ай-високите температури през септември у нас ще бъдат между 30

...
ай-високите температури през септември у нас ще бъдат между 30
Коментари Харесай

Ще има циганско лято – до 35 градуса през септември

ай-високите температури през септември у нас ще бъдат сред 30 и 35 градуса, а най-ниските – сред 5 и 10 градуса, заяви Анастасия Кирилова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представена от организация БГНЕС.

Тази година през септември се чака междинните месечни температури у нас да бъдат над нормата, която за равнините е сред 18 и 21 градуса, за високите полета – сред 15 и 17 градуса, а за планините – сред 3 и 8 градуса.

Месечната сума на преваляванията в западните региони ще бъде към, а в източните – под нормата, която за равнините е сред 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланинските региони – от 50 до 80 литра на квадратен метър.

В началото на месеца ще бъде по-топло от нормалното .

В по-голямата част от страната ще се задържи слънчево, а над западните региони ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици. Около средата на първото десетдневие от северозапад ще прониква студен въздух, температурите ще се намалят, само че ще останат над нормата.

Валежи и гръмотевични стихии ще има на повече места в западната и централната част от страната, а в източните региони вероятността за превалявания е по-малка. През последните дни от десетдневието ще доминира слънчево време, не са изключени изолирани краткотрайни превалявания, основно в планинските региони и в следобедните часове.

Второто деседневие

от септември ще стартира със относително умерено време, температурите ще останат по-високи от нормалните за интервала. Към 16-17 септември ще има по-значителни нараствания на облачността, още веднъж вероятността за превалявания е по-голяма в Западна България. Температурите релативно ще се намалят.

През третото десетдневие

температурите постепенно ще се намаляват, в източните региони ще останат над нормата, а в западните ще се приближат до нормалните за края на септември. През множеството дни от интервала ще е релативно изсъхнало и умерено. Вероятност за прекосяване на атмосферни разстройства с превалявания има първоначално, към средата и през последните дни от интервала.

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа заради намаляването на топлинните разлики сред океана и сушата. Това е причина за увеличаване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години, преваляванията надвишават неколкократно месечните правила. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с дъжд – към 4. Измервани са извънредно високи температури през септември у нас – към 40 градуса, само че през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

В началото на месеца слънцето в София изгрява

в 6.52 ч., и залязва в 19.59 ч. Продължителността на деня е 13 часа и 6 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7.24 ч., и залязва в 19.08 ч.. Продължителността на деня е 11 часа и 44 минути.



Фазите на луната през месеца са: на 2 септември – пълнолуние, на 10 септември – последна четвърт, на 17 – новолуние, и на 24 септември – първа четвърт.

На 22 септември в 16.31 ч. настава есенното равноденствие и стартира астрономическата есен.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР