Азербайджан и арменците започват преговори за прекратяване на огъня след сблъсъка в Нагорни Карабах

...
Азербайджански официални лица и етнически арменци от Нагорни Карабах започнаха
Коментари Харесай

Азербайджански официални лица и етнически арменци от Нагорни Карабах започнаха преговори в азербайджанския град Евлах, два дни след като Баку започна нова офанзива в отдавна проблемния отцепник регион.

Руската държавна информационна агенция РИА Новости в четвъртък показа изображения на делегати, седнали около маса.

Продължете да четете

списък от 3 елемента Русия призовава за спиране на боевете между Азербайджан, Нагорни КарабахТурция подкрепя „стъпките, предприети от Азербайджан“ в Нагорни Карабах: ЕрдоганСнимки: Избухват боеве в размирния регион Нагорни Карабахкрай на списъка

Противниците постигнаха споразумение за прекратяване на огъня в сряда, което може да сложи край на десетилетия стремежи за независимост на анклава от Баку.

Офанзивата на Азербайджан в отцепническия регион имаше за цел да възстанови пълния контрол над територията. Тя оправда военните си действия, твърдейки, че шестима души, включително двама цивилни, са загинали поради мини, поставени от арменци в Нагорни Карабах.

Нагорни Карабах е международно признат като част от Азербайджан, но 120 000 етнически арменци, живеещи там, доминират в региона. Баку и Ереван се борят за контрол над региона от десетилетия и са водили две войни.

Боевете във вторник продължиха 24 часа, преди сепаратистките сили на самопровъзгласилата се „Република Арцах“ да приемат прекратяване на огъня, чиито условия сигнализираха, че районът ще се върне под контрола на Баку.

Според службата за правата на човека в Нагорни Карабах са загинали най-малко 200 етнически арменци, включително 10 цивилни. Ал Джазира не успя да провери независимо броя на загиналите.

„Карабах е Азербайджан“, заяви триумфално президентът на Азербайджан Илхам Алиев в телевизионна реч в сряда, добавяйки, че неговият „железен юмрук“ е оставил идеята за сепаратистки арменски Карабах в историята.

Сепаратистките арменски сили заявиха, че са били принудени да приемат сделката, след като азербайджанските сили пробиха техните линии и превзеха редица височини и стратегически пътни възли.

Министерството на отбраната на Азербайджан също каза, че арменските сили в Карабах са се съгласили „да оставят оръжията си, да напуснат бойни позиции и военни постове и напълно да се разоръжат“, добавяйки, че всички оръжия и тежко оборудване се предават на азербайджанската армия.< /p>

Баку поиска сепаратистките политически власти в Карабах да се разпуснат, преди да се водят разговори за бъдещето на региона, който Азербайджан иска да интегрира напълно.

Руското министерство на отбраната заяви, че прекратяването на огъня ще бъде приложено в координация с руските мироопазващи сили, докато министър-председателят на Армения Никол Пашинян, който е изправен пред призиви да подаде оставка, каза, че Ереван не е участвал в подготовката на текста на примирието.

„Надяваме се, че военната ескалация няма да продължи, защото в сегашните условия е много важно да се осигури стабилност и да се спрат бойните действия“, каза Пашинян в телевизионно обръщение към арменците.

Той отбеляза също, че Армения не е имала войски в Карабах от август 2021 г.

Хиляди се събраха на Площада на републиката в сърцето на Ереван, заклеймявайки предполагаемия провал на правителството да подкрепи арменските сепаратисти.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР