Азиатските акции стартираха слабо седмицата, след като изнесените разочароващи данни

...
Азиатските акции стартираха слабо седмицата, след като изнесените разочароващи данни
Коментари Харесай

Доларът и петролът поевтиняват тази седмица

Азиатските акции стартираха едва седмицата, откакто изнесените разочароващи данни за китайската стопанска система ускориха опасенията по отношение на това дали растежът на Уолстрийт може да бъде непокътнат.

В същото време доларът продължи да отстъпва по отношение на йената, откакто спекулантите бяха принудени да излязат от ненадейно оказалите се губещи къси позиции.
Прочетете още
Китайският формален знак за фабричната активност се свива през юли, откакто новите огнища на ковид за се отразили на търсенето, а показателят Caixin PMI също не оправда прогнозите.

Активността в Южна Корея бележи спад за първи път от две години, до момента в който тази в Япония нараства с най-бавните темпове от 10 месеца.

Това не вещае нищо положително за останалите PMI данни, които се чакат тази седмица, включително и авторитетното проучване на Института по ръководство на предлагането на Съединени американски щати, до момента в който данните за неселскостопанската претовареност, които би трябвало да излязат в петък, може също да покажат по-нататъшно закъснение.

В същото време изнесените в петък данни за щатската стопанска система демонстрираха, че инфлацията остава настойчиво висока, а заплащането пораства, до момента в който централните банки на Англия, Австралия и Индия се чака да вдигнат още веднъж лихвените си проценти тази седмица.

" Очакваме Централната банка на Англия да затегне паричната политика с покачване на лихвите с 50 базисни пункта на августовското си съвещание. Увеличението на цените на енергийните артикули евентуално ще бъде в основата на сходен ход, " предизвестиха анализатори от Barclays.

Предпазливостта на пазарите е очевидна през днешния ден, като азиатско-тихоокеанският показател на MSCI`s отстъпва с 0.2%.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 се търгува без смяна, до момента в който японският Nikkei бележи покачване от 0.4%, а южнокорейският KOSPI нараства с 0.3%.

Фючърсите на S&P 500 и Nasdaq губят по 0.3%, до момента в който тези на EUROSTOXX 50 регистрират покачване от 0.1%.

Пазарите на облигации регистрират покачвания, като доходността по 10-годишните щатски държавни облигации падна с 35 базисни пункта предишния месец, което беше най-голямото намаляване от началото на пандемията, осведоми Ройтерс. Доходността за последно беше на равнище от 2.660% - надалеч от достигнатия през юни връх от 3.498%.

Лихвената крива остава внезапно обърната, което допуска, че вложителите в облигации са по-песимистично настроени по отношение на стопанската система, спрямо инвестиращите в акции.

Това превръщане при доходността по държавните облигации лиши част от поддръжката за $, който поевтинява във втора поредна седмица, като доларовият показател е на равнище от 105.650, спрямо достигнатия неотдавна връх от 109.290.

Най-голямото намаляване беше против йената, където спекуланти бяха заели голям брой къси позиции, които трябваше да затворят след неочакваното превръщане на посоката. Доларът поевтинява с 0.6% до 132.43 йени, откакто изгуби 2.1% предходната седмица.

Щатската валута се оправя по-добре по отношение на еврото, което е повлияно от енергийната рецесия в Европа. Еврото за последно се разменяше против 1.0236 $, насочвайки се към съпротивата при 1.0278.

Засега спадът при златото и доходността по държавните облигации се отразява позитивно на златото, което нараства до 1 763 $ за тройунция, откакто записа растеж в цената от 2.2% предходната седмица.

Цените на петрола се намаляват през днешния ден, като пазарът е в изчакване на срещата на OPEC+ по-късно през седмицата, написа profit.bg

Щатският лек недопечен нефт (WTI) поевтиня с 1.15 до 97.47 $ за барел, до момента в който брентът изгуби 91 цента до 103.06 $ за барел.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР