Авторът Цветелина Колева е старши адвокат в адвокатско дружество Димитров,

...
Авторът Цветелина Колева е старши адвокат в адвокатско дружество Димитров,
Коментари Харесай

Добър момент ли е да започнем бизнес с криптоактиви?

Авторът Цветелина Колева е старши юрист в адвокатско сдружение " Димитров, Петров и Ко. ". Специализира в региона на криптовалутите, ограничения против изпирането на пари, разрешаване на разногласия, преструктуриране и неплатежоспособност. Между несигурността и еуфорията
Глобалната криптовълна неизбежно се усеща и в България - доста сънародници с новаторско мислене и бизнес усет се насочиха с порив и оптимизъм към тази terra incognita на криптосвета. Въпреки настойчивите спекулации, че се касае за " балон ", който всеки миг ще се спука, по всичко проличава, че тази област занапред ще навлиза от ден на ден в икономическия и обществен живот. Това от своя страна поражда резонния въпрос - добра инвестиция ли е да стартира криптобизнес в сегашния миг?

Макар от финансова позиция отговорът да крие доста незнайни, юридически бъдещето наподобява малко по-ясно. Към днешна дата нито в България, нито в Европейския съюз съществуват изключително прецизни регулации на бизнеса с криптоактиви. Предвижда се обаче приемането на голям брой нормативни правила до няколко години. Тези условия основават изключително удобна почва за пускане на криптодейност. Ако бизнес моделът бъде сполучливо създаден в близко бъдеще и по едно и също време с това се наблюдават настоящите трендове в законодателните начинания, това би сложило участника на пазара най-малко една крачка напред пред съперниците му. Той ще знае какво да чака и по какъв начин да съобрази активността си с настъпващите промени, без да се окаже неприятно сюрпризиран от законовите ограничавания.

Другояче казано, би трябвало да знае какви са юридическите рамки за насърчаване на криптодейности към днешна дата и в обозримото бъдеще.
Реклама Ограниченията през днешния ден са минимални
Към момента законът слага условия само към лицата, които по занимание дават услуги за обмяна сред виртуални валути и приети валути без златно покритие (крипто обмен бюра) и доставчиците на портфейли, които оферират попечителски услуги (т. нар. custodians). Те имат избрани отговорности по използване на ограничения против изпиране на пари и финансиране на тероризма - следва да разпознават своите клиенти, да изискват, проучват и съхраняват информация за самоличността им и покупко-продажбите с тях. Първата категория лица следва също по този начин да се записват в специфичен указател, воден от Национална организация по приходите.

Макар горните условия да не са леки, те не са и непостижими за осъществяване, изключително при съществуването на модерни софтуерни решения за KYC (Know Your Customer) инспекции и разбор на опасности. При добре подготвени чиновници и точно създадени системи срещу прането на пари въпросните действия могат да се реализират без несъразмерна административна тежест.
Облакът на тежката регулация е щръкнал над Европа
Какво обаче ни чака в близкото бъдеще?

За страдание на част от заинтригуваните лица късият отговор е: " хиляди правила, условия и наказания ". Понастоящем в институциите на Европейски Съюз се разискват планове на нормативни актове в няколко насоки:
Реклама Правила за пазарите на криптоактиви
С план на Регламент от 2020 година () Европейски Съюз цели да вкара редица условия към всички лица, които развиват комерсиална активност посредством даване на услуги с криптоактиви . Целта на регламента е да обхване всевъзможни типове услуги, осъществявани от всевъзможни лица (стига да се касае до комерсиална активност, а не за персонално прилагане на криптоактивите). Динамичната криптосреда извиква на бял свят доста нови типове активи и интервенции с тях - невероятно е всички те да бъдат обхванати от нормативната рамка посредством съответно изтъкване. Поради това е общопризнат общ разказвателен метод, заимстван от насоките на FATF (Financial Action Task Force - интернационална работна група, която се занимава с създаване на тактики против прането на пари, б.р.) - дефиницията за криптоактив го окачествява като всяко отражение на стойност в цифров тип.

Тази необятна формулировка е израз на устрема да се парира сполучливо всеки опит за заобикаляне на регламента посредством основаване на технология, която на пръв взор не се вписва в законовите понятия. Регламентът ще бъде софтуерно безпристрастен - т.е. регулирането на дадена активност не се въздейства от софтуера или вложената технология, а от функционалната същина на предоставяните услуги . В този смисъл, регулацията следва да е използвана както към най-разпространените типове активи - виртуалните валути като Bitcoin, Ethereum, Tether, по този начин, и към други, които добиват все по-широка известност, като NFT (non-fungible tokens или незаменими активи), stablecoins (платежни токени, обезпечени с активи) и други.

С проекторегламента се плануват редица условия за издаването на криптоактиви , като доста от разпоредбите са прекомерно сходни на към този момент настоящите във връзка с обичайните финансови пазари - издание на проспект, даване на информация до вложителите и на способените органи, поддържане на запаси, отбрана на потребителите. Предвидени са и условия за лицата, ръководещи сдружението (включително доказателство за задоволителен опит в региона на криптодейностите), с цел да се предотврати даването на услуги от избрани мащаби от лица, които нямат нужните пълномощия. Всички тези правила целят да подсигуряват бистрота на пазара и да осуетят умишлените измами, както и въвличането в рискови действия на неинформирани консуматори. Отговорността за неспазване на условията е строга, като глобите могат да доближат 15 000 000 евро, или 15 % от общия годишен оборот на сдружението, предоставящо услугите.

Освен издаването други действия с криптоактиви, обхванати от регламента, са:
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Транспорт 2 Свят 3 Технологии 1 Свят 2 Транспорт 3 Свят 1 Свят 2 Свят 3 Свят Реклама
настойничество и ръководство на криптоактиви от името на трети страни; ръководство на платформа за търговия с криптоактиви; продан на криптоактиви против фиатна валута, представляваща законно платежно средство; продан на криптоактиви против други криптоактиви; извършване на нареждания, свързани с криптоактиви, от името на трети страни; разпространение на криптоактиви; приемане и предаване на нареждания, свързани с криптоактиви, от името на трети страни; даване на съвещания, свързани с криптоактиви.

В горното изброяване още веднъж прозира задачата да се обзет допустимо най-широк кръг действия. За тях и лицата, които ще ги реализират, също са налице редица условия, сходни на използваните към издаването. Разбира се, подробните правила за издание на проспекти няма да се отнасят и за другите типове услуги, само че условията за осведоменост на потребителите и способените органи, за поддържане на запаси и за лицата, ръководещи сдружението, още веднъж са налице.

Всички изброени нагоре услуги ще могат да се дават единствено от юридически лица, чието седалище се намира в страна членка и които са лицензирани като снабдители на услуги за криптоактиви от способния орган на страната членка. Всяка страна сама ще дефинира способените органи, които ще издават и лишават лицензи, като на този стадий няма изясненост кои ще са тези органи. Издаденият в една страна членка лиценз ще важи за целия Европейски Съюз т.е. доставчикът ще може да дава услугите, за които е лицензиран, във всяка друга страна членка.

По отношение на предоставяните услуги, свързани с криптоактиви, се ползват разпоредбите за отбрана на потребителите. Доставчиците на услуги за криптоактиви следва да оповестяват своите политики за ценообразуване, да разработят процедура за разглеждане на тъжби и да разполагат със постоянна политика за определяне, попречване, ръководство и обявяване на спорове на ползи.
Бюлетин Легал Компас
Научавайте най-важното от правния свят и правосъдната система всяка седмица на мейла си
Вашият email Записване
Реклама
За да бъде лицензиран един снабдител на услуги, свързани с криптоактиви, той следва да дава отговор на редица условия. Доставчикът следва да показа на способния орган изложение на механизма за вътрешен надзор, процедурата за оценка на риска и проекта за непрекъснатост на дейността; изложение на осведомителните системи и ограниченията за сигурност; изложение на процедурите за вътрешен надзор и за попречване на злоупотреби, както и на политиките, използвани в активността на сдружението.
Мерките против прането на пари - още по-всеобхватни
С Европейски Съюз си слага за цел да уеднакви правната рамка срещу прането на пари във всички страни членки. Ако сега тази материя се регламентира от наставления, като на всяка страна е предоставена известна независимост за метода на имплементиране на европейските правила, то с регламента тази дискреция ще бъде отстранена. Предвижда се и основаване на общ европейски регулаторен орган, който да следи за съблюдаване на условията в тази сфера.

Всяка активност с криптоактиви ще бъде придружена от отговорности за използване на ограничения против изпиране на пари и финансиране на тероризма. Анонимността - главно предимство на криптосвета пред " действителния " финансов бранш, към този момент ще остане оттатък границата на закона, в случай че лицето желае да употребява някоя от контролираните услуги. С други думи, въпреки и прегледаните нагоре правила за пазарите с криптоактиви да не се отнасят до потребителите на тези услуги, те също ще бъдат наранени от дългата ръка на закона. Свободното прилагане на предоставяните услуги с криптоактиви ще бъде под изискване лицето да даде персонални идентификационни данни и документи . Анонимното търгуване ще остане единствено в областта на peer-to-peer връзките и единствено по изключение (при еднократни покупко-продажби на стойност под 1000 евро) ще е допустимо при даването на контролирани услуги.
" Риск печели - риск губи " или " Стани богат "?
Описаните проектоправила по всяка възможност ще станат настоящо право в границите на две до три години. Още по-сигурно е, че доста от играчите на пазара ще се опитат да ги заобиколят или напълно ще ги подценен, поемайки редица имуществени и репутационни опасности. Някои участници ще преустановят даването на услуги в тази сфера, демотивирани от множеството ограничавания. Ще останат обаче тези, които не се плашат от провокациите и които са подготвени намерено да показват, че освен схващат от този бизнес, само че и разполагат с ресурсите да го развиват в печеливша, конкурентоспособна и виновна тенденция. Именно за тях бъдещето крие необятни благоприятни условия - както в действителния, по този начин и в цифровия свят.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Право
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР