Автор zavtra.ruЗа разследването си се постарах да проуча законите за

...
Автор zavtra.ruЗа разследването си се постарах да проуча законите за
Коментари Харесай

Сиймур Хърш: Взривяването на Северен поток може да струва скъпо на Америка

Автор zavtra.ru

" За следствието си се постарах да проуча законите за морското право. Има контракти, които датират от 1884 година, когато започнахме да прокарваме последните телеграфни линии през океана. Ако инцидентно или съзнателно сте развалили кабел, това ще свърши доста зле за вас, застрашен сте да понесете огромни стопански вреди. Нека в този момент помислим за икономическите вреди от детонациите на „ Северен поток 1 “ и „ Северен поток 2 “. Това са великански тръбопроводни планове, те са измежду най-големите в света, всеки един от тях е над 1200 км. от Санкт Петербург до североизточната част на Германия. Диверсионните детонации засегнаха и двата плана по едно и също време, само че те бяха застраховани. Не са единствено те обаче, има и други тръбопроводи по света. Но в този момент към този момент има юридически казус за фундаментални промени в морското право. Компенсациите за загубите могат да бъдат доста високи, тъй като в плана са вложени десетки милиарди долари. А това може да коства скъпо на Съединените щати, по тази причина всичко би трябвало да се разисква обществено, морското право би трябвало да се промени и така нататък Компенсациите за загубите могат да бъдат неимоверно високи ".

Сиймур Хърш е американски публицист, правозащитник, притежател на голям брой награди, в това число премията „ Пулицър “. Придобива популярност през 1969 година след публикуването на материал за всеобщите убийства на цивилни от американски бойци във виетнамското село Ми Лай. Отразява тайните американски бомбардировки в Камбоджа, присъединяване на Централно разузнавателно управление на САЩ в преврата в Чили и убийството на Салвадор Алиенде. Прави редица журналистически следствия, в това число за изтезанията на иракски пандизчии в пандиза Абу Гариб, а по този начин също и за ликвидирането на Осама бин Ладен. В един от последните си материали той слага под подозрение потреблението на химически оръжия от Башар ал Асад в Сирия.

В началото на февруари 2023 година Сиймур Хърш разгласява публикация, в която разкрива, че диверсионните детонации на тръбопроводите „ Северен поток 1 “ и „ Северен поток 2 “ са осъществени по заповед на президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Източник на Сиймур Хърш с достъп до оперативното обмисляне на интервенцията е удостоверил, че през юни 2022 година водолази на Военноморски сили на Съединени американски щати, работещи под прикритие на учението на НАТО BALTOPS 22, са заложили отдалечено задействани взривни устройства. Три месеца по-късно тези устройства унищожиха три от четирите линии на газопроводите „ Северен поток “. В резултат на това газопроводите престанаха да работят, а огромното приключване на няколко десетки милиона кубически метри метан докара до екологична злополука.

 

Предлагаме ви превод на част от изявлението на Сиймур Хърш за Radio War Nerd с американския публицист Марк Еймс. Това е първото изявление след публикуването на материала за взривяването на газопроводите.

- Вълнуващо и въпрос на чест е да интервюирам именития притежател на премията „ Пулицър “ Сиймур Хърш. Сиймур, преди малко публикувахте нова гръмка история. А настрана от това вие сте и създател на няколко книги с репортерски материали. В записките си споменавате постоянно, че когато публикувате следствие, което хората не желаят да чуят, те подценяват резултатите от това следствие. Крият го, осмиват го, не виждат очевидното. Например в историята със " Северен поток ", хората подценяват обстоятелството, че Байдън в действителност е одобрил тези мистериозни детонации. Байдън в действителност е одобрил интервенцията, в която водолази от Военноморски сили на Съединени американски щати взаимно с Норвегия, задействаха експлозивите. Това значи, че Съединените щати са направили въоръжено нахлуване или терористичен акт против личните си съдружници в разгара на военна акция. Много небрежно ще изтъквам посланиците на НАТО след детонацията на тръбопроводите. Ето един от цитатите от 29 септември 2022 година: „ Всяка умишлена офанзива против сериозна инфраструктура на съдружниците ще бъде посрещната със взаимен мощен отговор “. Сега, доколкото разбирам, този съдбоносен отговор не е нищо друго с изключение на взаимно безмълвие. Ето още един откъс от твоя публикация. За мен това е един от основните цитати. По време на подготовката на атентатите вашият източник е загатнал думите, казани от някои от чиновниците на Централно разузнавателно управление на САЩ и Държавния департамент: „ Не правете това. Глупаво е, ще бъде политически призрачен сън, в случай че се разчуе “. Срещали ли сте нещо сходно презгодините в предходни отчети? А точно, Съединените щати да решат да взривят сериозната инфраструктура на личните си съдружници?

- Съединени американски щати разсъждават по различен метод. Те следиха износа на газ от Русия в Европа. Запасите на газ в Русия са обилни, изключително в Сибир, и Русия може десетилетия наред да продължи да го изнася. При това Русия има тръбопроводите, по които газът се доставяше в Германия на ниски цени. А газът беше в такова огромно количество, че германскиите компании реекспортираха част от него с облага. Знае се, че 51% от плана " Северен поток " е благосъстоятелност на " Газпром ", конструкция, която е извънредно близка до Владимир Путин. В същото време 49% от акциите са благосъстоятелност на четири разнообразни европейски компании. Тоест европейците имат грамаден източник на на ниска цена газ. Знаете, че в исторически проект Германия е била и си остава център на европейското бизнес въздействие. Знаете за Mercedes-Benz, знаете и за BASF, най-голямата химическа компания в света. Байдън обаче искаше тази война. Не ме питайте за какво президентите по света желаят войни. Сигурно е добре за рейтинга им. А Байдън в действителност искаше да завоюва от това, да покаже на руснаците, че в Украйна, с украински бойци, можем да устоим на Русия. От политическа позиция, за Америка това е доста добре. Всяка заран се разсънваме с новините за непокорната Русия и Путин. Именно в този подтекст Байдън гледаше на износа на газ като на оръжие. Докато Русия продължава да продава газ, тя може да употребява своите доставки за реализиране на политическите си цели, а приходите от продажбите да употребява за военни цели. Като цяло от това стартира всичко.

През февруари предходната година обстановката беше пределно ясна: руснаците започнаха дейна подготовка на границата с Беларус, появиха се лечебни заведения с аварийни операционни, беше ясно, че Русия възнамерява офанзива. Но и преди 24 февруари американските политици не отправяха оферти за дипломатически разговор, а единствено директни закани. На 7 февруари 2022 година Джо Байдън след договаряния с немския канцлер Олаф Шолц съобщи на конференция в Белия дом, че Съединени американски щати ще сложат завършек на плановете за експорт на газ от Русия. Той сподели следното „ ще сложим завършек на това “, „ Ако Русия нахлуе, тогава... “Северен поток 2 “ към този момент няма да съществува “. Как е допустимо да каже това? „ Ще сложим завършек на това “? Какво значи? Шолц не сподели нищо. Между другото, в случай че си спомним няколко седмици преди мненията на Байдън, заместник-държавния секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд сподели: „ Можем да спрем това. Ние просто желаеме Русия да знае, че можем да спрем този газ по всевъзможен метод. “ Какво желае да каже? Не знам какво мислят другите за това изявление, само че за мен е явно, че това е опасност. Един мой другар преди малко сподели: „ Ти просто си специалист в деконструирането на очевидното. “

- Не сте анализирали самичък детонациите. Имате източници, един от които доста ви оказа помощ при написването на публикацията. Защо западните медии подценяват тази публикация?

- Вестниците, изключително немските, не са изключително приветливи към мен. А американските, като " Ню Йорк Таймс " и " Вашингтон пост ", просто ме пренебрегват. Мисля, че повода е елементарна - всеки редактор си мисли: „ Добре, ще пусна публикацията му, само че ще ме вкарат в пандиза и това ще постави завършек на кариерата ми. “ Знаете ли, в журналистическата общественост постоянно пазя хората, даже и тези, които ме подлагат на критика. Докато пишех този материал, макар обстоятелството, че имах благонадежден източник, въпреки всичко попаднах под проливен дъжд от рецензии. Но рецензиите са нещо обикновено, такава е моята работа. Важно е да се подчертае, че работата на пресата е да разбере по-добре по какъв начин работи всичко. Те, в " Ню Йорк Таймс " или " Вашингтон пост ", би трябвало да познават причините ми и това, за което пиша, дори по-добре от мен самия. Може би считат, че моят неназован източник може да е представител на пресата, нечий прессекретар, че им подмятам нещо с ниско качество. Все още ми се коства, че в американската преса няма надеждни вътрешни източници, обособени епизоди на отразяване на украинската война демонстрират некомпетентността на публицистите. В последна сметка не е належащо да имате източник в личната си страна, има и други страни, с които си сътрудничим. Липсата на надеждни източници води до обстоятелството, че войната в Украйна, за която аз знам, въобще не е войната, за която четете в западната преса.

- Бихте ли коментирали по-подробно това?

- Отразяването в пресата и същинската война не са едно и също нещо. Според мен Русия подцени обстановката, когато стартира офанзивата. Но, да вземем за пример, никой в Щатите не споделя, че с изключение на съветския контингент в Украйна, Путин има и постоянна войска, която към момента не е ангажирана по никакъв метод в спора. А за това, както и за моето следствие, всички мълчат. Напълно допустимо е някой от редакторите да допуска, че материалите ми от новото следствие поддържат Русия. Да, може и по този начин да се каже, само че самите обстоятелства от следствието би трябвало да бъдат посочени в самостоятелната преса. Например, в случай че приказваме за двата " Северни потока ", тогава за какво никой не обръща внимание на казуса с компенсациите за нанесените стопански вреди?

За следствието си се постарах да проуча законите за морското право. Има контракти, които датират от 1884 година, когато започнахме да прокарваме последните телеграфни линии през океана. Ако инцидентно или съзнателно сте развалили кабел, това ще свърши доста зле за вас, застрашен сте да понесете огромни стопански вреди. Нека в този момент помислим за икономическите вреди от детонациите на „ Северен поток 1 “ и „ Северен поток 2 “. Това са великански тръбопроводни планове, те са измежду най-големите в света, всеки един от тях е над 1200 км. от Санкт Петербург до североизточната част на Германия. Диверсионните детонации засегнаха и двата плана по едно и също време, само че те бяха застраховани. Не са единствено те обаче, има и други тръбопроводи по света. Но в този момент към този момент има юридически казус за фундаментални промени в морското право. Компенсациите за загубите могат да бъдат доста високи, тъй като в плана са вложени десетки милиарди долари. А това може да коства скъпо на Съединените щати, по тази причина всичко би трябвало да се разисква обществено, морското право би трябвало да се промени и така нататък Компенсациите за загубите могат да бъдат неимоверно високи.

- Германската стопанска система беше конкурентоспособна с евтиния тръбопроводен газ, а ценообразуването не се влияеше от спотовите цени. Знаете, че цените „ спот “ се движат нагоре и надолу съгласно търсенето и предлагането на пазара. Цените са доста волатилни. А въз основата на на ниска цена тръбопроводен газ с предсказуеми и постоянни цени могат да се изградят цели нови промишлености. От предходната година до момента BASF, както споменахте, един международен стопански колос, затвори към 100 завода. И за мнозина в Германия е явно, че Съединени американски щати унищожават стопанската система на страната им. Бих желал да се базира на още един откъс от вашето следствие. Имам поради тази част, в която споменахте шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс и съветника по национална сигурност Джейк Съливан. В последна сметка е доста евентуално те да са убедили Джо Байдън да позволи взривяването на газопроводите. Бил Бърнс е посланик от кариерата, почитан от доста публицисти, това е известно от оповестените материали в WikiLeaks. В един от отчетите си, мисля, че през 2007 година, когато беше дипломат в Русия, той сподели: „ Ако се опитаме да приемем Украйна в НАТО, Русия ще се бие. Това е алена линия “. Тоест още тогава той е схванал безусловно вярно обстановката. Какво се случи с него в този момент? Защо той утвърждава саботажа на инфраструктура, която зарежда експортната стопанска система на съдружниците?Какво мислите се е случило с Бил Бърнс, да вземем за пример?

- Мога ли да ви отговоря на въпроса с въпрос? Сега може би той желае да е държавен секретар в бъдещото държавно управление? Не го познавам толкоз добре, само че постоянно е бил благородник. Всеки път, когато разговарях с него, той постоянно беше вежлив, само че не доста потребен. Абсолютно си прав за това, което казваш. BASF договаря с Китай да реалокира някои от производствата си там. Освен това в този момент Европа ще бъде по-зависима от ВЕИ, тъй като сега нямат газ. А Китай реализира забележителен прогрес в тази посока. Към Китай към този момент пътува немския канцлер Олаф Шолц, отпътува и френския президент Еманюел Макрон. Но това са все стопански въпроси, за които пресата тук съвсем не написа. Бих нарекъл взривяването на " Северен поток " просто изстрел в крайници. Да, това е невъобразимо неуместно, да, необикновено е, да, незаконно е.

- Да се върнем към вашето следствие на убийството на цивилни в Ми Лай във Виетнам. Въпреки обстоятелството, че вашите следствия бяха оповестени и за това получихте доста награди, даже и тогава не успяхте да влезете в такива списания като Life или Look. Работили сте като кореспондент за " Асошиейтед прес " във Вашингтон, на свободна процедура, след което сте минали към платформата Substack. Вероятно вашата съществена задача не е да вършиме пари, а да вършиме обществено притежание новите си следствия?

- Имаше доста епизоди в кариерата ми, да вземем за пример отразявах активността на Пентагона, работех и в " Асошиейтед прес " няколко години. Между другото, тогава се научих да ненавиждам войната. По-късно написах книга, изнасях речи и написах доста неща за " Ню Йорк Таймс ". Така че не стоях настрани. Когато научих историята за закононарушенията в Ми Лай, бях на свободна процедура. Заинтересувах се от тематиката и открих човек, който в действителност е правил убийства там и разговарях с него за това. След това открих продуцент, интервюиращ и приготвих материала за осведомителната организация Dispatch News Service. Но знаете ли, тази история беше доста сложна за издание. Всички огромни издания отхвърлиха да я отпечатат, защото американската преса не се интересува от следствие на закононарушения, които в една или друга степен могат да дискредитират страната. Да вземем да вземем за пример историографията на Втората международна война. В последна сметка никой не желае и не споделя, че сме прекарали две години в стратегически бомбардировки на градове в Германия. А в случай че бяхме изгубили войната, по какъв начин щяха да реагират германците на тази наша активност? Вероятно щяха да се опитат да обесят всеки американски водач за военни закононарушения. Тогава, когато бомбардирахме, точността на ударите беше ниска. Разстоянието, на което биваше поразявана задачата, беше в радиус от 8 до 16 км, можете ли да си визиите какви вреди причинявахме по време на обстрел?

А в този момент за взривяването на Северните потоци. Ясно е, че не са ги взривили руснаците, а в случай че те не са го създали, коя от натовските страни може да си разреши подобен разкош? По-рано даже се пошегувах, ами в случай че Русия се е обърнала към някой от съдружниците си, който е член на НАТО, да реализира тази измама? А може би такава свръхсложна подводна интервенция за миниране на газопроводите би могла да извърши и някоя страна от вида на Македония? За страдание не. И както обсъдихме в този момент, президентът на Съединените щати и заместител държавния секретар обществено обявиха, че ще унищожат газопроводите. Чакаха дълго време и несъмнено го направиха. В моята публикация за Substack давам различен образец за това по какъв начин американският държавен секретар Антъни Блинкен, безусловно в границите на месец, след гърмежите, за които несъмнено, той е знаел, съобщи, че нефтът и газът се употребяват от Русия в качеството им на оръжие, и прикани да бъде спряно това оръжие. Така че още от самото си начало взривяването на " Северните потоци " беше безусловно явна история.

Превод за " Гласове " Никола Стефанов

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР