Аз съм №109 в подписката в защита на Театър Азарян,

...
Аз съм №109 в подписката в защита на Театър Азарян,
Коментари Харесай

Защо съм №109 от 850-те в защита на Театър Азарян?

Аз съм №109 в подписката в отбрана на Театър Азарян, която събра над 850 изцяло разнообразни един от различен, само че все интелигентни хора и незабавно изяснявам за какво – поради Паметта, която българите постоянно се вършим, че ни липсва.

Но и персонално поради Коко, този безпределно умен и от време на време внезапен човек, който обаче помня най-вече ухилен от времето, когато бях на 6-7 години и по-късно. Както помня освен постановките му в разнообразни времена, само че и прелестния уют на дома им и арменските специалитети на неговата брачна половинка Арша. А са минали доста години от този момент. Памет...

През последните дни културният министър, който назовава себе си

Първо, щеше да се направи, че ги няма 12 млн. лева за българските музеи, планувани в бюджета, които вицепремиера Василев все пак не щеше да дава. Добре, че бяха гласовити хора, та да го разсънят. Та парите се дадоха, въпреки и без 200 000 лева За някого са „ стотинки”, за няколко музея това е цяла година живот, както и за бедните им жреци в храмовете на културата е безусловно самун насъщ.

После се опита да провали извоюван почтено конкурс за началник на Народния спектакъл, тъй като един от дребното същински мениджъри в културата ни завоюва, а втори остана прочут режисьор, който министърът напряко обиди поради недоказуеми обвинявания в пиене, до момента в който любимецът на Промяната остана едвам трети.

Сега идва и тази история с желанието да се отреже Театър Азарян. Не ненужната, само че поглъщаща 50 млн. лева годишно НСО, не ненужната, само че поглъщаща повече от 50 млн.лв. годишно Правителствена болница, не 10-те % незаети бройки в държавната администрация, за които обаче данъкъплатците даваме 3 млрд.лв. годишно, разпределяни като бонуси сред останалите служители, не 11 % работещи пенсионери в администрацията – те ни костват още толкоз пари.

Въпросът за Театър Азарян е част от целия диалог целеустремено ли се убива българската просвета и в частност един от нейните знаци – Националния замък на културата?

Да, остарялата власт го имаше най-вече за строителен обект, само че по този начин или другояче най-малко го ремонтира.

Новата обаче е на път да го отстрани. Първо - Театър Азарян, след това към този момент се чуват пояснения и за целия НДК, който бил потопен и така нататък

Аз си припомням, че един предприемач доста искаше да направи Двореца частен, той не е отдалечен от главните фигури в Политическа партия...

Но да кажем, че това си е тяхна работа.

Когато преди дни 19 минути писа по тематиката за грубата интервенция на министъра в състезанието Народния спектакъл, бяха употребявани думите: „ Трябва въпреки всичко да има нещо свято”.

Храмовете на изкуството, изключително работещите, посещаваните, дейните, са тъкмо такова нещо.

Да не приказваме, когато носят имена като Иван Вазов или Крикор Азарян, който от своя страна е толкоз обвързван и със остарелия искра точно на Народния спектакъл. Макар надалеч освен на него...

Ако министър „ просто Наско”, който стана министър навръх културата, тъй като бил оправил селско читалище – отлично на него, се позамисли, несъмнено ще се сети, че сходни имена не се поставят инцидентно на храмовете на изкуството. Има някаква разлика със спортните зали да вземем за пример, които носят названията на всевъзможни компании и марки.

Понеже е министър не на друго, а на културата, добре е да стартира да мисли не в цифри – видя се без друго около музеите, че не е най-силната му страна, а да мисли в знаци и смисъл.

Защото освен в културата точно такава Промяна чакахме.

А каква получихме?

Борис Ангелов
създател: СЛАВА
...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР