Айлийн Го ръководи ферма на покрива на автомобилен паркинг в

...
Айлийн Го ръководи ферма на покрива на автомобилен паркинг в
Коментари Харесай

Как Сингапур превръща многоетажни автомобилни паркинги във ферми?

Айлийн Го управлява плантация на покрива на авто паркинг в Сингапур.

И това не е дребна плантация – тя доставя на намиращи се наоколо търговци на дребно до 400 кг зеленчуци дневно, споделя Го.

"Сингапур е много дребен, само че имаме доста автомобилни паркинги. Тук е фантазия да имаме ферми, които да задоволяват потребностите на жителите, " споделя тя пред BBC.

В града страна към този момент има над 10 сходни ферми.



Правителството стартира да отдава необикновените имоти през 2020 година като част от проектите си за увеличение на локалното произвеждане на храни. Страната с население от 5.5 милиона души сега внася над 90% от храните си.

Пространството на тази гъсто обитаема островна страна е лимитирано и това значи, че земята не е евтина. Едни от най-скъпите парцели в света са в Сингапур.

Местен фермер декларира пред BBC, че високата цена на първия му имот върху авто паркинг го е принудила да се реалокира на по-евтино място.

Фермата на Го е с размера на една трета от футболно игрище.

"Събираме годишна продукция всеки ден. В взаимозависимост от зеленчуците, които отглеждаме, тя може да варира от от 100 до 400 кг дневно, " споделя Го.

Създаването на фермата й е коствало към 1 млн. сингапурски $ (719 920 долара), като по-голяма част от средствата са били изхарчени за съоръжение, което оказва помощ за ускорение на прибирането на реколтата.

Въпреки че получава известни дотации, Го твърди, че бизнесът й към момента работи на загуба.



Тя има 10 чиновници и заплаща наем в размер на към 90 000 сингапурски $ годишно (65 150 долара) за пространството и за различен обект върху авто паркинг, който сега се приготвя.

"Периодът на подготовката ни съответства с пандемията от COVID-19, тъй че логистиката беше доста по-скъпа и отнемаше повече време, " изяснява Го.

"Нещо повече, това беше първият търг за покрив на паркинг, проведен от държавното управление, тъй че процесът беше нов за всички, " добавя тя.

Фермерите от покривите на паркингите в Сингапур намират и други способи да печелят пари.

Николас Го, който няма роднинска връзка с Го, споделя, че съумява да генерира облага от това, че таксува хора с месечна такса за бране на зеленчуци от неговата плантация.

Той твърди, че концепцията е изключително известна измежду фамилии, които живеят наоколо, "тъй като това е общностен, а не търговски метод ".

Друг градски фермер на име Марк Лий споделя, че високите разноски са го накрали да се реалокира в индустриална постройка, където заплаща по-малък наем.

"Зеленчуците, в последна сметка, са си зеленчуци. Mоже да ги получите най-пресни и с най-хубаво качество, само че има ограничаване за това какъв брой би платил някой. Тук не става въпрос за трюфели, " споделя Лий.

Екзистенциален въпрос

Фермите на покривите не са единственият метод, по който Сингапур се пробва да усили количеството храна, която отглежда.

По-голяма част от отглежданата в страната продукция идва от високотехнологични уреди, които са съществено субсидирани от държавното управление. В Сингапур е имало 238 лицензирани ферми през 2020 година, съгласно формалната статистика.

Някои от фермите към този момент работят на облага и могат да разширят производството си, с цел да усилят облагите, споделят от Агенцията по храните на Сингапур.

"Продоволствената сигурност е екзистенциален въпрос за Сингапур. Като световно обвързван дребен град-държава с лимитирани запаси, Сингапур е уязвим на външни разтърсвания и нарушавания в предлагането, " споделя представител на организацията пред BBC.

"Затова е значимо непрекъснато да подхващаме стъпки за подсигуряване на нашите съществени запаси, " добавя представителят.

По-рано през годината въпросът с продоволствената сигурност излезе на напред във времето в Сингапур, откакто няколко страни в района не разрешиха износа на основни хранителни артикули.

Правителствата, които разчитат на вноса, пробваха да защитят питателните си доставки, откакто войната в Украйна и пандемията покачиха цените на всичко - от съществени храни до недопечен нефт.

Сингапур си е сложил за цел до 2030 година да създава 30% от храната, която употребява, което над три пъти повече от в този момент.



Според професор Уилям Чен от софтуерния университет Нанян на градските фермери би трябвало да бъде оказана по-голяма поддръжка.

"Има ограничения, като грантове за продуктивност от страната и постоянни фермерски пазари, за поощряване на потребителите да купуват повече локално създадени артикули, " споделя Чен, който управлява програмата за хранителни науки и технологии на университета.

Според Соня Актер, помощник в Училището по Публична политика Ли Куан Ю, високите оперативни разноски евентуално ще продължат да бъдат съществено предизвикателство пред градските фермери.

"Сингапур предлага доста дотации и финансова поддръжка на бизнесмените в тази сфера, " споделя тя.

"Въпросът е дали тези ферми ще могат да работят и когато държавната поддръжка спре. "

На покрива, заобиколена от градската среда на Сингапур, Го наподобява, че е доста надалеч от обичайното земеделие

Тя обаче споделя настройките на генерации фермери преди нея: "Отказването не е алтернатива. Колкото по-трудно е, толкоз по-възнаграждаващо ще бъде. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР