Авторитетният вашингтонски мозъчен тръст, специализиран в анализите по въпросите на

...
Авторитетният вашингтонски мозъчен тръст, специализиран в анализите по въпросите на
Коментари Харесай

Цветанов и Вълнев за Инциативата `Три морета` |

Авторитетният вашингтонски мозъчен концерн, профилиран в анализите по въпросите на Източна Европа Cepa.org, разгласява коментарна публикация на ръководителя и зам.-председателя на Политическа партия „ Републиканци за България “ Цветан Цветанов и Павел Вълнев за Инициативата „ Три морета ”, оповестиха от партията. 

В Центъра за европейски политически разбори се обръща особено внимание за задълбочаване на икономическата и политическата си интеграция, която ще укрепи партньорството си посредством вложения, свързващи автомагистрали, телекомуникации и енергийна инфраструктура. Чрез привличане на вложения от Съединените щати, Европейски Съюз и европейските столици, Инициативата ще донесе западни вложения с транспарантен източник в инфраструктурни планове. Това ще насърчи спомагателни директни задгранични вложения (ПЧИ) от трансатлантически институции и вложители – развой, който ще продължи да съблюдава правилата на правовата страна, прозрачността и положителните практики на ръководство.

Развитието на инфраструктурата в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) изостава от западните си сътрудници в Европейски Съюз. За да се в профил това противоречие, Инициативата „ Tри морета ” беше основана през 2015 година за вложение в инфраструктура, свързваща 12-те страни членки на ЦИЕ, за възстановяване освен на комерсиалните благоприятни условия, само че и на демократичните институции в целия район.

Държавите, членуващи в Инициативата „ Tри морета ” ще задълбочат икономическата и политическата си интеграция и ще укрепят партньорството си посредством вложения, свързващи автомагистрали, телекомуникации и енергийна инфраструктура. Чрез привличане на вложения от Съединените щати, Европейски Съюз и европейските столици, Инициативата ще донесе западни вложения с транспарантен източник в инфраструктурни планове. Това ще насърчи спомагателни директни задгранични вложения (ПЧИ) от трансатлантически институции и вложители – развой, който ще продължи да съблюдава правилата на правовата страна, прозрачността и положителните практики на ръководство.

Дванадесетте страни от Инициативата „ Tри морета ” са ситуирани сред Балтийско, Черно и Адриатическо море. Те включват: Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния и България.

Критичният миг ще бъде изтласкването на обвързваните с невидими влакна вложения, водещи към автократи като Путин и Си Цзин Пин, които посредством своите вложения желаят да бетонират „ корозиращи “ бизнес практики в Европейски Съюз. Инвестициите през „ Три морета “ в това време ще допринесат за одобряване на градивен (т.е. легитимен) капитал, което също ще помогне и способства за култивирането на демократични институции в Централна и Източна Европа - район, който включва страни, несъмнено флиртуващи с авторитаризма.

Предвид стратегическото си значение, Инициативата „ Tри морета ” се нуждае от поддръжката на Съединени американски щати, Европейски Съюз и обособени държави-членки на Европейски Съюз под формата на политическа и финансова помощ. До момента Инвестиционният фонд за „ Три морета “ (3SIIF) е получил 913 млн. евро (1,1 милиарда щатски долара) като задължения от съществени вложители като Полша, Румъния, Словения, Унгария, Хърватия, България, Естония, Литва и Латвия.

Съединени американски щати отпуснаха 300 милиона $ на Фонда през януари и се ангажираха да удължат този залог до 1 милиард $. Инвестиционният фонд на „ Три морета “, ръководен от Amber Investment Group, ще оцени евентуалните планове въз основа на тяхната финансова доходност. Това ще подсигурява, че плановете ще се избират въз основа на тяхната комерсиална, а не политическа възвръщаемост на вложенията (Return on Investment – ROI). Към днешна дата вложителите би трябвало да поддържат тези обилни парични обещания с политическата воля, нужна за пробутване на самодейността напред.

Държавите-членки на Инициативата „ Три морета “ реализираха огромен прогрес от основаването си през 2015 година Въпреки това, неналичието на Секретариат, който да работи за придържането на своите членове към дълготрайна тактика, се свежда до настоящия резултат, когато Инициативата зависи всяка година от ротационното виждане на Президента на държавата-домакин. А значимите неща могат елементарно да пропаднат в пукнатините при предаване на щафетата. За да бъде сполучлива Инициативата „ Три морета “, държавите-членки на идната среща в София би трябвало да се съгласят за възстановяване на структурата си посредством един по-постоянен действен орган, който да бъде утвърден от всички членове. Също по този начин, държавите-членки в Инициативата би трябвало да работят за просперитета на народна власт в самите държави-членки, както и в по-широкия Черноморски район.

Ползите ще бъдат даже още по-широки. Сигурността на Черноморския район е приоритет за Европа и Съединени американски щати. Руската федерация към този момент е разгърнала своята военна мощност, с цел да окупира суверенната територия на страните-кандидатки за участие в НАТО (Грузия и Украйна) и непрестанно усилва военното си струпване по бреговете на Румъния, България и Турция – членове на НАТО, граничещи с Черно море. Подобно на това, че балтийските страни сътвориха за себе си своего рода нарицателно за споделени стратегически цели, членовете на „ Три морета “ от страните, граничещи с Черно море, могат да създадат същото. Положителните начинания и дневен ред за партньорските страни от Черноморския район може да се трансформира във визитна картичка за Инициативата, водеща до непосредствено разпознаваеми стратегически цели. 

От комерсиална позиция новата транспортна инфраструктура от север на юг може да се свърже всички точки от Грузия на изток до Гърция на запад. Тези пътни артерии биха разрешили навлизането на повече артикули в Европа, създавайки благоприятни условия за нови вложения в интерес на общностите по новите направления.

И най-после, една сполучлива Инициатива „ Три морета “, която включва тактика за сигурността на Черно море, ще помогне да се подсигурява суверенитетът на Украйна. Като страна, граничеща с Черно море, която е непрекъсната цел на хибридните действия на Русия по източния й фланг, Украйна може да бъде мощен сътрудник в напъните за подсилване на отбраната против злокачествената съветска активност и по този начин да се възползва от сътрудниците в „ Три морета “, Европейския съюз и трансатлантическото съюзничество и партньорство.

С толкоз доста облага стратегическата значителност на Инициативата „ Tри морета ” не е под въпрос. Въпросът е дали стратегическото значение ще бъде подкрепено с политическа воля в столиците на Съединени американски щати и Европа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР