Азерските сили навлязоха в последния окръг, предаден от Армения като

...
Азерските сили навлязоха в последния окръг, предаден от Армения като
Коментари Харесай

Азерските сили навлязоха в последния окръг край Карабах, предаден от Армения

Азерските сили навлязоха в последния окръг, предаден от Армения като част от спокойно съглашение, което приключи няколкоседмичен спор за Нагорни Карабах , съобщи Агенция Франс Прес.
 60 съветски медици дойдоха в Нагорни Карабах
60 съветски медици дойдоха в Нагорни Карабах

Военни хирурзи, анестезиолози-реаниматори, терапевти и епидемиолози ще се грижат за локалното население

Министерството на защитата на Азербайджан разгласява видео, което демонстрира танк с азерския байрак да води колона от камиони, която навлиза в Лачинския регион.

Журналисти на информационната организация в град Лачин са забелязали колона от азерски камиони, придружавани от военни коли от Русия, която посредничи за

Армения се съгласи да съобщи три окръга към Карабах - Лачин и - като част от съглашението, което спря атака на Азербайджан за връщане на територии, изгубени при войната с арменските сепаратисти през 90-те година на предишния век.
 23 500 бежанци са се завърнали в Нагорни Карабах
23 500 бежанци са се завърнали в Нагорни Карабах

Според данните на съветското министерство на защитата

Както в Агдам и Келбаджар, жителите в Лачин небрежно събраха покъщнината и напуснаха. Някои поданици възпламениха домовете си.

Мирното съглашение планува разполагане на 2000 съветски миротворци сред двете страни и по коридора - 60-километров път през Лачин, който свързва Степанакерт в Нагорни Карабах с Армения.
 Четирима убити при гърмеж в Карабах, Азербайджан упреква Армения
Четирима убити при гърмеж в Карабах, Азербайджан упреква Армения

Това било " нов вид провокация " от Армения

Армения губи контрола върху седем окръга, които бяха завладяни по време на войната преди към 30 година Много жители на Азербайджан, които тогава са били принудени да бягат, възнамеряват да се върнат.

Арменските сепаратисти резервираха надзор върху по-голямата част от Карабах, само че изгубиха основния град Шуша.

По време на спора са починали повече от 100 цивилни от двете страни. Армения оповестява за над 2300 убити бойци, а Азербайджан не е разкривал информация за починалите азерски бойци.

След война през 90-те година на предишния век, при която починаха 30 000 души, сепаратисти в Нагорни Карабах и прилежащите региони превзеха територията и оповестиха самостоятелност, която не е приета от интернационалната общественост, даже и от Армения.

Като част от мирното съглашение Армения се съгласи да върне 15-20% от Нагорни Карабах , извоювани от азерите по време на войната, в това число и историческият град Шуша.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР