Аз бих посъветвал управляващите, които и да са те, наистина

...
Аз бих посъветвал управляващите, които и да са те, наистина
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков: Управляващите да почерпят гръцки опит за справяне с миграционния натиск

„ Аз бих посъветвал ръководещите, които и да са те, в действителност да почерпят опит от нашите гръцки съседи. Миналата година България имаше по-голям миграционен напън, в сравнение с Гърция. Която, до приемането на този законодателен пакет (обявяването на влизането в страната без виза за закононарушение – бел. ред.), беше раздирана от всевъзможни, даже батални, подиуми на гръцко-турската граница, на морската граница. “

Това сподели в ефира на Euronews PrimeTime арабистът и анализатор проф. Владимир Чуков във връзка днешния случай с рейс, пренасящ мигранти.

„ Нека да обобщаваме: освен законодателни промени. Нашата страна би трябвало да направи едни доста съществени фондове в бранш „ Миграция “, тъй че да се намерят нужните специалисти, които да бъдат материално подтиквани за работа в този бранш “, добави проф. Чуков.

Ето какво още сподели той за феновете на Euronews Bulgaria:

Съвсем обикновено е, изключително летните месеци, има засилен миграционен напън. Това го следим след така наречен коронавирус пауза, която продължи някъде към две години. Но от предходната година виждате ескалация на този миграционен поток, като има и спомагателен, форсмажорен съставен елемент – това е променената районна обстановка в Близкия изток. Имам поради смяна на взаимоотношенията сред Сирия и Турция. И естествено, променената обстановка в самата Турция. Която за жалост акумулира прекалено много бежанци и мигранти, които явно към този момент търсят някакви подстъпи да тръгнат още веднъж по познатите канали и пътища, които ние видяхме през 2015-2016 година към Европа. Множество са факторите, които трансформират обстановката.

Не съм оптимист във връзка с урегулирането на статута на сирийските бежанци в Турция. С наближаването на президентските избори юни следващата година ще има радикална смяна във връзка с пребиваването на тези хора в Турция. Ако завоюва опозицията, тя доста ясно сподели, че има проект за изпращането на към 99% от сирийците у дома. Самият Ердоган, от към месец ясно съобщи, че желае да затопли връзките си с Дамаск и една от тематиките е урегулирането на връзките за бежанците. Самият Дамаск слага изискване да се върнат. Всичко това провокира невероятни брожения, страхове и напълно обикновено предпочитание да изоставен Турция.

Миграционен напън ще има и ние виждаме освен по посока на България, само че сходно нещо бих споделил в пъти повече във връзка с Гърция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР