Б ританската кралица Елизабет II наблюдава военната церемония в замъка

...
Б ританската кралица Елизабет II наблюдава военната церемония в замъка
Коментари Харесай

Военен парад, но без пищност за рождения ден на Елизабет II

Б ританската кралица Елизабет II следи военната гала в замъка Уиндзор, с която бе маркиран формалния й рожден ден, заяви Ройтерс.

Парадът, който бе проведен по отношение на ограниченията за обществена отдалеченост поради пандемията, е първият след гибелта на брачна половинка на кралицата принц Филип преди два месеца.

Кралицата, която навърши 95 години през април , одобри парада, съпроводена от братовчед си принц Едуард, херцог на Кент.

Военната гала за рождения ден на монарха е основана преди повече от 260 години.

Парадът в Уиндзор се състоя ден, откакто кралицата бе хазаин на банкет за водачите на страните от Г-7 в Корноул, в югозападната част на Англия, където се организира тридневната среща на върха на седемте най-развити страни в света. В неделя кралица Елизабет Втора ще одобри на чай в Уиндзор президента на Съединени американски щати Джо Байдън и първата дама Джил Байдън.

Обичайно във военната гала за рождения ден на кралицата вземат участие бойци в ярки униформи, които минават по улиците в центъра на Лондон. През последните две години поради пандемията от новия ковид церемонията се организира в много по-ограничена версия.

Парадът в замъка Уиндзор, където кралицата се реалокира предходната пролет поради пандемията, бе последван от 41 топовни салюта и проява на асове от кралските военновъздушни сили.

Рожденият ден на кралица Елизабет II е на 21 април, само че публично се отбелязва през юни.

Защо Елизабет II празнува рождения си ден два пъти в годината

Може и да наподобява прекалено, само че английските монарси празнуват рождените си дни два пъти годишно - веднъж на датата, на която са родени (21 април в тази ситуация на кралица Елизабет II) и още веднъж при започване на юни. Датата през юни е определена частично поради прословутото капризно английско време.

На прага на лятото британците могат да разчитат на известно количество слънчеви часове, а и по това време градините на Бъкингамския замък, когато парадът се организира там, съставляват величие от цъфнали цветове.

Как Елизабет устоява на времето през Втората международна война, оказала се за нея интервал на образуване

Елизабет е млада принцеса по време на Втората международна война. От съображения за сигурност татко й, крал Джордж Шести, изпраща нея и сестра й, принцеса Маргарет, в замъка Уиндзор на 40 километра западно от Лондон. По-късно принцеса Елизабет убеждава родителите си да й разрешат да служи в английската войска, където се образова за монтьор и водач на коли за спешна помощ и военни камиони.

Кога принцеса Елизабет става кралица

Животът на Елизабет се трансформира вечно през 1936 година, когато чичо й, крал Едуард Осми, се отхвърля от престола, с цел да може да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън. Баща й Джордж става крал, а Елизабет - престолонаследничка. С течение на времето здравето на крал Джордж Шести се утежнява. През 1952 година той не е в положение да предприеме плануваната обиколка на страните от Британската общественост. Вместо него отпътуват принцеса Елизабет и брачният партньор й принц Филип. Двойката се намира в отдалечена част на Кения на 6 февруари 1952 година, когато Елизабет научава за кончината на краля. След гибелта му тя автоматизирано става кралица, макар че формалната коронация се състои повече от година по-късно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР