Б ългария няма да започва преговори за руската ваксина „Спутник

...
Б ългария няма да започва преговори за руската ваксина „Спутник
Коментари Харесай

Гласуваха: България няма да купува руската ваксина „Спутник V”

Б ългария няма да стартира договаряния за съветската ваксина „ Спутник V”. Това взеха решение депутатите след развълнуван спор в Народното събрание.

Предложението беше импортирано от Българска социалистическа партия. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова прикани:

„ Нека не бъдем нито русофоли, нито русофоби във връзка с здравето на нацията, дано бъдем българофили”.

„ За повторно ми се постанова да споделям, че Българска социалистическа партия сме поредни, кардинални и постоянни в политики, без значение дали се намираме преди избори, след избори или по средата на парламентарен сезон. Внасяме това предложение за следващ път по следните аргументи. Първо, има български жители, които желаят да се имунизират с такава ваксина и ние сме длъжни да им осигурим тази опция. Второ, имунизацията е записана в 64 страни и достъп до нея имат 3 милиарда души в света. Трето, много се поговори тук за геополитика, чуха се обвинявания в лобизъм, заприказва се за Кремъл и за Европа. Искам да ви попитам изключително тези сътрудници, които имате причини срещу. Все още ли сте европейски насочени? Сигурно да. Все още ли сте членове на ЕНП. Да, нали, не сте напуснали. Виждам, че вашите водачи, които са и водачите на Европа са на друго мнение от вас и са в положително здраве. Не са се разболели от кихане в Кремъл”, съобщи Корнелия Нинова.



Според нея, каквото и да приказват от ГЕРБ, са докарали България до първа по смъртност и последна по имунизация.

„ Нека медиците да спорят какво е качеството на имунизацията, само че няма по какъв начин 3 милиарда души в света да я използват, 64 страни в света от всички краища на света, да я записват и използват и вие да казвате, че това е нещо вредно”, уточни Нинова.

„ Нищо не пречи на служебния здравен министър да направи всичко това, което вие казвате, само че да го направи на своя отговорност, на отговорност на служебния министър-председател, на отговорност на президента”, съобщи от своя страна заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Тома Биков.



„ Ще гласоподавам срещу това решение. Вие сега и е добре да отговорите на този въпрос, оферирате да се вземе решение да се извади от отговорност всеки, който тръгне да договаря ваксини. Когато след 3-4 месеца има проблем, финансов или здравен, всички ще кажат - ми то 45-ото Народно събрание, което го няма към този момент, носи отговорността. Предстои след няколко дни да бъде назначено служебно правителство”, уточни Биков.



Той съобщи, че не може да поеме такава отговорност в случай, че през днешния ден работата на този Народното събрание завършва.

Така, в последна сметка Народното събрание отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия Министерски съвет да обезпечи достъп на българските жители до съветската ваксина.

В рамките на дебата Даниела Дариткова от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили упрекна Българска социалистическа партия, че са поредни в лобизма си.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС също се включи в дебата и съобщи, че предлагането за съветската ваксина е предизборно.

Народният представител от ПГ на Българска социалистическа партия Явор Божанков разяснява, че намесата на геополитика във връзка с съветската ваксина, е неприемлива.

Депутатът от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Георг Георгиев от своя страна съобщи, че не става въпрос единствено за геополитика, а за лобизъм, позован на геополитика.



От своя страна Явор Божанков изиска поцедура по метода на водене и прикани да бъде донесен термометър, с цел да бъде измерена температурата на Георг Георгиев.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Съпругата гледа индийски сериал. – Скъпи, толкоз доста хора са влюбени, а не са дружно! Съпругът: – Ако знаеш, какъв брой доста са дружно, а не… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниСиндром на Гилен-Баре – демилиенизираща полиневропатияЕто какво демонстрират най-новите данни от профилираното наблюдаване на пазара на трудаТатяна Дончева обаче счита, че има съществени учредения да се премисли съществуването на спецпрокуратурата и съдилищатаОбщественият интерес се пази, увери ръководителят на комисията Иван ИвановДо какви заключения стигнаха изследователитеСинът им стана на две годиниИнцидентът е станал на пътя София-КалотинаКойна Русева и Тото от „ Скандау “ стават част от престъпната поредност довечера от 22:00 ч. по NOVAНа какво се дължат теАко се оприличавате с някой от героите, то е допустимо да имате доста общо с негоПремиерът в оставка благодари за работата на българските правоохранителни органиВъвеждането на здравни паспорти и концепцията за отпадане на патентите на имунизациите бяха съществени тематики в редица страни по светаСпоред медии в Северна Македония е дребен шансът страната да получи покана за договаряния за участие в Европейски Съюз през юниПромените се чакат през втората половина на годинатаВижте едни от най-големите звезди на турското кино, които имат връзка с БългарияПредложението беше направено от БСПОт мрежата Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР