Авторитетното американско издание National Interest публикува изключително интересния материал на

...
Авторитетното американско издание National Interest публикува изключително интересния материал на
Коментари Харесай

National Interest: Руските С-400 променят правилата на играта в Близкия Изток

Авторитетното американско издание National Interest разгласява извънредно забавния материал на Стивън Брайън под заглавие „ Russia`s S-400 Is a Game Changer in the Middle East (and America Should Worry) ”, който БЛИЦ предлага без коментар и редакторска интервенция. Решението на Саудитска Арабия да закупи от Русия ЗРК С-400 „ Триумф” стана мощен удар по Съединени американски щати и по техните европейски съдружници. Преди това Турция подписа с Русия съглашение за 2,5 млрд $ за същите С-400. А в този момент Москва води договаряния с Египет за даване на данни за системата.

Египет към този момент има ЗРК С-300ВМ, прочут като „ Антей-2500”, който се употребява за поразяване на балистични цели на дребна и междинна отдалеченост, крилати ракети, високоточни оръжия, самолети от стратегическата и тактическата авиация, а също по този начин самолети за ДРЛО и РЕБ (отначало С-400 се наричаше С-300ПМУ-3).

Комплекси С-300 има и Гърция, която е член на НАТО. Получи ги от Кипър, когато турците го заплашиха с война.

И други страни имат такива комплекси, измежду тях са Китай, Индия, Украйна, Венецуела, България и доста други.

С-400 обаче радикално трансформира ситуацията. Причината е, че този комплекс може да изстрелва четири вида ракети-прехващачи: ракета със свръхголяма отдалеченост 40Н6Е (400 км), ракета с огромна отдалеченост 48Н6 (250 км), ракетата със междинна отдалеченост 9М96Е2 (120 км) и ракета с дребна отдалеченост 9М96Е (40 км).

Но и това не е всичко. Ракетата 9М96Е2 е основното достолепие на комплекса С-400. Тя лети със скорост 15М (примерно 5 км/сек или 18 000 км/час и даже може да поразява цели на височина единствено 5 метра над земната повърхнина. Освен това по време на маневрирането нейното радиално претоварване може да доближи до колосалните 20g. Ракетата е предопределена да поразява самолети и ракети на съперника, летящи директно над повърхността на земята, а също по този начин за заличаване на крилати ракети.

Един от водещите международни специалисти в авиокосмическия бранш докторът на науките Карло Коп (Carlo Kopp) твърди, че С-200 може да бъде снабдена с РЛС за разкриване и захват на цели, предопределени за заличаване на модерни „ невидими” самолети като F-22 и F-35. Те работят в необятен честотен диапазон, в това число на високи и свръхвисоки честоти, което им разрешава да откриват изтребители, направени по технологията „ стелт”.

В основата на тази технология лежи правилото за дребна забележимост от радарите в Х-диапазона, които на първо място се употребяват в армията и в гражданските организации.

На самолетите F-35 средствата за обезпечаване на дребна забележимост главно са ситуирани в носовата част, а това значи, че когато машината се отклонява от задачата, тя става уязвима.

С времето цялата система за ПРО на Съединени американски щати и техните съдружници, работеща главно в Х-диапазон, остарява и по тази причина Китай и Русия интензивно развиват технологията за дребна забележимост при основаване на нови самолети и ракети.

Наред със актуалните РЛС Русия има мощна сложна система за Противовъздушна отбрана, въпреки да има доста по-малко модерни самолети, в сравнение с Съединени американски щати и НАТО. Русия пропусна цяло десетилетие в оръжейната конкуренция, когато нямаше пари за разработка и изграждане на нови самолети. Пък и в този момент нейната стопанска система мъчно създава ново съоръжение в задоволителни количества.

Трябва да се каже, че една от аргументите, поради която Русия развива своята Противовъздушна отбрана и основава средства за противопоставяне на американските „ невидими” самолети и крилати ракети, е фактът, че тя няма средства за образуване на огромен парк от модерна изтребителна авиация.

Едно от достолепията на свръхдалечната ракета 40Н6Е обаче е, че тя е способна да поразява цели отвън зоната на деяние на дейните средства за Противовъздушна отбрана, да вземем за пример въздушни командни пунктове и самолети за ДРПО Е-3 Sentry от системата АУАКС.

Тези самолети на Съединени американски щати са основани в Япония на авиобазата Кадена и в ОАЕ в Ал-Дафре. Те станаха уязвими за ракетите на С-400 и по тази причина изгубиха своето предимство да са недосегаеми за средствата на Противовъздушна отбрана на съперника. Изглежда, че капацитетът на самолетите АУАКС, основани през 1960-те години, в този момент към този момент е привършен.

С-400 също по този начин могат да се употребяват срещу балистични ракети, което наподобява е заинтересувало Саудитска Арабия. Не е известно обаче до каква степен са положителни да извършват такива задания.

Руснаците несъмнено направиха пробив, доставяйки оръжие на някои страни от НАТО, които имат прекомерно несигурно бъдеще в този блок (например Гърция и Турция), както и на правилни спътници на Съединени американски щати като Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив, да вземем за пример ОАЕ. Съвсем наскоро се появи известие, че ОАЕ след няколко месеца ще закупят заплашителния многоцелеви изтребител Су-35, явяващ се в този момент най-големият безценен камък в короната на съветските Военновъздушни сили.

Руският пробив е значим и в техническо отношение. Съединени американски щати нямат действителен съперник на системата С-400 и очевидно не изпитват особена паника, до момента в който следят по какъв начин тези комплекси се пръскат по света. Много тъпо, само че в този момент към този момент е доста късно нещо да подхващат.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР