Азиатските слонове погребват и оплакват мъртвите си малки, сочи проучване

...
Азиатските слонове погребват и оплакват мъртвите си малки, сочи проучване
Коментари Харесай

Азиатските слонове погребват и оплакват мъртвите си малки

Азиатските слонове погребват и оплакват мъртвите си дребни, сочи изследване на индийски учени, в което в детайли се разказва държанието на пахидермите, напомнящо човешките погребални ритуали, съобщи Агенция Франс Прес.


Според изследването, оповестено тази седмица в Journal of Threatened Taxa, откривателите са разпознали 5 места, където слонско малко е било заровено от слонове в северната част на Бенгалия, Индия, през 2022 и 2023 година

Всичките 5 дребни слончета, на възраст сред три месеца и една година, са умряли от органна непълнота.

Във всеки от случаите те откриват, че стадото е носело умрялото малко за хобота и краката, преди да го погребе, ситуирано на гърба си.

" Благодарение на навременните наблюдения, цифровите фотоси, полевите бележки и отчетите от аутопсиите допускаме, че останките са били заровени по чудноват метод на тил, без значение от повода за гибелта на телето ", се уточни в проучването.

В един от случаите стадото шумно се е струпало към лежащото в земята малко слонче, пишат създателите на проучването.

В изследването се изяснява, че единствено телетата се погребват по този метод, защото превозването на възрастните е " непрактично " за стадото заради техния размер и тегло.

Авторите Парвин Касуан и Акашдип Рой обявиха, че проучването им не е разкрило " директна човешка интервенция " при погребването на всяко от петте телета.

Около местата на погребенията и върху почвата, под която са били заровени останките, са били следени ясни следи от 15 до 20 слона.

Слоновете са погребали дребните си в напоителните канали на чаените плантации, на няколкостотин метра от човешки селища.

Слоновете са известни със своето обществено и кооперативно държание, само че погребването на дребни е било " незадълбочено изследвано " измежду африканските слонове.

Известно е, че дивите африкански и азиатски слонове посещават останките на възрастните си събратя на разнообразни стадии на разложение, само че това изследване разкрива друго държание.

И в петте случая стадото е " напуснало мястото в границите на 40 минути след погребението " и по-късно е избягвало да се връща в региона, като вместо това е поемало по паралелни миграционни направления.

Азиатските слонове са включени в листата на застрашените типове, направен от Международния съюз за запазване на природата.

В дивата природа живеят към 26 000 от тях, основно в Индия, само че са останали и няколко в Югоизточна Азия. Извън плен те живеят приблизително 60-70 години. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР