Авторът е гост-изследовател в Софийския офис на Европейския съвет за

...
Авторът е гост-изследовател в Софийския офис на Европейския съвет за
Коментари Харесай

Няма дебат за климата, партиите изостават от очакванията на българите

Авторът е гост-изследовател в Софийския офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП). Текстът и детайлностите от национално представително изследване, извършено от " Алфа Рисърч " в края на май, са предоставени извънредно на " Дневник ".

Въпреки, рискови стихии, засушавания и отрицателни резултати върху земеделската продукция през миналите години, тематиката по отношение на въздействието на климатичните промени и ограниченията на страната в битката с тях продължава да липсва в общественото пространство. Климатичен спор не се и състоя по време на неколкократните надпревари сред политическите партии през последните две години, макар формалното потвърждаване от страна на страната на все по-амбициозните европейските задължения.

 Въздържането на България от битката с климатичните промени Въздържането на България от битката с климатичните промени

Поредица от проучвания на обществените настройки сочат, обаче, че зеленият преход е тематика, която има капацитет за необятна социална поддръжка, в случай че българският политически хайлайф беше по-активен и по-ангажиран с нея.

На фона на резединяващо се публично мнение по настоящите тематики на деня, се усилва и целенасоченото говорене срещу " зелените " политики, които се показват като непознати и спуснати извън. Докато политиците странят от тази тематика, нуждата от незабавни дейности в региона на климата остава на назад във времето на фона на войната на Русия в Украйна, на здравна, икономическа и енергийна рецесия. Управляващите наподобява не разпознават сигналите за идната рецесия, за която следва да се подготвим, а точно климатичната такава.

 Няма спор за климата, партиите изостават от упованията на българите

След задълбочено проучване от 2021 година върху настройките на българското общество по отношение на климатичните политики в България и Европа, софийският офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) и тази година изследва обществените настроения и тяхната динамичност въз основа на национално представително изследване, извършено от " Алфа Рисърч ".

Климатичните промени би трябвало да бъдат предпочитани в политическите стратегии на партиите

77.4% от запитаните от " Алфа Рисърч " считат, че климатичните промени са проблем от изключителна значимост. През 2021г. този дял беше 85.8%. Около 1/3 от респондентите считат, че както на национално, по този начин и на европейско равнище ограниченията за битка с отрицателните последици от световното стопляне закъсняват, а към 1/5 от тях губят доверие в успешността им. Данните от извършеното изследване демонстрират, че българската публика е сензитивна във връзка с климатичните въпроси. Сблъсъкът със социално-икономически компликации обаче постоянно слага публичната поддръжка в битката с изменението на климата на назад във времето.

 Няма спор за климата, партиите изостават от упованията на българите

64.3% от интервюираните считат, че климатичните промени би трябвало да бъдат предпочитани в политическите стратегии на партиите. Този % е понижен от 70.5% преди единствено две години. Това евентуално се дължи на целенасочени анти-зелени акции, които набират известност в подтекста на последните енергийни рецесии, както и неналичието на осведомителна акция от страна на обществените институции. Последното е и причина, заради която тематиката по отношение на атмосферното замърсяване да не бъде сложена правилно в общественото пространство и да се интерпретира неправилно вследствие на икономическите ползи на замърсяващата промишленост, съпроводени от кръгове, които се афишират срещу задачите и правилата на Европейски Съюз.

 Няма спор за климата, партиите изостават от упованията на българите

Значимостта на персоналния принос и ролята на страната

Българите осъзнават значимостта на своя принос за ограничение на замърсяването на околната среда и доста дребен дял от запитаните трансферират отговорността за осъществяването на ограниченията върху страната. Данните демонстрират, че към 20-30% от участниците в анкетата към този момент ползват ограничения, свързани с разделно събиране на боклуци и преработване. В същото време, най-непопулярни се оказват ограниченията, свързани с смяна на държанието в транспортния бранш и потреблението на нискоемисионни транспортни средства. Приблизително 35% от участниците признават, че нямат желание да преминат към електрически или хибридни коли, а 27% не биха заменили стандартните пътни средства като рейсове и самолети с железопътен превоз за пътешестване на дълги дистанции.

 Няма спор за климата, партиите изостават от упованията на българите

По отношение на енергийния преход, жителите към момента не разпознават своята роля в него и чакат енергийните планове да бъдат подпомагани от страната, въпреки че доста от тях могат да бъдат осъществени напълно с частно финансиране. Доминантната позиция на държавните сдружения в енергийния бранш и свързването на всички огромни енергийни планове наложително с вложение на обществени средства е евентуалната причина за това мнение, макар че тази формула надалеч не води до положително ръководство и заслужено систематизиране на изгоди и разноски в енергийния бранш. България остава към момента една от дребното страни, в която жителите са възпрепятствани както механически, по този начин и от редица административни бариери да се трансфорат в дейни консуматори и производители на възобновима сила за лични потребности или в съсобственици на енергийна инфраструктура.

Въпреки упованията към страната, огромна част от българите не постоянно са осведомени или утвърждават с настоящите национални политики. Близо 1/3 от участниците в изследването признават, да вземем за пример, че не знаят нищо за Националния проект за възобновяване и резистентност ", който е един от инструментите, които насочват обществено финансиране към съответни планове и промени в региона на зелената промяна и дигитализацията.

 Няма спор за климата, партиите изостават от упованията на българите

Въпреки, че Европейската зелена договорка пък заема централно място в медиите през последните три години, към момента 11 на 100 от интервюираните не са чували за нея.

 Няма спор за климата, партиите изостават от упованията на българите

Енергийният избор на жителите

Наблюдава се по-високо утвърждение към замяната на въглищата и природния газ с възобновима сила, като единствено 1/4 от запитаните не биха подкрепили такава политика или нямат мнение по въпроса. Прекратяването на разширения рандеман на въглища, подкрепено от забележителен брой участници в анкетата (30% отговорили), отразява възходящата информираност по отношение на неподходящото влияние върху околната среда и използваемостта на плодородни земи за задачите на въгледобива. Резултатите са сходни и с изследването на ЕСВП от 2021г., в което 64% изрично поддържат прекратяване на използването на въглища до 2030г.

 Няма спор за климата, партиите изостават от упованията на българите

Симпатиите на избрани групи от българското общество към Русия се отразяват в тяхното отношение към политическите решения в региона на енергетиката, като съвсем 20% ясно се опълчват на опитите за понижаване на зависимостта на България от съветски енергийни източници, а съвсем 50% поддържат вноса на природен газ от Русия. Изглежда, че за българските жители е останала неразбираема връзката сред зависимостта от съветските енергийни първични материали, енергийната рецесия в Европа и нейното влияние върху инфлацията, в следствие от нарасналите цени на природния газ и електрическата енергия.

 Няма спор за климата, партиите изостават от упованията на българите

Според данни от Стопанския факултет на Софийския университет през 2022г., вследствие на прекъсването на съветските доставки на природен газ към Европа, българските промишлени консуматори са платили от 4 до 10 пъти повече за доставките си на природен газ и от 6 до 10 пъти повече за електрическа енергия. Българското население е било изправено пред инфлационни равнища, оценени на 4-5 пъти по-високи, в резултат на високите цени на суровините на европейските пазари.

Младите остават незаинтересовани

Притеснение поражда от огромния брой млади участници в изследването, които не са осведомени с настоящия климатичен спор и не са чували за климатичните политики както на национално, по този начин и на европейско равнище. В интервютата вземат участие над 150 респонденти в тази възраст и постоянно дават отговор с " Не знам " или " Не мога да преценява ". Относно декларирания самостоятелен принос за битка със замърсяването, техните отговори отразяват много въздържан профил, сходен на този на възрастовата група с участници над 60 години.

Младите хора ще бъдат най-силно наранени от изменението на климата и ще носят отговорност за постигането на амбициозните цели в региона на енергетиката и климата през 2030 година и 2050 година Можем да предположим, че тези наблюдения са резултат от липса на спор и в образованието и в медиите, които младежите наблюдават и които слагат други цели пред тях. Хората в България, които ще би трябвало да се оправят с бъдещата рецесия, не са задоволително готови за нея. Отговорността на тези, които взимат решенията през днешния ден, остава да поемат водачество в климатичния спор, стъпващ на съответни данни по отношение на физическите, финансовите и обществените опасности, свързани с климатичните промени.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР