Авторите на проекта за слънчева орбитална електроцентрала Space Solar Power

...
Авторите на проекта за слънчева орбитална електроцентрала Space Solar Power
Коментари Харесай

Първият прототип на слънчева електроцентрала излита в космоса през декември

Авторите на плана за слънчева орбитална електроцентрала Space Solar Power от Калифорнийския софтуерен институт оповестиха стартирането на първия тестов модул през декември тази година. За тях е значимо освен да ревизират работата му, само че и да схванат в коя орбита в последна сметка ще бъде сложена бъдещата слънчева електроцентрала. За прекосяване в опцията за геосинхронна орбита ще са нужни единствено 13 изстрелвания на ракети-носители с товар и един правоприемник на Земята, за опцията за междинна орбита  - към този момент 39 изстрелвания и най-малко пет приемника. Но, съгласно заключителните калкулации, във втория случай крайната цена на силата ще бъде по-ниска - отсам идват и несъгласията.

Проектът се състои от три елементи. Първият е отдаден на създаването на свръхлеки фотоволтаични кафези, които са най-малко 100 пъти по-ефективни от слънчевите панели на Международната галактическа станция и актуалните спътници. Втората част са радиочестотни предаватели на сила от станцията към Земята, също доста леки и мощни. Технолозите на третата част са виновни за създаването на рамка на електроцентралата, с цел да слагат на повърхност от 9 кв. км в космоса масиви от панели и предаватели. Съобщава се, че поотделно и трите задания към този момент са решени. Основният детайл са слънчеви панели с повърхност от 10 кв см и тегло единствено 2,8 г, които са съединени в модули 60x60 м. Те са инсталирани на опори с тегло единствено 150 г на 1 кв. м. Те се подреждат автоматизирано, като се употребяват правилата на оригами - обичайно антично японско изкуство, състоящо се в основаването на фигури посредством прегъване на листове хартия без приложимост на лепило и ножици. Инженерите трябваше да си блъскат мозъка по какъв начин да опаковат всички детайли допустимо най-плътно, с цел да ги изведат в орбита с най-малък брой изстрелвания, само че те съумяха. 

Интересен факт е, че планът за слънчева орбитална електроцентрала получи безплатна помощ от 100 милиона $ от ръководителя на компанията Irvine Доналд Брен при изискванията на секретност още през 2013 година И по-късно, също секретно, още 17,5 милиона $ от Northrop Grumman. Очевидно този план е от стратегическо значение и огромни корпорации демонстрират интерес към него. В момента цената на силата, изпратена от орбита, се прави оценка на най-малко 10 пъти по-скъпа от генерираната на Земята. Реализацията на плана обаче към този момент докара до редица значими открития и потребни изобретения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР