Аз не съм от тези, които се упражняват на тема

...
Аз не съм от тези, които се упражняват на тема
Коментари Харесай

Проф. Христо Матанов: Датата 6-и септември е недооценена, руската пропаганда действа срещу Съединението

„ Аз не съм от тези, които се упражняват на тематика „ народен празник “. Той е Трети март и е бил още по царско време. 6-и септември е забележителна дата, която е недооценена към момента в нашето общество по доста аргументи. Първо има събития и вести, които изместват празника. От друга страна съветската агитация също работи, тъй като Русия е срещу Съединението. То е нещо, което българите сами вършат, което също не подхожда на съветската политика, която желае да има подчинени страни и нации. На идване слушах анкета с младежи от Враца. Половината от тях споделиха непосредствено, че не знаят нищо и упрекваха историята, че била скучна. А в действителност скучни са учителите “. Това съобщи историкът проф. Христо Матанов пред Българска национална телевизия. 

„ Ние не можем да си „ създадем “ блян и да го създадем по неестествен път. Всичко е до въпрос на развиване, тъй като демокрацията ни даде опция всеки свободно да показва мнението си. Това е огромно достижение, което младежите не го осъзнават, защото не са живели в друга конюнктура и го считат за даденост. Националният блян поражда от единствено себе си. Тук е минусът на обществото, че не може да налучка тази посока, в която всеки да мисли самостоятелно, само че в това време да има сливане за национални дела. Една от тях е казусът със Северна Македония. Малко са хората, които отхвърлят, или най-малко не го споделят, това, което става. Пропагандата също е забележителна. Не мога да си показва по какъв начин на 9-и септември има злополучие, както е в Карловско, и вие да прекъснете вашето предаване, с цел да показвате министър-председателя, който приказва по какъв начин ще оказва помощ на потърпевшите. Това значи, че пропагандата е работела. Манифестациите също оказват въздействие. Някои от по-възрастното потомство или пък младите, които не са живели в този интервал, се въздействат. Има потребност от софтуерно време, с цел да се наместят нещата “, безапелационен е проф. Матанов.  

„ Съединението не е последното събитие, при което българите са обединени. Те са дружно и през 1912-1913 година Оказват се обединени и през 1915 година, когато стартира Първата международна война. След това към този момент разделянето господства. Аз съм последовател на Иван-Вазовата обич към народа – обичам го подобен, какъвто е, с всичките му плюсове и минуси. Друг е въпросът, че към него можем да имаме искания. На мен не ми харесва псевдоелитът, който постанова една музика, която не чувам. Учебниците би трябвало единствено дават рамката, тъй като множеството от хората по-късно не се занимават с история. Ако аз пишех стратегиите на МОН, щях да построя учебника върху извори, а не върху авторски текстове, както е в този момент. Щях да обявявам манифеста на княз Батенберг от 8-и септември и програмата на БРТЦК. Младите хора тогава щяха да научат повече “, безапелационен е историкът. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР