Айрис Апфел, столетната икона на стила от нюйоркския квартал Куинс,

...
Айрис Апфел, столетната икона на стила от нюйоркския квартал Куинс,
Коментари Харесай

Американска модна икона почина на 102-годишна възраст

Айрис Апфел, столетната икона на стила от нюйоркския квартал Куинс, разпознаваема незабавно по големите си очила вид " сова ", е умряла на 102-годишна възраст, съобщи Агенция Франс Прес.

Самоопределящата се като " гериатрична старлетка ", известна най-много като текстилен дизайнер и фешън икона, доближава върхова популярност през 80-те и 90-те години.

Като разгорещен дизайнер, тя е неизменима част от първите редове на стилните ревюта в Париж в продължение на повече от половин век.

Подстриганата ѝ бяла коса, солидните очила, яркото червило и огърлиците от огромни мъниста ѝ печелят причудлива популярност измежду нюйоркските блестящи персони.

Апфел запълва два етажа от жилището си на Парк Авеню с произведения на великите дизайнери на XX век, събрани през няколкото десетилетия на живота ѝ.

Нюйоркският музей " Метрополитън " провежда първата огромна ретроспектива на нейния дрешник през 2005 година, като Апфел признава, че е толкоз евентуално да вземе забавни бижута от магазин за отпадък в Харлем, колкото и от " Тифани ".

Никога не е избягвала цветовете или нетрадиционните силуети, само че на едно събиране тя прикани младите дами да изоставят актуалната " униформа с черен чорапогащник или дънки с пуловер, ботуши и кожено бомбър яке ".

Вместо това тя им сподели да се осмелят да бъдат разнообразни. " Бъдете себе си, бъдете самостоятелни. Ако облечете нещо и то не се получи, не се тормозете ", подчератава Апфел, " полицията за жанр няма да ви арестува ". 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР