Аз работя добре с Илко Гетов и смятам, че би

...
Аз работя добре с Илко Гетов и смятам, че би
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Промените за лекарствата трябваше да са в ЗЛПХМ, а не във формулата в СЕСПА

„ Аз работя добре с Илко Гетов и считам, че би трябвало той да поеме огромна част от отговорите по въпросите за реекспорта на медикаменти, за цялата проблематика, обвързвана с дефицита на медикаменти, защото на процедура аз давам отговор и в Здравната комисия, и в Народното събрание на такива въпроси, а нямам тази подготвеност. Бях склонен с назначението му още през цялото време “. Това съобщи пред bTV министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков, запитан дали работи мъчно със своя зам.-министър поради свое изявление от преди дни, когато съобщи, че проф. Гетов е предопределение на премиера и той не е могъл да въздейства върху него. 

Запитан до каква степен може да избира самичък екипа си, той още веднъж сподели, че има опция да избере един или двама зам.-министри, както и още няколко членове на кабинета си. Проф. Хинков даде образец с основния секретар на Здравното министерство, който той заварил на поста. „ И аз го освободих, защото не бях удовлетворен от работата му – прекомерно безредна, прекомерно неорганизирана, което ми даде съображение да мисля, че в бъдеще с подобен основен секретар няма да мога да се оправя добре “, изясни министърът и добави, че с премиера си имат взаимно доверие.

За следващ път министър Хинков разяснява тематиката с дефицита и неналичието на медикаменти, като стартира с пояснение за какво е употребявал думата „ фармамафия “: „ Има неща, които не се правят в полза на обществото, и те се правят от избрани групировки, избрани организации, избрани компании. Ако изчезне едно лекарство, което е доста значимо за лекуване на хронично заболяване, за избран интервал от време това трансформира лекуването на този човек, който го получава. В рисковия му вид това може да се назова ликвидиране от разстояние. Защото изгубването на това лекарство по някакви аргументи, в това число по нерегламентиран реекспорт, е в действителност закононарушение “, съобщи проф. Хинков.

Той още веднъж съобщи, че някогашната здравна министърка проф. Асена Сербезова „ явно взе участие в тази игра “. Запитан какво има поради, проф. Хинков отговори: „ Имам поради съответно нещо – тя е трансформирала формулата за реекспорта от 100% на 65%. Това значи, че задоволеността на пазара е до 65%, а останалото може да се изнася. Тя споделя, че това е съобразено със ЗЛПХМ, където тази формула е 65% още от 2017 година Но разумното държание на един министър в постоянно държавно управление с настоящ парламент е той да промени не формулата в СЕСПА, а в закона “.

Министърът призна, че проф. Сербезова въпреки всичко официално е изпълнила условието в закона, който е писан през 2017 година по времето на ГЕРБ, само че изясни, че казусът е в нарушаването на публичният интерес. Той сподели още, че компаниите, които се занимават с реекспорт, няма по какъв начин да бъдат осъдени, тъй като те в действителност не са нарушавали закона. „ Вратичката “ в закона обаче по думите му ще бъде затворена с последните промени в ЗЛПХМ.

Проф. Христо Хинков разяснява за следващ път и към момента неприключилия проблем с „ Майчин дом “. Той осведоми, че чака финален отчет идната седмица, като този път той ще е от прокуратурата. „ Казвал съм неведнъж, че в случай че там прокуратурата откри престъпление, проф. Иван Костов ще бъде освободен от мен “, безапелационен бе той.

Министърът се спря и на проблема с протонния център. Той описа, че е имал тежък диалог с финансовия министър, в който му било обяснено, че финансовата рамка на целия План за възобновяване и резистентност е изменена. „ Аз спорих с финансовия министър за това, че имаме потребност от подобен протонен ускорител, в началото неговото мнение беше, че прекомерно малко деца се пращат в чужбина през комисията за лекуване на деца в чужбина, че нуждата от подобен протонен ускорител не е толкоз огромна. Успях да го убедя, че в действителност не е по този начин и има доста по-голям прикрит запас от нуждаещи се от такова лекуване. И в този момент разбирам, че държавното управление е готово с бюджетни средства да се закупи този ускорител. Надявам се следващата година с новия бюджет този въпрос да се реши “, разяснява здравният министър.

Помолен да опише повече по случая с вилата към белодробната болница във Велинград, чиято продажба бе спряна ненадейно, проф. Хинков заяви, че цената на търга за вилата във Велинград (около 51 хиляди лева, б. р.) е реализирана посредством машинация. „ При нас са пратени фотоси на една съборена постройка и тези фотоси идват в дирекцията. Ние мислим, че става въпрос за друга постройка. Оценителят е поставил тази цена – на съборената постройка. Това е разказано в обстоен отчет, който съм дал на премиера. Този отчет приключва с това, че сме спрели продажбата, съумели сме в последния миг да спрем пазаруването на тази вила и сме дали сигнал на прокуратурата “, описа министърът и посочи, че оценителят, който е бил нает тогава да направи оценка, е изпратил фотоси, които не дават отговор на действителността. Реалната оценка на вилата е към 200-300 хиляди лева, стана ясно още от думите на министъра.

Сигналът от Министерство на здравеопазването по проблема се ревизира от прокуратурата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg