Б ританската кралица Елизабет Втора отбелязва днес 95-ия си рожден,

...
Б ританската кралица Елизабет Втора отбелязва днес 95-ия си рожден,
Коментари Харесай

Кралица Елизабет II посреща най-самотния си рожден ден

Б ританската кралица Елизабет Втора отбелязва през днешния ден 95-ия си рожден, до момента в който към момента е в печал за брачна половинка си принц Филип, оповестяват международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Херцогът на Единбург умря на 9 април на 99-годишна възраст.
Според кралски източници Нейно Величество "няма проекти " за отбелязване на събитието. Това е първият рожден ден на кралица Елизабет Втора без принц Филип - неин брачен партньор от 73 години.

Заради траура и съгласно рестриктивните мерки поради коронавирусната пандемия се чака Нейно Величество да посрещне 95-ия си рожден ден

в замъка Уиндзор в обкръжението на стеснен брой лица. Кралицата обитава в Уиндзор откогато в Англия бяха въведени строги ограничения за да се ограничи разпространяването на ковид. Именно в замъка, който се намира в Бъркшър на към 40 километра от Лондон, кралица Елизабет Втора и принц Филип отпразнуваха 73-ата годишнина от сватбата си и посрещнаха Коледа. Погребението на херцога на Единбург, на което участваха стеснен брой близки - едвам 30 души, беше на 17 април на територията на Уиндзор.

Двуседмичният печал, който кралското семейство съблюдава след кончината на принц Филип, изтича на 23 април .

Поради тази причина на днешния рожден ден на кралица Елизабет Втора няма да прозвучат нормалните топовни салюти. Рожденият ден на Нейно Величество нормално се отбелязва с 21 залпа, само че за втора поредна година оръдията ще "замълчат ". Миналата година обичайните артилерийски салюти не прозвучаха поради рестриктивните мерки, свързани с коронавирусната пандемия.

Агенция Прес асосиейшън отбелязва, че тази година поради траура от Бъкингамския замък евентуално няма да разпространят празнични фотографии, които нормално се разгласяват на рождения ден на кралица Елизабет Втора.

В същото време, заради рестриктивните мерки на фона на пандемията, Нейно Величество няма да може да отпразнува рождения си ден дружно с огромен брой свои близки. В момента обкръжението на кралица Елизабет Втора се състои единствено от няколко десетки души, които лимитират контактите с външния свят, в това число с членове на личните си фамилии.

Неофициално те се назовават "защитен пашкул ", основан към монарха .

Като се изключат траурът и ограничаващите ограничения, рожденият ден на кралица Елизабет Втора тази година няма да се разграничава изключително от предходните. По предписание Нейно Величество отбелязва датата без специфични тържества. Официалните празнувания на рождения ѝ ден са през втората събота на юни. Заради пандемията обаче обичайният церемониал в центъра на Лондон по случай събитието е анулиран за втора поредна година.

Кралица Елизабет Втора, родена през 1926 година, се възкачва на трона на 25-годишна възраст ,

наследявайки татко си крал Джордж Шести (1895-1952). През септември 2015 година Нейно Величество усъвършенства върха на кралица Виктория (1819-1901) за най-дълго властвал монарх в английската история. След гибелта на краля на Тайланд Пумипон Адулядет (Рама Девети) на 13 октомври 2016 година кралица Елизабет Втора стана най-дълго властвалият монарх в света. Нейно Величество е и най-възрастният настоящ държавен глава.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР