Аз съм му благодарна, че той ни е защитил и

...
Аз съм му благодарна, че той ни е защитил и
Коментари Харесай

Правосъдие от закона или от улицата

" Аз съм му признателна, че той ни е защитил и е защитил дома ни. Според мен това би направил всеки човек, който държи на фамилията си ".

Съпругата на доктор Иван Димитров, упрекнат за убийството на Георги Джевизов пред " Нова тв "

" Ако влезе в жилището до момента в който спим, ще го гръмна по крайници...Не патрон в главата или сърцето да го ударя, единствено ще ударя в крайници му, да го задържа, служителите на реда да дойдат... "

Съпругата на убития Георги Джевизов (Жоро Плъха), опитал се да краде от гаража на доктор Димитров, пред " Нова тв " (и двете изявления са преди прокуратурата да приказва по случая).

Забравете за правораздаване. Убийството в Пловдив и събитията към него, както и последвалият брифинг на Окръжната прокуратура в Пловдив във вторник, даде да се разбере, че сериозната точка е премината. От всички - жители, медии, институции, всички сме в кюпа.

И летим надолу

От 2 март до вторник по обяд електронните медии - малките екрани и радиа, гърмяха непрекъснато за митингите, на които жителите даваха за образец доктор Иван Димитров, който прострелял нападателя, с цел да отбрани фамилията си, и упорстваха за незабавното му освобождение. В фрагментите от Пловдив видяхме и млади девойки с афиш " Аз убих Жоро Плъха ".

Прокуратурата, която - както се разбра от конференцията, е разполагала най-малко с няколко несъмнено открити обстоятелството още първия ден, мълча непробиваемо.
Пред камери и микрофони се изливаха апелите да поемем възмездието в лични ръце и митингите трагично ставаха все по-многолюдни.

Прокуратурата продължи да мълчи до вторник 11 часа, вместо да заяви в точния момент единствено безспорните неща, които няма да попречат на следствието и по този начин да възпре повишението на напрежението.

И когато най-накрая прокурорите извадиха обстоятелствата на този стадий на брифинга, повтаряйки, че не се въздействат от митингите на улицата, а единствено ползват закона, се видя, че в действителност прокуратурата приложи правилото

и улицата задоволена, и законът сякаш прибавен

Ето единствено два от въпросите, които будят удивление:

- Защо наблюдаващият прокурор повдига обвиняване за ликвидиране в изискванията на превишен лимит на неизбежна защита, в случай (признато от самия прокурор), че обвиненият е стрелял по крадеца и пред гаража, на улицата? И то откакто го следил от балкона към 30 минути?

- Защо наблюдаващият прокурор трансформира мярката за неотклонение в подписка, в случай (признато от самия прокурор), че обвиненият е заличавал следи от мястото на стрелбата, което си е чиста проба укриване на доказателства?

Възможният отговор: Прокуратурата промени обвиняването в по-леко и пусна на независимост обвинения, с цел да удовлетвори митингите на улицата, които показват тоталното съмнение на жителите към страната, в това число прокуратурата. Както преди три години във връзка сборичкване във Враца, довело до гибел, прокуратурата утежни обвиняването, макар заключението на експертизата за аргументите за гибелта, с цел да отвърне сговорчиво на митингите на площада, които набъбваха с часове. А сходни претекстове, съчетани с медийната лавина на непроверени изказвания, че и операции, са рисков знак, че се сриваме неспасяемо и групово надолу, в мрака на изчезналата правда.

Но протестната лавина реализира значим " непряк " резултат -

затрупа комфортно тематиката за продажбата за ЧЕЗ

за което министър председателят и държавното управление би трябвало да са доста признателни за мълчанието на прокуратурата. Която другояче постоянно и изпреварващо излиза със известия, даже непозволени от закона /случая " Костинброд " в деня за избирателен размисъл през май 2013/.

Но се надигна нахалното жужене на политическите демагози, които щели да уголемяват обсега на неизбежната защита и правото ни да се пазиме с оръжие. Интересно по какъв начин ще помогне това на старците из обезлюдените села, където не се мярка служител на реда! Вместо да накарат институциите да работят по този начин, че да разкриват закононарушенията и да залавят причинителите, с цел да не се постанова да раздаваме правдивост ние. На каквото, виждаме, от ден на ден хора са подготвени - да приложат или поддържат, даже без значение от обстоятелствата.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Убийството в Пловдив (12)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР