Азербайджан атакува Армения за втори ден заради отцепническия регион Нагорни Карабах

...
Експлозии разтърсиха части от Нагорни Карабах рано в сряда, ден
Коментари Харесай

Експлозии разтърсиха части от Нагорни Карабах рано в сряда, ден след като азербайджанските сили използваха тежък артилерийски огън по арменски позиции в сепаратисткия регион, който според местните власти е убил или ранил множество хора.

Азербайджан нарече артилерийския обстрел „антитерористична операция“ и каза, че ще продължи, докато сепаратисткото правителство на Нагорни Карабах се саморазпусне и „незаконните арменски военни формирования“ не се предадат.

Той каза, че е насочен само срещу военни обекти, но значителни щети бяха видими по улиците на регионалната столица Степанакерт, с взривени витрини и пробити превозни средства, очевидно от шрапнели.

Взривовете отекваха около Степанакерт на всеки няколко минути в сряда сутринта, с някои експлозии в далечината и други по-близо до града.

Артилерийският огън породи опасения, че може да се възобнови пълномащабна война в региона между Азербайджан и Армения, които повече от три десетилетия са вкарани в борба за планинската територия на Нагорно- Карабах. Последните тежки битки там се водят в продължение на шест седмици през 2020 г.

Азербайджанското министерство на отбраната обяви началото на военната операция часове, след като съобщи, че четирима войници и двама цивилни са загинали при експлозии на мини в Нагорни Карабах.

министерството не даде веднага подробности, но каза, че позициите на фронтовата линия и военните активи на въоръжените сили на Армения са били „извеждани от строя с помощта на високоточни оръжия“ и че са били атакувани само законни военни цели.

Външното министерство на Армения обаче отрече неговите оръжия или войски да са били в Нагорни Карабах и нарече докладваните саботажи и противопехотни мини в региона „лъжа“. Арменският премиер Никол Пашиян твърди, че основната цел на Азербайджан е да въвлече Армения във военни действия.

Етнически арменски служители в Нагорни Карабах заявиха в изявление, че Степанакерт и други села са били „подложени на интензивен обстрел“. Военните в региона казаха, че Азербайджан е използвал самолети, артилерия и ракетни системи и безпилотни самолети в боевете.

Жителите на Степанакерт се преместиха в мазета и бомбоубежища, а боевете прекъснаха електричеството. В района продължава да има недостиг на храна, като ограничената хуманитарна помощ, доставена в понеделник, не е разпределена поради обстрела, който се възобнови вечерта, след като спря за кратко следобед.

Омбудсманът по човешките права на Нагорни Карабах Геган Степанян каза във вторник, че 27 души, включително двама цивилни бяха убити, а други над 200 бяха ранени. Степанян по-рано каза, че едно дете е сред убитите и 11 деца са сред ранените.

Главната прокуратура на Азербайджан каза, че арменските сили са стреляли по Шуша, град в Нагорни Карабах под контрола на Азербайджан, от оръжия с голям калибър, убивайки един цивилен.

Нито едно твърдение не може да бъде независимо потвърдено.

Нагорни Карабах и значителни околни територии бяха под етнически арменски контрол след края на сепаратистката война през 1994 г., но Азербайджан си върна териториите и части от Нагорни Карабах по време на 2020 битка. Това приключи с примирие, поставящо руски мироопазващи сили в Нагорни Карабах.

Азербайджан обаче твърди, че оттогава Армения е внасяла контрабандно оръжие. Твърденията доведоха до блокада на пътя, свързващ Нагорни Карабах с Армения, причинявайки недостиг на храна и лекарства.

Хиляди протестиращи се събраха във вторник в центъра на Ереван, столицата на Армения, блокирайки улици и настоявайки властите да защитят арменците в Нагорни Карабах Карабах. Някои се сблъскаха с полицията, която според съобщенията е използвала шокови гранати. Общо 34 души - 16 полицаи и 18 цивилни - са били ранени при сблъсъците, съобщи министерството на здравеопазването на Армения. Около половината от тях продължават да получават медицинска помощ, каза министерството.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР