Авторите на някои от любимите класики в златния фонд на

...
Авторите на някои от любимите класики в златния фонд на
Коментари Харесай

„Мъже без мустаци” от Братя Мормареви – въображението побеждава всяко зло

Авторите на някои от обичаните класики в златния фонд на българската детска литература –„ Войната на таралежите”, „ Васко да Гама от село Рупча”, „ Лили” – Братя Мормареви се завръщат още веднъж с „ Мъже без мустаци” с цел да потвърдят, че някои истории нямат възраст.

Романът за деца „ Мъже без мустаци “, излязъл през 1986 година, възкресява първите години след Втората международна война, когато в България всичко, в действителност всичко се трансформира. А на фона на политическия вихър четири деца с безгранично въображение влизат в ролята на квартални детективи.

Във възрастта, в която торба откраднати наполеони не са по-важни от шепа гумени боклуци, един радиоприемник може да се трансформира в цялостен нов свят. Заподозрени се разхождат на независимост, съмнителни пакети, съдържащи великденски козунаци, сменят притежателите си, крадци отмъкват документи, а някъде по старите тайници се укрива зъболекарско злато.

Светът на Братя Мормареви е обитаем със смели таралежи, които водят война за баскетболното игрище сред блоковете, с храбри мореплаватели, които приключенстват по моретата, и неудържими деветгодишни девойки на име Лили, които могат да извърнат цялата страна надолу с главата. Но в „ Мъже без мустаци” – екранизиран в ефирен сериал, показан години след излизането на книгата – всичко се трансформира с изключение на детството. Детството е постоянно.
„ Мъже без мустаци” – шеметна история с цяла лавина от завършения от класическия тандем Братя Мормареви, излиза в ново издание за децата на тогавашните деца. Несъмнено някои таралежи се раждат с повече бодли от други – само че дяволитото неподчинение постоянно побеждава над всяко зло.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР