Б ългария записа едно от най-успешните си представяния на Олимпиада

...
Б ългария записа едно от най-успешните си представяния на Олимпиада
Коментари Харесай

България в топ 30 на класирането по медали на Олимпиадата в Токио

Б ългария записа едно от най-успешните си представяния на Олимпиада от началото на века на Игрите в Токио от 23 юли до 8 август, съобщи Българска телеграфна агенция.

Спечелените три златни, един сребърен и два бронзови оценки отредиха на страната 30-о място в подреждането по медали ,

най-хубаво класиране от Сидни 2000. И това беше реализирано с най-малката група състезатели от Берлин 1936 - единствено 42 участващи спортисти.

Последните дни на Игрите в японската столица донесоха най-големите триумфи. 21-годишната Ивет Горанова , в първото си присъединяване на най-висшия състезателен конгрес, прекъсна 13-годишна суша без злато за страната, като победи в дисциплината кумите на каратето. Така тя донесе първото злато на Олимпиада след гребкинята Румяна Нейкова на скиф в Пекин 2008.

Два дни по-късно Стойка Кръстева взе първо олимпийско злато за страната в женския бокс, а в последния ден от спортната стратегия ансамбълът по художествена гимнастика също победи за първи път на летни Игри.
Така за първи път от Сидни 2000 България приключва с три олимпийски трофеи.

Традицията в спортната пукотевица беше продължена от Антоанета Костадинова . Именно тя взе първия орден в Токио още на 25 юли. Костадинова беше на крачка от златото на 10 метра револвер, само че поради по-слаб финален изстрел във финала българката остана със сребро.
Тя можеше да вземе и още един орден на 25 метра револвер, само че загуби престрелка за бронза и се подреди четвърта.

Най-успешният олимпийски спорт за страната - битката, пък прибави още две оценки в сбирката си. Тайбе Юсеин и Евелина Николова се окичиха с бронз, а българската битка усили актива си на общо 71 оценки от Олимпиади - 16 златни, 32 сребърни и 23 бронзови.

Легендата в спортната пукотевица Мария Гроздева записа рекордно за български състезател седмо присъединяване на Олимпиада. След последния си старт на 25 метра револвер тя постави завършек на над 30-годишната си спортна кариера с рекордните за български играч 5 олимпийски оценки - 2 златни и 3 бронзови.

Спринтьорката Ивет Лалова пък стана първата българска лекоатлетка с пет участия на Олимпийски игри, откакто бяга в сериите на 200 метра.
Медалите за България можеше да бъдат и повече, само че противоречиво анулиран сполучлив опит на тежкоатлета Христо Христов в изтласкването, който в началото беше приет, само че в следствие съдиите ревизираха позицията си, го лиши от бронза в дуела в категория до 91 кг. Другият щангист Божидар Андреев и борецът Георги Вангелов също бяха доста покрай спечелването на отличие.

Много позитивни страсти с представянето си донесе и Йосиф Миладинов . Тийнейджърът влезе в историята като първият плувец от България при мъжете с край на Олимпиада. Той приключи осми на 100 метра бътерфлай, само че това беше първо присъединяване на представител на страната на олимпийски край по плуване от 1988 година в Сеул, където Таня Богомилова взема златото на 100 метра бруст, а Антоанета Френкева приключва втора в същата дисциплинираност и трета на 200 метра бруст.

Олимпиадата в Токио мина при невиждани ограничения

поради пандемията от ковид. Всички състезатели в олимпийското село трябваше да дават ежедневно PCR-тестове, а носенето на защитни маски на лицето беше наложително.

В страната дойдоха над 43 хиляди души от чужбина, като 29 спортисти от общо участвалите към 11 хиляди пропуснаха Игрите поради позитивни проби за Ковид-19 в страната. Общо инфектираните, ангажирани с Олимпиадата, доближиха 430, 280 от които локални жители.

Като част от противоепидемичните протоколи беше възбраната за достъп на аудитория до надпреварите .

Липсата на почитатели без подозрение оказа значително въздействие върху олимпийския дух, като в залите и по другите спортни уреди участваха стеснен брой спортисти, публични лица, публицисти и чиновници, ангажирани с организацията на Игрите.

Следващата Олимпиада е след три години във френската столица Париж ,

а очакванията на всички са, че пандемията до тогава ще бъде овладяна и Игрите ще се завърнат с целия си искра, с претъпкани зали и игрища, с спомагателна сила и страсти за почитатели и състезатели.

По тематиката
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник: .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Възрастна дама желае да паркира някъде в Лондон. Намества се сред колите и блъска предната кола. След това блъска и задната. Към нея постепенно се… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниЖените, получавали по 0,9 мг от медикамента два пъти на ден в продължение на пет дни, демонстрират приблизително понижаване на количеството изгубена кръв с 19%17 други пасажери са в болницаТе са приети в болница с признаци на чревна инфекцияСлужебният министър председател е на публично посещаване във Варна във връзка празника на Военноморските силиДруги двама са откарани в болницаПредложеният за министър на финансите разяснява думите на Татяна ДончеваТемпературите още веднъж ще се повишаватЕдин човек е умрял, 17 са излекувани. 3 278 ваксини са били сложени за последните 24 часаВертолет на българските Военноморски сили взе участие в интервенцията по търсенеТова написа водачът на " Българска социалистическа партия за България " във ФейсбукТой умря ненадейно на 61-годишна възраст на 6 августПрезидентът на Руската федерация по художествена гимнастика упрекна журито на Олимпийските игри в Токио в саботажТой влезе в неприсъствен спор за това дали е задоволително дипломиран за позициятаВсичко стартира с кутия с бонбони " Кот д`Ор " Това е оптималният регистриран в страната случай на суперразпространениеОгънят горящ от небрежна игра с кибритОт мрежата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР