Авторското право трябва да стане по-просто, трябва да бъде разбираемо

...
Авторското право трябва да стане по-просто, трябва да бъде разбираемо
Коментари Харесай

Юлия Реда: Авторското право трябва да е разбираемо за всички, но не се върви в тази посока

„ Авторското право би трябвало да стане по-просто, би трябвало да бъде разбираемо за всички. За страдание, това не е посоката, в която авторско-правната промяна поема “. Това сподели в предаването „ Хоризонт до обед “ Юлия Реда – заместник-председател на групата на Зелените/Европейски свободен алианс в Екологичен потенциал и докладчик от страна на Екологичен потенциал по промяната за Директивата за авторското право.   
„ Реформата беше повлияна от няколко доста мощни ползи от страна на разнообразни креативен промишлености, а не от европейския общ интерес. Преди всичко немски издатели на вести имат доста мощно въздействие върху немските политици в Брюксел. Смятам, че е наша отговорност да се противопоставим на този напън и да бъдем сигурни, че промяната е в полза на всички, а освен на дребен брой заинтригувани лица.

За новите разпореждания в член 11 Юлия Реда разяснява: „ Най-засегнати от наредбата ще бъдат дребните издатели на вести и огромна част от тяхната посещаемост се генерира от обществените медии. Очевидно е, че ползите са на огромните немски издатели на вести. Напоследък се приказва, че в Екологичен потенциал евродепутатите от консерваторите даже са заплашвани да гласоподават по избран метод във връзка на член 11, с цел да могат да си обезпечат в следствие позиции в Екологичен потенциал “.

„ Възможно е тези нови разпореждания да обиден правото на изложение и правото на достъп до информация. Това в особена степен важи за новото сродно право на издателите на вести – така наречен „ налог върху линка “.

Други противоречиви разпореждания са в член 13, който вкарва обвързване доставчиците на интернет услуги, които боравят с потребителско наличие, да създават и вкарват филтри за различаване и авансово търкане на наличие. По този въпрос Реда сподели: „ В момента има тясно болшинство в това отношение в Екологичен потенциал. Двамата български евродепутати Емил Радев и Ангел Джамбазки, които са във водещата комисия по правните въпроси, могат да играят доста значима роля в тази ситуация. В взаимозависимост от това те каква позиция заемат във връзка с филтрирането на наличие, е допустимо да се реши въпросът “.

Очаква се гласуването на директивата в Комисията по правни въпроси да се случи на 20 юни.

Ана Лазарова от Организацията „ Цифрова република “ добави, че Радев и Джамбазки са „ срещу “ член 11, само че политическата им група е „ за “ член 13.

„ Надяваме се те да повлияят в това число мнението на политическите си групи “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР