Авторката е адвокатски сътрудник в екипа на KDBMLaw с професионални

...
Авторката е адвокатски сътрудник в екипа на KDBMLaw с професионални
Коментари Харесай

Връщането в офиса след края на извънредната обстановка - дилемите пред работодателя

Авторката е адвокатски помощник в екипа на KDBMLaw с професионални ползи в региона на отбраната на персонални данни, търговски марки, трудово и корпоративното право.
От 1 април 2022 година в България отпадна изключителната епидемиологична конюнктура, въведена с решение на Министерския съвет и удължавана неведнъж, Това още веднъж наложи промени в досегашния режим на работа от разстояние, въведен от работодателите на база на решението на Министерски съвет.

Пандемията от ковид наложи редица законодателни промени, в това число в областта на трудовото право, ориентирани към понижаване на рисковете от разпространяване на вируса и противопоставяне на финансовите последствия от пандемията. През Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние бяха въведени основни промени в трудовото законодателство. Една от тези промени е опцията за възлагане на надомна работа или отдалечена работа (работа от разстояние) посредством едностранна заповед от страна на работодателя (чл. 120б от Кодекса на труда). С нова алинея 2 на член 138а от КТ пък беше дадена опция на работодателите за интервала на изключителната епидемиологична конюнктура едностранно да откриват ненапълно работно време за служащите или чиновниците или за част от тях в цялото дружество или част от него.

С анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура работодателите могат да върнат назад чиновниците си в офиса или пък да им обезпечат опция да продължат с работата от разстояние/надомната работа - напълно или хибридно, само че към този момент по взаимно единодушие, посредством правене на спомагателни съглашения . В закона е очакван временен интервал това да се случи - до два месеца от анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура . Срокът за работодателите за предложение на спомагателни съглашения за работа от разстояние или хибриден режим е до края на месец май 2022 година
Реклама
В практиката към този момент са известни случаи, когато заради продължителния интервал на работа от разстояние поради пандемията чиновници работят отдалечено от обитаеми места отвън работното си място, което основава спомагателни логистични затруднения - най-малкото за бързото връщане на служителя на предходното му местоживеене и смяна в организацията на метода на работа и живот на него и на фамилията му. В тези случаи е целесъобразно да се обезпечи задоволително време на чиновниците и да се подходи самостоятелно към всеки от тях с взимане на решение, което да удовлетворява и двете страни.

В този подтекст съществуват няколко вероятни хипотези.

Ако заповедта за работа от разстояние, която работодателят е издал по време на изключителната епидемиологична конюнктура, не съдържа категорично посочен период на деяние, то тя следва да бъде категорично анулирана от работодателя в границите на преходния интервал и да бъде посочена датата, от която чиновниците следва да се явят на работа в офиса. Ако заповедта не бъде анулирана в преходния интервал, тя по този начин или другояче ще загуби своето правно съображение след приключване на този интервал, само че работодателят рискува да бъде санкциониран от Инспекцията по труда.

Ако заповедта е с посочен период на деяние, не е належащо да бъде издавана заповед за анулацията й - действието на заповедта се приключва с приключването на периода, посочен в нея. Това значи, че след приключване на периода на заповедта чиновниците са длъжни да се явят на работа на работното им място, посочено в трудовия им контракт (за което не пречи да им бъде навреме напомнено). В случай че срокът е да вземем за пример " до анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура ", каквато е най-често срещаната догадка, срокът на деяние на заповедта е изминал на 31 март.
Реклама
Важно е да се означи, че спомагателните съглашения се подписват по взаимно единодушие сред работодателя и работника/служителя. В случай че служителят откаже да подпише съглашението, той ще е задължен да се върне на работа присъствено в офиса.

По предписание в Кодекса на труда работата от разстояние има непринуден темперамент. Това значи, че след края на изключителната епидемиологична конюнктура служителят не може бъде осъден дисциплинарно, в случай че не е склонен и откаже да подписа в допълнение съглашение за работа от разстояние. Но в този случай той ще е задължен да се явява на работа присъствено в офиса съгласно началните ангажименти в трудовия му контракт, както бе посочено нагоре. В противоположен случай рискува против него да стартира процедура по търсене на дисциплинарна отговорност за отсъствие на работа .

Всичко, изложено нагоре във връзка с работата от разстояние, важи надлежно и за заповедите и споразуменията, с които е въведен режим на надомна работа или работа на понижено работно време на съображение на изключителната епидемиологична конюнктура.

Несъмнено работата от разстояние има своите преимущества, само че и редица дефекти - служащият може да се усеща изолиран заради неналичието на обществена и работна среда или пък по-трудно да усвоява нови познания и умения, нужни за осъществяване на ежедневните му задания.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Свят 1 Икономика 2 Политика 3 Свят 1 Енергетика 2 Свят 3 Коментари и разбори Реклама
Нашият съвет е правната регулация да бъде добре и вярно осмислена и приложена, с цел да се запазят ползите както на работодателя, по този начин и на чиновниците .

В резюме е значимо да се упоменат главните моменти, които работодателят би трябвало да съобрази по отношение на завършилата епидемиологична конюнктура.

Краят на изключителната епидемиологична конюнктура настъпи на 1 април 2022 година В член 51а от спомагателните разпореждания на Закона е очакван временен интервал до 31 май 2022 г . за въвеждане от страна на работодателите на спомагателни съглашения, с които чиновниците да продължат да работят от разстояние или в хибриден (смесен) режим. Ако служителят не желае да подпише спомагателното съглашение, е длъжен по силата на закона да се върне в офиса напълно присъствено . Работодателят е в правото си да стартира дисциплинарно произвеждане против чиновник, който не подпише спомагателното съглашение и наред с това не се върне в офиса, а продължи да работи от разстояние на база едностранната заповед на работодателя, издадена по време на изключителната епидемиологична конюнктура.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Право
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР