Азербайджанското министерство на отбраната обяви, че е постигнато споразумение за

...
Азербайджанското министерство на отбраната обяви, че е постигнато споразумение за
Коментари Харесай

Азербайджан: Постигнахме споразумение за спиране на огъня в Нагорни Карабах

Азербайджанското министерство на защитата разгласи, че е реализирано съглашение за прекъсване на огъня в Нагорни Карабах, предадоха Ройтерс и ТАСС. 

По-рано бе обявено, че арменците в Нагорни Карабах са се съгласили с настояването на Азербайджан да прекратят боевете и да се разоръжат, а министерството на защитата в Баку заяви, че примирието влиза в действие в 13 ч. локално време (12 часа българско) през днешния ден.

Азербайджанската организация АЗЕРТАДЖ разгласява известие на администрацията на президента, съгласно което " на 21 септември 2023 година в Евлах ще се състои среща с представителите на арменските поданици на Карабах за разискване на въпросите на реинтеграцията въз основа на Конституцията и законите на Азербайджанската република ".
Армения: Не сме се съгласявали на никакво съглашение
Армения не е взела участие в подготовката на оповестеното съглашение за преустановяване на огъня в региона на Нагорни Карабах, съобщи министър председателят Никол Пашинян, представен от Франс прес и Ройтерс.

" Ние отбелязахме решението на управляващите в Карабах да спрат бойните дейности и да смъкват оръжие ", съобщи той в телевизионно послание към нацията ден след началото на азербайджанската атака.

Пашинян акцентира, че Армения няма военни елементи в региона от август 2021 година насам. Местните военни формирования не са част от постоянна войска на страната.
Европейски Съюз прикани Азербайджан да не прогонва арменски поданици от Нагорни Карабах
Европейски Съюз чака неотложно преустановяване на огъня в Нагорни Карабах и ще следи събитията след известията за реализирано помирение. Това съобщи представител на Европейската комисия на конференция в отговор на въпроси.

Очакваме Азербайджан да приключи военните дейности и те да не се употребяват за прогонване на арменците, локални поданици на Карабах, добави той. Говорителят добави, че вероятни наказания от страна на Европейски Съюз може да се наложат, в случай че се реализира нужното единогласие за такова решение.

Обемът на внасяния от Европейски Съюз газ от Азербайджан се равнява на три % от общите вносни количества за предходната година, означи представителят. Това е с един % повече от 2021 година и чакаме за тази година да няма промени, посочи той.

Знаем, че Азербайджан внася газ от Русия, само че газът, доставян в Европейски Съюз, е каспийски, съобщи представителят. Той уточни, че Европейски Съюз знае какви количества се внасят от Русия в Азербайджан и те са доста по-малки от вноса от Азербайджан в Европейски Съюз. Не внасяме съветски газ в Европейски Съюз, заключи представителят.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР