“Аз съм “за” еврото, когато сме готови. Сега считам, че

...
“Аз съм “за” еврото, когато сме готови. Сега считам, че
Коментари Харесай

Влизането в еврозоната ще създаде повече проблеми, отколкото ползи

“Аз съм “за” еврото, когато сме подготвени. Сега смятам, че не сме подготвени и по-скоро влизането ни в еврозоната ще сътвори повече проблеми, в сравнение с ползи”. Това сподели в студиото на “Събуди се” икономистът Георги Кадиев.

По думите му няма по какъв начин България да бъде подготвена до 2024 година поради високата инфлация.

“Инфлацията би трябвало да е ниска по една формула - не повече от 1,5% от междинното на трите най-ниски. В Германия са 7,6%, ние към този момент сме 14,4%”, разясни Кадиев.

Друг фактор, който съгласно икономистът ще изиграе още по-голяма роля при влизането ни в еврозоната са приходите.

“Ние сме на доста ниско равнище от междинните евродоходи. Унгария съобщи, че до момента в който не стигне 100% от междинните европейски приходи няма да влезе в евросъюза. Те са на 76% сега. Тяхната цел е да стигнат 100% 2030 година. За да стигнат тази цел, те би трябвало да вършат по 3% растеж всяка година до 2030г.”, изясни Кадиев.

В момента България е на 51%.

“Ако си сложим цел да растем с 3% всяка година, ще влезем в еврозоната към 2035г., само че ние нямаме такава цел в момента”, сподели икономистът.

Според проф.Гарабед Минасян би трябвало да се вземе под внимание и Брутният вътрешен продукт.

“БВП за тази година у нас е под 30%. За съпоставяне, 1 година преди включването си в еврозоната страни като Словакия, Естония, Латвия и Литва са имали над 40% Брутният вътрешен продукт на човек от популацията. А Словения и Кипър пък са имали над 80%”, разясни проф. Минасян.

По думите на Георги Кадиев значима стъпка преди окончателното ни присъединение в еврозоната е правенето на разбор, който да покаже по какъв начин еврото би се отразило на жителите.

“През 2017 година Министерство на финансите направи един разбор дружно с Централната банка, само че го скри, тъй като изводите не бяха доста полезни”, съобщи Кадиев. “Сега би трябвало да се създадат два обособени разбора на МФ и на Българска народна банка, с цел да си поеме всяка институция отговорността за това, което казва”, добави още той и заключи: “Приемането на еврото в този момент значи повече инфлация”.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР