напоени с оцета.

ГЪБИЧКИ (по пръстите на краката)  – Правят се бани с хладка вода, в която са разтворени по 1 с.л. сода бикарбонат и сол.

ГЪБИЧКИ (по пръстите на краката)  – Счукан джоджен се смесва със сол и се поставя сред пръстите.

ГЪРЛО (възпалено)  – 1-2 пъти на ден да се прави гаргара от щипка нишадър, разперен в кафена чашка вода.

ГЪРЛО (възпалено)  – Чай от мащерка, лайка и щипка смрадлика.

ГЪРЧ (при дете)  – Да спи на възглавница, напълнена с горско сено.

 

Рецепти на баба Ванга за заболявания, започващи с Д

Д

ЕБЕЛО ЧЕРВО  (изпадане, у дете) – Нагрява се тухла и се залива със студена вода. Слага се от горната страна вълнено парче плат. Когато температурата стане подобаваща, детето се слага да поседи върху кърпата, до момента в който тухлата изстине.

ДЕБЕЛО ЧЕРВО  (изпадане, у дете) – Нагрява се бакърена тава и се обръща с дъното нагоре. Отгоре се поставя влажна вълнена забрадка. Когато температурата стане подобаваща, детето се поставя да седне върху кърпата.
ДЕБЕЛО ЧЕРВО  (задържа се дълготрайно време модифицирана храна и не може да се изхвърля) – Да се стрият на прахуляк зърна от бяла дъвка, да се размеси със зехтин и по 2-3 пъти дневно да се взема по 1 с.л.

ДИАБЕТ  (причина) – появява се след мощен стрес, нерешителност или доста неприятно прекарване.

ДИАБЕТ  (детски, начална форма) – Да се съберат цветовете на бяла черница. Да се сварят и с водата да се облее детето.

ДИАБЕТ  (детски, начална форма) – 10 кисели червени ябълки се сваряват в към 5 литра вода. Детето се облива с водата след изкъпване.

ДИАБЕТ  (начална форма) – Да се пие запарка от къпинови връхчета

ДИАБЕТ  (начална форма) – шушулки от зрял фасул, към 3 кг., се сваряват и отварата се пие по 1 ч.ч. заран на гладно.

ДИЗЕНТЕРИЯ  – 1 стиска билка огнивче се вари в 1 литър вода към 10-15 минути. Пие се от водата по 1 кафена чашка единствено заран, 2-3 дни.

ДИЗЕНТЕРИЯ  – Сварява се прясна дъбова кора с дължина към 10 см в 1 л. вода. Ври, до момента в който водата остане на половина. Когато изтине, се пие по 1 кафена чашка дневно на гладно. За деца – по 1 ч.л.

ДИСКОВА ХЕРНИЯ  – Счукана остаряла керемида се смесва с 2 белтъка, 1 ч.л. счукан бял тамян и 1 ракиена ч. гроздова ракия. Намазва се вълнено парче плат и пластирът стои на кръста, до момента в който падне самичък.

ДИСКОПАТИЯ  – Настърган балкански картоф се постанова на болното място за 1 нощ или се повтаря, до момента в който отмине болката.

 

Рецепти на баба Ванга за заболявания, започващи с Е

Е

КЗЕМА  – Букет горски цветя се сварява и с водата се облива болният.

ЕКЗЕМА  – В 1 к.ч. алкохол за горене пуснете на върха на ножа салицил. Разбъркайте добре и мажете изуменото място 1-2 пъти дневно, до момента в който се използва цялото количество

ЕКЗЕМА  – След изкъпване болните места да се намажат с памук, натопен в примес от 1 к.ч. олио и 1 к.ч. винен оцет.

ЕКЗЕМА  – Изстисква се сокът от билката сапуниче и след положително измиване и разчистване със алкохол болното място се маже със сока.

ЕКЗЕМА  – Да се изпекат до изгоряло 30 ореха. След това да се счукат на прахуляк и да се размесят с рибено масло, да стане като мас. Почистеното място се маже с него.

ЕКЗЕМА  – Болният да се маже със примес от равни елементи грес и бензин.

ЕКЗЕМА  (силна, на лицето, получена от нечисти бръснарски инструменти) – предложено на млад мъж, чието лице се зачервило, а след това се покрило с рани и струпеи. Ванга му споделила да вземе от реката чиста, фина тиня – една чаша – и да я смеси с една чаша сол. Да направи нещо като лапа на брадата и да преспи с нея една нощ. На другата заран, когато махнали калната кора, изпод се посочила чиста, бяла и успокоена кожа.

ЕКЗЕМА  (детска) – Да се изкъпе с вода от сварен ечемик.

ЕКЗЕМА  (водна, детска) – Във фурната на печката се изпичат до тъмнокафяво 3 ореха с черупките. След като изстинат, се скукват доста добре. Към тях се прибавя 1/2 лъжичка рибено масло. Почистено добре, мястото се намазва няколко пъти.

ЕКЗЕМА  (на ръцете от перилни препарати и други химикали) – Всеки ден да се вършат хладки бани на ръцете, като във водата се разтваря 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Банята продължава към 15-20 минути. След това за десетина минути ръцете се потопяват в леко затоплен зехтин.

ЕКЗЕМИ  – Много от разновидностите на екземата се лекуват, като се мажат след разчистване с течността, която се събира през месец май в брестовите шишарки.

ЕПИЛЕПСИЯ  (младеж с припадъци, за който смятаха, че има епилепсия) – Ванга споделя, че има прищипнат нерв в резултат на рухване. Препоръча му да вземе платно, да го потопи в примес от зехтин, стопен восък и вощина и да залепи мушамата по продължение на целия гръбначен дирек – от врата до долу. Припадъците стопират.

ЕПИЛЕПСИЯ  (детска) – Детето се къпе с вода от сварено горско сено, да спи на възглавничка, напълнена с горско сено.

 

Рецепти на баба Ванга за заболявания, започващи с Ж, З и И

Ж

ЛЪЧКА  (болна) – Болният да изяжда на ден по 2 круши на гладно. Да пие компот от диви круши без захар.

ЖЛЪЧКА  (болна) – 1 коренче от билката жълта тинтява с величина към 3-4 см се накисва в 1 л бяло домашно вино. Престоява 3 дни. Изважда се от виното и се пие по 1 с.л. 3 пъти дневно по време на ястие.

ЖЪЛТЕНИЦА  (при бебета, родени през лятото) – Да се поливат с вода, в която е сварена билката кукувича прежда.

ЖЪЛТЕНИЦА  – „ За жълтеница има доста просто лекарство, което лекува за три дни без излишък. Още щом се забележи (болестта), в продължение на 3 дни всяка заран се изпива сокът на 1 лимон, разбъркан с 1 лъжица сода бикарбонат. Изпива се на гладно. ”

ЗАДУХ  – Смесват се по 200 гр. мед, зехтин и гроздова ракия. 3 пъти на ден се пие по една ракиена чашка.

ЗАПАРВАНЕ  (подсичане у деца и възрастни) – Дъбово дърво, проядено от червеи, се стрива на доста ситни трици. След измиване мястото се напудря с този прахуляк. ЗАПЕК – 1-2 пъти дневно се взема по 1 супена лъжица мармалад, изработен от сварени плодчета на черния бъз без захар (може мед).

ЗАПЕК  – Изпича се една ябълка и се залива с карамел (горена захар). Изяжда се, като поизстине.

ЗАУШКА  – Синя амбалажна хартия се надупчва ситно с игли и се намазва с мед, ракия и счукан тамян. Залепва се зад ушите. Болестта изчезва за 3 дни.

ЗАЧЕРВЕНО ГЪРЛО И КАШЛИЦА  (дори съпроводено с плюене на кръв) – Чай от смарадлика. Тя не е отровна, както считат някои хора. 1 с.л. от билката се вари в 500 мл. вода, до момента в който остане на половина. Това количество се изпива на 3 пъти денем с малко мед след ястие.

ЗЛОЯДИ ДЕЦА  – Да се съберат всевъзможни плодове, които са кисели и още не са узрели. Да се сварят в огромен съд, до момента в който станат на каша. Когато водата поизстине, без да се прецежда, в нея да се потопи детето до гушката. Да постои във водата половин час. След това да се измаже със свинска мехлем и гроздова ракия.

ИЗГАРЯНЕ  (от парещ предмет) – 6 жълтъка от пресни яйца и 6 л. прясно, стопено масло се разрушават добре, до момента в който сместа стане като майонеза. Болните места се увиват неколкократно с марля, напоена с мехлема.

ИЗТОЩЕНИЕ  (и при деца) – Вземете стебло на магарешки бодил (най-лечебен е, когато е към този момент с пъпки и пораства покрай вода), отрежете стеблото и го обелете, до момента в който стигнете до нежната вътрешност. Изяжте го като десерт. Необходими са 10 стебла и умората изчезва.

ИМУННА ЗАЩИТА  – 1 път месечно се поливайте с вода, в която е сварена мащерка.

ИСТЕРИЯ  – 1 букет от билката срамниче престоява 1 нощ в кофа със студена вода. На другия ден билката се сварява в същата вода и щом изстине, болният се полива с нея.

ИШИАС  – Лятото припичане на слънце.

 

Рецепти на баба Ванга за заболявания, започващи с К

АШЛИЦА  (упорита) – 1 с.л. от изсушен цвят на драка ври до завиране в 200 мл. вода. Прецежда се и се пие вечер преди лягане по 1 к.ч.

КАШЛИЦА  (магарешка) – В корените на дивата роза се образуват топчета като от вълна – семките на храста. Две от топчетата сваряваме в 1 л. вода и пием вечер по 1 к.ч.

КАШЛИЦА  – Да се сварят листа от подбел и да се пият като чай.

КАШЛИЦА  (стара, у пушач) – Корени от слез се варят в мляко. Пие се по 1 чашка няколко пъти дневно.

КАШЛИЦА  (силна) – 4 ореха с черупките, 1 супена лъжица цвят от бъз, 1 супена лъжица пчелен мед се варят в половин литър вода. Болният да пие след прецеждане по супена лъжица 3 пъти дневно.

КАШЛИЦА  (силна) – В продължение на 1 седмица болният да пие чай от ленено семе.

КАШЛИЦА  (детска) – 100 г мед и 100 г прясно масло се смесват с 1 пакетче ванилия. Взема се три пъти по 1 чаена лъжичка.

КАШЛИЦА  (детска, упорита) – Сваряват се 1 картоф, 1 глава кромид лук и ябълка в литър вода, до момента в който водата остане на половина. дава се на детето три пъти дневно по чаена лъжичка.

КАШЛИЦА  (упорита у възрастен) – Смола от бяла череша огромна колкото орех, се сварява в 1 литър вода. Прецежда се и към водата се прибавя 200 г мед, 3 зърна карамфил и на върха от ножа исиод. Взема се по 1 супена лъжица заран и вечер на гладно.

КЛЕПАЧИ НА ОЧИТЕ  (възпаление) – Сваряваме гъста запарка от пелин и натопяваме памучни тампони. Изстискваме, слагаме на клепачите и лежим с тях към 2 часа. При потребност повтаряме процедурата.

КОЖАТА  (възпалена) – В 500 мл вода се сварява една и половина супена лъжица изсушени листа от маточина, до момента в който водата остане на половина. Правят се компреси на възпаленото място с напоена и изтискана памучна забрадка, до момента в който възпалението премине.

КОЖА НА ЛИЦЕТО  (възпалена, разранена) – Да се постанова с мъх от камъни, които се обливат от течаща вода.

КОКОШИ ТРЪН  – Мястото, където на първо време се е поя-вил бодил, да се нагори с гореща прахан. След това незабавно да се направи гореща баня.

КОКОШИ ТРЪН  – 3 следващи вечери се прави баня на засегнатото място с вода от сварена смарадлика, до момента в който изтине водата.

КОЛИКИ  (у деца) – През лятото събираме билката клинавче (часовниче) в по-голямо количество. Около 2 шепи от билката сваряваме в 5-6 литра вода. Без да я прецеждаме, когато поизстине до търпима температура, потапяме детето до кръста. Държим го в билковата вода към 20 мин. Изплакваме го с хладка чиста вода. Намазваме коремчето на детето с чиста свинска безсолна мехлем и малко по-слаба гроздова ракия. Завиваме добре детето да поспи. След третата процедура коликите изчезват.

КОЛИКИ  (у деца) – След баня намазваме гърба на детето с прясна чиста мехлем, слагаме го да легне по стомах и започваме кръгови разтривки на плешките и вдлъбнатата част над дупето. До 10 мин след започване на масажа стартират да излизат косъмчета, които можете да избръснете. Процедурата може да се направи някоколко пъти, до момента в който спре излизането на косъмчетата.

КОЛИТ  – Два пъти дневно болният да пие суроватката от изстискано сирене, като заобикаля тлъста храна.

КОЛЯНО  (болки) – Правим домакински мая, разстиламе го върху ленена забрадка и го посипваме с нишадър. Завиваме болното коляно и преспиваме с превръзката. Така 3 вечери подред.

КОНЮНКТИВИТ  – Пресни листа от слез се смилат и три вечери подред се прави компрес на болното място.

КОСА СГЪСТЯВАНЕ И БЛЯСЪК  – След измиване да се полива с вода от сварени орехови листа и остролист живовляк.

КОСОПАД  – Измитата коса се облива с вода от сварен бръшлян.

КОСОПАД  – В половин литър гроздова ракия се сваряват към 200 г „ мустачки “ от лоза в добре затворен съд. откакто изстине, сместа се прецежда и с нея се маже главата след измиване.

КОСОПАД  – Косата се измива с хума, по-късно в продължение на 1 месец след измиване оголените места се натъркват с леко запечени нарязани кръгчета от лимон.

КОСОПАД  – 3 коренчета от кукуряк и 4-5 стръка дружно с корените и листата на гръцка коприва се варят в 500 мл. винен оцет, до момента в който остане на половина. Оцетът се прецежда и откакто изстине, се прибира на хладно място. С този оцет се маже главата всякога след измиване, до момента в който се свърши. При потребност процедурата се повтаря.

КОСОПАД  (при дете) – 3 коренчета от детелина (кисличе), огромни колкото маслина се настъргват на ситно ренде и се заливат със 100 мл. чист алкохол или мощна гроздова ракия. Билката кисне 1 денонощие и по-късно 1-2 пъти на ден оголените места се търкат с напоено памуче.

КРЪВНО НАЛЯГАНЕ  (високо) – В 1 водна чаша слагаме на дъното 1 супена лъжица царевично брашно и го заливаме с гореща вода до напълване на чашата. Престоява една нощ. На сутринта на гладно се изпива единствено водата, без да се разклаща чашата.

КРЪВНО НАЛЯГАНЕ  (високо) -1 супена лъжица от изсушените листа на драката се варят в 500 мл вода единствено до момента в който заври. оставя се да изстине и се изпива на два пъти, единствено заран на гладно.

КРЪВНО НАЛЯГАНЕ  (високо) -1 супена лъжица от листата на билката драка се варят в 500 мл вода, до момента в който водата стане на половина. След като изстине, я прецеждаме. Това е количеството настойка, която изпиваме на деня – заран и вечер по 1 винена чаша (100 мл.), само че в случай че рецесията е мощна, изпиваме едновременно цялото количество заран, на гладно.

КРЪВНО НАЛЯГАНЕ  (високо) – Взема се една супена лъжица от изсушен бял имел. Залива се и престоява 1 нощ в една чаша студена вода. На сутринта на гладно се изпива единствено водата.

КРЪВОТЕЧЕНИЕ  (обилно, дълготрайно у жена) – Да с избият добре 6 жълтъка от пресни яйца, да се смесят с половин чаена лъжичка лимонтузу и да се изпие сместа. При потребност да се повтори.

КРЪВОТЕЧЕНИЕ  (независимо от къде тече) – Може да се спре, като се пие запарка от плодовете на драката заран и вечер.

 

Рецепти на баба Ванга за заболявания, започващи с Л

ЛЕВКЕМИЯ (у дете) – Да се пие сок от плодчетата на билката слез.

ЛЕВКЕМИЯ (у дете) – Прах от изсушени и стрити плодчетата на билката слез да се смесят с изсушено сирище от малко агне. С малко вода се пие 2 пъти дневно по 1.л.

ЛЕВКЕМИЯ – Болният да пие сок от корените на билката слез.

ЛЕВКЕМИЯ – Взема се сирище от агънце, което още не е яло друга храна с изключение на млякото на овцата. Сирището се раделя на 7 елементи. Съхранява се в хладилника. В 1 л. овче прясно мляко се разтваря по 1 част. Млякото се пие сурово, без да се вари, на 4 приема на 1 ден, т.е. за цялото лекуване са нужни 7 л. прясно овче мляко.

ЛЕВКЕМИЯ – да пие водата от сварени зърна на пшеница, царевица, овес, ръж и просо. После младежът се обади, че се усеща чудесно и е напълнял с 5 кг.

ЛУДОСТ (внезапна) – да се купи нова дамаджана, да се изпълни с вода от реката, назад на течението. С тази вода се полива 3 пъти болния. След това стомната би трябвало да се хвърли обратно, да се чупи, без да се обръщате.

ЛУМБАГО – При неочаквана болежка в кръста, от която не можеш да се изправиш: натопи една хавлиена забрадка в леденостудена вода, извий я и я сложи на болното място. Отгоре постави найлон и плътна памучна пижама. Ако поспиш по този начин през нощта, на другата заран ще си на крайник.

 

Рецепти на баба Ванга за заболявания, започващи с М

МАЗОЛИ  – Не ги режете! В кърпичка от тензух сложете бучка сол и капнете 2 капки вода. Завържете кърпичката към мазола през нощта. Усеща се мощна и неприятна болежка, само че в случай че повторите 2-3 пъти процедурата, мазолоте ще изчезнат.

МАЛАРИЯ  – Измива се прясно кокоше яйце и се поставя в емайлиран съд. Залива се с 200 мл. винен оцет. Съдът не се покрива. Когато черупката се стопи, сместа се разрушава добре и се изпива на гладно.

МАСТИТ  (причина) – от носене на тясно долни дрехи и облекла.

МАСТИТ  – Залепва се питка от пчелен восък на кожата над мастното образувание. Закрепва се с пластир. Слага се 3 нощи подред.

МАСТИТ  – Смесват се ръжено брашно, стопено прясно масло и прясно мляко и се прави дребна питка от мекото брашно. Слага се на болното място. Лечението се ползва няколко пъти, като тестото стои през цялата нощ.

МАСТИТ  – Компреси на гърдите с запарка от пелин и подбел.

МЕНСТРУАЦИЯ  (нередовна) – Жената да постои над пара от вода със сварена смарадлика.

МЕНСТРУАЦИЯ  (бебе) – бебето почнало да получава месечно кръвотечение. Ванга предложила да ѝ донесат една купчинка от пръстта, която мравките изнасят и изхвърлят през пролетта от мравуняка си, по-късно да я попарят с вряла вода и да поддържат детето над парата. Скоро по-късно кръвотечението спряло.

МИГРЕНА  – В 600 мл. вряща вода се варят 5 мин. 3 ч.л. анасон. Пие се 3 пъти дневно по 1 кафена чашка преди ястие.

МИОМА НА МАТКАТА  – Болната да пие в продължение на 15 дни три пъти на ден по 1 кафена чашка запарка от конопено семе.

МУСКУЛ  (разтегнат, на ръката) – Да се натопи ръката до рамото във вода, в която е сварен зелен бъз и е добавена 1 с.л. сода бикарбонат.

МУСКУЛИ  (разхлабване, у дете) – 200 гр. мед се объркват с 20 гр. сяра и с тази примес се прави прекрасен масаж (от масажист). Да се масажира, до момента в който детето се изпоти 3 пъти.

МЪРТВА КОСТ  (израстък на костта) – Сгорещяваме парче остаряла керемида върху гореща плам, до момента в който се зачерви. Натопяваме вълнено парче плат в газ за горене. Заливаме парчето керемида със студена вода. Слагаме вълненото парче плат върху костния тумор и от горната страна слагаме топлата керемида. Държим я, до момента в който болният може да търпи. Прави се 4-5 пъти до изгубване на израстъка.

МЪРТВА КОСТ  (израстък на костта) – Загряваме дребен речен пясък, слагаме го в платнена торбичка и го държим на мястото, до момента в който изстине. Прави се до момента в който костта изчезне.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР