Азербайджанският президент Илхам Алиев обсъди днес със съветничката на заместник-държавния

...
Азербайджанският президент Илхам Алиев обсъди днес със съветничката на заместник-държавния
Коментари Харесай

Президентът на Азербайджан обсъди с представител на САЩ увеличение на износа на газ за Европа -

Азербайджанският президент Илхам Алиев разиска през днешния ден със съветничката на заместник-държавния секретар на Съединени американски щати за енергийната дипломация Лаура Лохман опцията за нарастване на износа на газ в Европа. Това заяви пресслужбата на президента.

" Двамата събеседници разискаха активността на Южния газов кулоар. Беше подчертана ролята на Азербайджан за енергийната сигурност на Европа и за диверсификацията на доставките на газ. Състоя се продан на отзиви за увеличение на износа на газ от Азербайджан за Европа ", се показва в изказването.

Освен това, в изказването се споделя, че по време на срещата е било маркирано сполучливото развиване на двустранните връзки сред Азербайджан и Съединени американски щати в разнообразни сфери, била е оценена високо неизменимата поддръжка на американското държавно управление за Баку в реализирането на световни енергийни планове, в това число на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан.

На 31 декември 2020 година Азербайджан стартира доставки на газ за Европа по Трансадриатическия газопровод (ТАП), който е част от Южния газов кулоар (ЮГК).

Доставките, планувани за 25 години напред, плануват годишен експорт на повече от 10 милиарда куб. м азербайджански газ за европейския пазар, от които 8 милиарда куб. м за Италия, и по 1 милиарда куб. м за Гърция и България. Капацитетът на 878-километровия газопровод ТАП е 10 милиарда куб. м, само че в бъдеще се планува той да бъде подсилен.

ЮГК, който е с дължина 3,5 хиляди км от Баку до Южна Италия през Грузия, Турция, Гърция и Албания, е интегрирана система от газопроводи, включваща също Южнокавказкия и Трансанадолския газопровод. Техният потенциал е 16 милиарда куб. м газ. За главен източник на газ на ЮГК се счита находището " Шах Дениз ", което има ресурси от 1,2 трлн. куб. м газ.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР