Авторът инж. Красимир Кърпаров е роден през 1973 г. в

...
Авторът инж. Красимир Кърпаров е роден през 1973 г. в
Коментари Харесай

Кои са сеизмично опасните зони в България?

Авторът инж. Красимир Кърпаров е роден през 1973 година в Свищов, приключва Университета по архитектура, строителство и геодезия през 1997 година компетентност “Промишлено и гражданско строителство ", през 1999 година приключва втора магистърска стратегия “Изследване на строителни структури на специфични въздействия ", има повече от 20 година опит в региона на сеизмичното инженерство, член на Камарата на инженерите в България.

Регионалното напрежение в България и разломните линии оформят няколко мощни сеизмични зони: “Горна Оряховица " (Стражишки разломи), “Североизточна България " (Шабленски разломи), “Софийска " (Витошки разлом, разлом Перник - Белчин), “Струмска " (Крупнишки и Беласишки разлом), “Родопска " (Местенски, Чепински, Доспатски, Девински и Ардински разлом) и “Средногорска " (Маришки, Тунджански, Поповишки, Чирпански разлом).

През 1858 година в София става “страшно земетресение ", при което земята се отваря и бликват извори с “жежка вода " (описание на Сава Филаретов).

Колко надълбоко е било това отваряне на земята в София, та да се загрее водата и да излезе във тип на извори, може би 8 -10 километра?

Освен Витошкия разлом и разлома Перник - Белчин през самия град минава и Владайският разлом, и то в непосредствена непосредственост до гъстонаселени региони.

Опитът на Нова Зеландия от честите трусове и множеството опустошения и жертви демонстрира, че на разломите е належащо обособяване на особено внимание.

От 2003 година разломите там се картират на база действителни теренни изследвания, тъкмо както се прави това в Измир, и се подреждат в класове по заплаха, като за другите класове се вкарват характерни ограничавания за строителство на здания и уреди, в това число възбрана за строителство върху тях и в линиите с широчина 20 метра от двете страни на разлома.

За строителство в контролните зони в Нова Зеландия се вкарват и специфични категории на значителност наоколо до разломи, скица за оценка на риска и допускане на строителство с доста високи условия като сеизмични въздействия - в случай че за нормалните здания, надалеч от разломи, се ползват сеизмични въздействия с възможност един път на 500 година, то в тези зони вероятността е от 5 000 до 100 000 години (по-високи от условията за нови АЕЦ).

Според настоящите правила по сеизмично инженерство в Съединени американски щати някои сеизмични категории здания и уреди не могат да бъдат строени в разломни зони, а за останалите, които са в 5-километровата зона от двете страни на разлома, се изискват характерни повишени условия.

От 1999 година в България контролът в проектирането и строителството на постройките с категории от първа до четвърта е делегиран на компании консултанти, така наречен самостоятелен строителен контрол в проектирането и строителството с лиценз, публикуван от Дирекция народен строителен надзор (ДНСК). А за пета и шеста категория контролът е омекотен и се прави от експертен съвет в общината. Липсват характерни законови условия за съгласуваност сред архитект и надзорен експерт, което води до порочни практики

Като да вземем за пример архитект и надзор не е неприемливо да са едно и също лице, роднински зависимости (напр. семейни), което в редица случаи трансформира този надзорен механизъм в обезсмислила се условност.

В България има над 4 милиона жилищни здания по данни на Национален статистически институт, които са строени по друго време, а над 80% са издигнати до 1990 година

За обектите, въведени в употреба след 2007 година, част от документите за въвеждане в употреба е вписване на механически паспорт, направен по условията на Наредба №5 за техническите паспорти на градежите.

Подобно на сградния фонд в Турция е незнайно експлоатационното положение на голямата част от сградния фонд, защото почналата паспортизация на съществуващите преди 2007 година здания е достигнала едвам 0,39% (10 803 сгради).

Порочната процедура е, че даже тези механически паспорти се считат за следващата безсмислена бумащина, вместо да са видни в обществен указател, съобщи " 24 часа ".

Техническият паспорт съставлява досие на постройката, в което има техническа информация за нейното моментно положение, за физическото ѝ изхабяване, да вземем за пример недостатъци, повреди, настоящо положение на материали и земна основа, настояща геометрия, настояща носеща дарба на строителните структури и земната основа, сходството ѝ с нормативните условия. В него има и списък на историята на всички осъществени промени и преустройства, списък на цялата налична строителна документи - планове, разрешителни, документи, наставления при потребност от укрепвания, настоящи и съществени поправки за поддръжка.

Обичайната процедура за жилищни и публични здания е на всеки 3-5 година да се прави образно проучване за настоящ ремонт, а на всеки 25-30 години - инструментално проучване на настоящото положение на строителните структури над фундаментите и земната основа с ограничения за градивно саниране.

За фундаментите главният ремонт е на 50-60 години. Обичайният планов експлоатационен живот на жилищни, публични и промишлени здания е 50 години, а теоретичният оптимален експлоатационен период за монолитните здания е 150 години. За сглобяемия стоманобетон е 125 години, само че при строго съблюдаване на схемата на грижите за осъществяване на настоящи и съществени поправки.

След необикновени събития, да вземем за пример слягания на основи, повреди, постройките би трябвало да бъдат инструментално обследвани за настоящото им положение и за определяне на повредите и съответни ограничения.

От 1990 година насам от Турция у нас се внасят евтини строителни материали, в това число фалшив цимент за бетон.

Проверките за качество са всеобщо по документи

Строежите до 7 април 1987 година без строителни бумаги всеобщо се афишират за търпими, като се показват декларация за година на изграждане, геодезично снимане, настояща схема, нотариален акт и платена такса. Няма условие за привеждане на структурите на такива здания към настоящите условия за сеизмична сигурност. На процедура това е “първата огромна строителна прошка ".

Незаконни градежи, стартирани от 8 април 1987-а до 30 юни 1998 година не се отстраняват, в случай че са декларирани пред одобряващите органи до 31 декември 1998 година На процедура това е “втората огромна строителна прошка ".

У нас вътрешни преустройства, свързани с разтрошаване на стени на партерни и междинни етажи, надстрояване и асимилиране на покриви и тераси, се позволяват всеобщо със “становище " на инженер-конструктор.

Порочната процедура при тези мнения е да не се вършат проучване и оценка на положението на цялата постройка и до каква степен са основни измененията, а да са във тип на 1-2 страници и под формата на персонално мнение.

Порочната процедура в стратегиите за саниране е така наречен проучване да се заключава в архитектурно снимане, а за положението на строителните структури се позволява всеобщо мнение на инженер-конструктор от вида “лично мнение ", в редки случаи съпроводено с псевдоопределяне на якостта на бетона посредством склерометър, което обаче не се корелира към непосредствено разрушително изпитване на 2-3 бетонови ядки според стандартите. Обичайно ограничения за градивно саниране липсват.

Оценка на сеизмичния риск на база на действително откритата геометрия на разломните линии по опция покрай урбанизираните територии, сериозно значимата инфраструктура и рисковите производства като метода на Измир в Турция е доста добър образец.

За обектите, намиращи се върху или до 20 метра от разлома, допустимо най-бързо би трябвало да се извършат обследвания и усилвания.

За обектите в сеизмични зони от осма и девета степен и които са детайли от публични здания с огромна посещаемост, сериозно значима инфраструктура и рискови производства, в действен порядък би трябвало да се извършат проучване, паспортизация и обмисляне на съответни ограничения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР