Аз смятам, че няма да има предсрочни избори. В момента

...
Аз смятам, че няма да има предсрочни избори. В момента
Коментари Харесай

Николай Василев: Ще дойде време, когато при обслужването на дълга само лихвите ще бъдат милиарди на година

" Аз считам, че няма да има предварителни избори. В момента ни ръководят хора, които откровено имат вяра, че колкото повече задължения вземаме, колкото повече бюджетен недостиг осъществяваме и колкото повече пъти актуализираме бюджета по средата на годината, толкоз по-добре. Това е все едно да имате някое приятелско семейство, което споделя, че колкото повече потребителски заеми вземем тази седмица, ще бъдем по-щастливи и ще бъдем по-добре. Само че ще пристигна друга седмица, когато ще би трябвало да ги връщат и тогава ще схванат, че са позволили неточност ". Това съобщи някогашният вицепремиер Николай Василев във връзка актуалната политическа и икономическа обстановка пред.
" Всички държавни управления по света, като вземат дълг, имат положителни планове. Но както знаем, пътят към пъкъла е застлан с тях. Ще дойдат години, когато при обслужването на дълга единствено лихвите ще бъдат милиарди на година. През тази година ще имаме (засега) позитивен стопански напредък. Доходите ще бъдат най-високите в историята на страната, а безработицата – на едно от най-ниските равнища ", предвижда икономистът. Той изрази опасения, че може да има и по-лоши години в бъдеще. " Ако в този момент желаеме да имаме огромен недостиг, какво остава за едни по-проблеми години ", попита той?

По мотив на таблото с дълга на страната, Василев разясни, че обществото би трябвало да бъде осведомено какъв брой е националния дълг. " Изчислили сме, че до края на тази година той ще се усилва приблизително с 333 лв. на секунда, или 20 хиляди лв. на час, или към милиард лв. на месец. Ако се одобри по-високият таван на нарастване на дълга с 10 милиарда тази година, е доста евентуално в края на годината дългът да бъде още по-висок от плануваното ", сподели още финансистът.

Николай Василев напомни, че България с доста тежки години на промени (между 1997 и 2008) от една от най-фалиралите и задлъжнели страни в света стана втората страна в света с най-нисък дълг. " Когато " тройната коалиция " (добра или лоша) си отиде, националният дълг беше по-малко от 10 милиарда лв.. Колкото ще бъде изтеглен единствено тази година ", добави Василев.

Той изрази убеденост, че нито една страна не е забогатяла с взимане на задължения и дефицити. Относно връзките в ръководещата коалиция, някогашният вицепремиер сподели, че в предишното, при предходни съдружни ръководства, тези връзки, въпреки да не са били идеални, бяха " на по-високо равнище ". По отношение на възможното приемане на еврото, Василев направи конкретизиране, че не счита, че в миналото от „ ИТН “ са споделили, че са срещу еврото. Финансистът е на мнение, че по тематиката са нужни разбори и по-добра акция, „ каквато в България обичайно няма “.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР