„Ай Си Джи Би“ АД стартира процедура за възлагане на

...
„Ай Си Джи Би“ АД стартира процедура за възлагане на
Коментари Харесай

ICGB стартира обществена поръчка за 3 млн. лв. за археологически проучвания по трасето на газовата връзка с Гърция


„ Ай Си Джи Би “ АД започва процедура за възлагане на социална поръчка с предмет „ Извършване на археологически изследвания на археологически обекти, открити на трасето на газопровод „ Междусистемна газова връзка Гърция-България “.

Прогнозната стойност на публичната поръчка е 3 000 000 (три милиона) лв. без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване на поръчката е до 3 месеца от възлагане на изследването за съответния археологически обект.

Изборът на реализатор на археологическите изследвания ще бъде осъществен посредством процедура на договаряне с предварителна покана за присъединяване. Този вид процедура дава право на възложителя да организира договаряния с участници, които са получили покана за присъединяване след прелиминарен асортимент след подадени първични предложения от претендентите. Срокът за подаване на заявки за присъединяване в първата фаза на процедурата е 05.06.2018 година, оповестиха от „ Ай Си Джи Би “.

Обект на археологически изследвания ще бъде линейната част на газопровода IGB дружно с неговия сервитут, площадките на линейните кранове, наземните уреди и довеждащата към тях инфраструктура (електропроводи, водопроводи, канализация, пътни връзки). На фаза правене на отчет за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) от реализацията на газопровод IGB е направено обхождане на трасето в границите на авансово археологическо изследване, като са регистрирани значимите археологически обекти, попадащи в обсега на трасето, за които съществува риск да бъдат наранени от строителните работи. При обхода на трасето са набелязани за изследване евентуални археологически обекти, измежду които праисторически селища, могилни некрополи, антични селища и други Проектната компания започва актуалната социална поръчка, с цел да получи методическа и научна помощ за тяхното запазване.

Списъкът на обектите, за които се планува осъществяване на избавителни разкопки, както и предписаните ограничения за опазването им, има показателен темперамент. От листата на набелязаните обекти могат да отпаднат тези, за които се откри неналичието на археологически структури и културен слой, или да се прибавят нови археологически обекти, които се записват по време на археологическото наблюдаване на изкопните работи за газопровод IGB. Възможно е в процеса на дейностите да се откри, че реализацията на строителството не въздейства по планувания метод на съответния обект. ICGB дефинира, че определеният за реализатор ще организира до дефинитивно привършване цялостни избавителни археологически разкопки на записаните археологически обекти преди започване на изкопните работи по трасето на газопровода IGB.

ICGB ще даде безграничен, цялостен, безвъзмезден и директен достъп по електронен път до документите за публичната поръчка от датата на издание на обявлението в Официален вестник на Европейския съюз на съображение чл.32, ал.1, т.1 от Закона за публични поръчки (ЗОП). Решението и обявлението за публичната поръчка ще бъдат оповестени в профила на купувача на възложителя от датата на публикуването им в Регистъра на публичните поръчки към Агенцията по публични поръчки на осн. чл.24, ал.1, т.1 от Правилника за използване на Закон за обществените поръчки.

Изброените нагоре документи ще бъдат налични на адрес: http://www.icgb.eu/profil-na-kupuvacha/proceduri-za-vuzlagane-na-op/ – Профил на купувача.

ICGB поставя специфични старания за опазване на културно-историческото завещание на територията на България и Гърция и ще предприеме всички нужни ограничения обектите, които се намират на трасето на газопровода да не бъдат наранени или застрашени от строителните действия.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката обществена газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

В сходство с устава си, „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в региона на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в региона на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и планов потенциал до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към прилагане на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.м3/година, като следва развиването на пазара и по този метод позволявайки назад подаване (от България към Гърция) с в допълнение създаване на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за съгласие сред „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG по отношение на взаимни дейности по отношение на бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР