Автор: Явор Дачков. Двата текста, посветени на големите вериги за

...
Автор: Явор Дачков. Двата текста, посветени на големите вериги за
Коментари Харесай

Големите хипермаркети срещу българския производител: какво не знаят купувачите


Автор: Явор Дачков. Двата текста, отдадени на огромните вериги за хранителни стоки са публикувани през 2013 година Припомняме ги още веднъж, тъй като за 10 години нищо не се е трансформирало.

" Била ", " Лидъл ", " Карфур " - колосите не влагат съвсем нищо в България. Всеки месец изнасят от страната ни до 700 млн. евро. Цените им в България доста по-често са по-високи от тези в Германия, Испания, Австрия или Италия, а в България се внасят нискокачествени артикули, които се преопаковат отвън страната, като им се слага по-дълъг период на валидност от действителния. Българският производител би трябвало да заплати сред 30 и 40 типа такси за всеки един продукт поотделно на задграничните търговци: от така наречен входна такса, през бонуси, отстъпки и даже дарове, които би трябвало да се вършат на търговеца.

Само за отварянето на обект като „ Била ”, „ Лидъл ”, „ Карфур ” или „ Кауфланд ” в обещано обитаемо място българските търговци са задължени да създадат сред 8 и 10 на 100 отстъпка по фактура и стока, която може да стигне количества от пет тона.

„ Била ”, „ Лидъл ”, „ Карфур ” и „ Кауфланд ” убиват българските производители
Гигантите не влагат съвсем нищо в България. Всеки месец изнасят от страната ни до 700 млн. евро.

„ Само тази седмица, единствено в „ Лидъл ” можете да вземете пакет с ориз единствено за 1.59 лева или буркан с фасул единствено за 2,50 ”. „ Ей, аз съм Джовани и като готвач знам къде продават най-свежите и вкусни артикули - единствено в този момент, единствено в „ Била ” можете да намерите всичко на изключителна цена ”. „ Карфур ” ви чака със своите специфични коледни понижения ”, „ Седмица на огромните отстъпки в „ Кауфланд ”.
Сигурно сте се наслушали на сходни рекламни известия тези дни. Освен това със удовлетворение сте забелязали, че най-малко една, а най-често цели три огромни търговски вериги са отворили порти в центъра на вашия град, тъй че да пазарувате комфортно, без да е належащо да палите колата и да губите време в тапи и обиколки в покрайнините.
Преди 12 година откриването на „ Била ” в София бе събитие от национално значение. То бе знак, че в България към този момент влизат огромни непознати вложители и страната се отваря за Европа. Досега от тази верига са открити 88 обекта, а името й значи „ на ниска цена магазин ”. Конкуренцията не закъсня, появиха се „ Кауфланд ”, „ Карфур ” и „ Лидъл ”, които доста бързо покриха територията на страната и както към този момент казахме, превзеха центровете на огромните и дребни български градове.
Всичко това наподобява доста хубаво, само че единствено на пръв взор.
И освен тъй като веригите са измислени по този начин, че да влизаш за едно, а да излизаш с три неща, или пък тъй като цените им в България доста по-често са по-високи от тези в Германия, Испания, Австрия или Италия.
Оказва се, че известните марки експлоатират безскрупулно българските производители, не влагат съвсем нищо в България, нямат даже влогове в банки у нас и заплащат минимални налози, тъй като доста постоянно регистрират загуби. Това не им пречи да изнасят от България големи суми. Според неофициална информация огромните търговски вериги 
изнасят от страната сред 500 и 700 млн. лв. месечно, които подават в банки отвън територията на страната.
Навлизането им в центровете на огромните градове пък унищожи дребните квартални магазини за хранителни артикули и дрогерия, които бяха средство за прехранване на десетки хиляди българи, а и доста постоянно по-удобни и уютни за извършване на покупки обекти.
Най-убийствено обаче се оказа въздействието им върху българските производители, които бяха оставени без избор и принудени на мощ да се преценяват с комерсиалния монопол на „ Била ”, „ Лидъл ”, „ Карфур ” и „ Кауфланд ”.
Веригата „ Метро ” прави някои изключения, само че тя не е толкоз всеобщо публикувана. Няколко български производители се обърнаха към „ Галерия ” с потресаващи обстоятелства за изискванията, при които са принудени да продават продуктите си.
Големите вериги вземат 40 типа такси и
бонуси, с цел да ви продават стоката
За да може да стигне до българските консуматори, българският производител би трябвало да заплати сред 30 и 40 типа такси, забележете, за всеки един продукт поотделно, на задграничните търговци. Започва се с така наречен входна такса, която е последвана от разнообразни и най-разнообразни таксички,
бонуси, отстъпки и даже дарове, които би трябвало да се вършат на търговеца.
Само за отварянето на обект като „ Била ”, „ Лидъл ”, „ Карфур ” или „ Кауфланд ” в обещано обитаемо място българските търговци са задължени да създадат сред 8 и 10 на 100 отстъпка по фактура и стока, която може да стигне количества от пет тона. Следват закрепени отстъпки за
бонус оборот. При несъмнено количество продадена стока, разказано в контракта, веригата взема закрепена сума от производителя и това не е всичко. Предвиден е и плаващ бонус оборот - в случай че даден продукт се продаде в по-големи количества от предстоящото, търговеца отново си взема % от производителя.
Един притежател на млечни артикули ни сподели фактура за 5000 лв., която бил длъжен да заплати на „ Била ” по случай рождения ден на веригата в България, и по този начин всяка година, откогато работи с тях. Друг производител ни се оплака, че от две вериги поотделно му желаят сред 30 и 40 хиляди лева, с цел да включат продуктите му в рекламните си листовки, а с цел да се появят и на страниците на вестници, цената се усилва.
Освен това се оказа, че непознатите търговци не вземат артикули, които не им носят брутна облага от 40-50 на 100, което внезапно стеснява кръга от първокласен подбор. Всички огромни вериги се разплащат 30 дни откакто фактурата е заведена в тяхната система. Много постоянно те натискат доставчиците да дават фактури на ръка, които биват вкарвани в системата с два-три дни забавяне. Това акумулира за колосите големи средства от лихви по депозити, които са в банки отвън България.
От своя страна пък производителят би трябвало незабавно да се разплаща със своите снабдители, което доста постоянно кара хората да вземат заеми с огромни лихви. Освен това се случва постоянно търговците да акумулират едновременно и без предизвестие сумата, която си удържат от разнообразни
бонуси, и в деня на разплащането сметките на производителя да не излязат с няколко хиляди лв., без той да е квалифициран за това.
Договорите са направени по този начин, че всички загуби да са за сметка на българския снабдител, а големите облаги - за задграничния търговец. Ако някой не достави в „ Кауфланд ” или „ Карфур ” декларираното количество артикули, заплаща санкция. Ако веригата обаче не ги продаде, загубите си остават напълно за сметка на производителя, а парите му се удържат автоматизирано от идната фактура.
През 2010 година всички огромни търговски вериги регистрират спад на потреблението от цели 32 на 100. Това обаче не им пречи в комерсиалните съглашения за 2012 година да изискат 5 на 100 отстъпка от всички български производители. Огромен потрес провокира и непредвиденото, само че сензитивно повишение на цените на другите първични материали, стигащо от време на време до рекордните 60 на 100. Това, несъмнено, оскъпява крайния артикул. Например даден производител на месо би трябвало да заплати незабавно на своите снабдители нарастването на дадена суровина поради по-скъпия ток, бензин или нещо друго, само че веригата, която продава стоката му, усилва цената единствено след едномесечно предупреждение.
Така рентабилността на българските производители, които са принудени да продават стоките си през „ Била ”, „ Кауфланд ”, „ Лидъл ” и „ Карфур ” доближава скромните 3 до 5 на 100 % доходност, което е оцеляване с по-голям риск от поглъщане, само че с съвсем никакъв късмет за развиване, разширение на бизнеса и вероятности в бъдеще.
В Лидъл 80 на 100 от стоките са задгранични
Огромен проблем е, че все по-малко български артикули се продават в огромните магазини. В „ Лидъл " да вземем за пример продуктите, създадени в България, са едвам 20 на 100, а доста от вносните артикули са със подозрително качество, има даже и преопаковани, с незнаен или фалшифициран период на валидност, а разликата сред качеството на асортиментите сред „ Лидъл – България ” и „ Лидъл - Германия ” е явно.
И дума не става за експорт на български артикули в други европейски страни, което би било най-логичното нещо за интернационалните колоси като упоменатите марки.
Кой е отговорен? Лесният отговор на този въпрос е, че няма отговорни. При свободния пазар е по този начин. Всъщност виновници има и те се намират по върховете на страната и съответните администрации и институции. Работата е там, че страната не дава еднакъв старт на участниците в тази игра, а недалновидната политика на родните управници от всички държавни управления до момента разрешава на непознатите търговци да злоупотребяват както намерят за добре с българските производители.
Неслучайна е приказката, че не е вманиачен оня, който яде зелника, а оня който му го дава. У нас упоменатите огромни търговски вериги минават за огромни задгранични вложители и се употребяват с изключителни преференции, някои от тях даже са освобождавани за известно време от налози, а страната не е направила и минимални старания, с цел да отбрани ползите на българските производители и търговци.
Работата е там, че нито „ Била ”, нито „ Лидъл ”, нито „ Карфур ” или „ Кауфланд ” са огромни вложители. Те не са вложили обилни средства, с цел да стартират бизнес у нас, личният състав, който работи за тях, е доста дребен, тъй че не може да се приказва за висока работна претовареност, а както към този момент казахме, всичките им облаги се изнасят отвън страната. В последно време даже не купуват земя и не строят лични здания, а просто наемат пространства, и то в центъра на съответните градове.
Това, както казахме, остави без занаят доста хора, притежатели на дребни и междинни магазини, чийто бизнес най-често е фамилен.
За съпоставяне в Полша е неразрешено огромните вериги да имат магазини в центъра на столицата или останалите градове, с цел да се предизвикват локалните търговци. Гигантите имат позволение да търгуват единствено в покрайнините, на околовръстните пътища или малко отвън съответното обитаемо място.
Още по-добър е образецът на Словения. Тамошните политици са постъпили по-разумно от нашите и са пуснали упоменатите марки, при изискване че ще продават 5 на 100 словенски артикули във всичките си европейски вериги.
Тук страната е абдикирала от отговорностите си и не се намира даже един-единствен политик, който да отбрани личните ни ползи. Защото ударът по производителите непроменяемо ще се разпростре и върху потребителите, а в края на краищата, нито едните, нито другите ще могат да се възползват от отварянето на България към света, от който за в този момент съумяваме да вземаме единствено най-лошото. Оставаме обаче слепи и глухи за положителното и огромните шансове за развиване, които сами пропиляваме.
Втори текст:
Защо не закрият „ Била “, като е на загуба? Компанията, която не заплаща налози, разгласи, че от 3 години няма облага
Големите вериги не заплащат налози, до момента в който българските снабдители, преди да банкрутират, заплащат налог облага! Звучи необикновено, само че е реалност: от три години комерсиалната верига „ Била “ в България работи на загуба. Поне по този начин написа в формалните доклади на компанията, оповестени в комерсиалния указател.
Не е ясно за какво този извънредно доблестен жест на непознатите вложители е убягнал и останал неусетен за необятната българска аудитория. Всеки ден колосът афишира невероятни понижения и промоции, а от докладите му проличава, че работи безкористно за богатството на българския народ. И по този начин цели три години. Президентът Плевнелиев би трябвало да намерения съществено и да им връчи медал „ Стара планина “, само че с иронията дотук.
Разбира се, че в тази ситуация става дума за счетоводни шашми, които прикриват големите облаги на веригата, с цел да не заплаща налози.
Преди няколко месеца (текстът е оповестен през февруари 2013 година) нейни представители у нас са се пробвали да връчат отчет с описаните загуби на премиера Бойко Борисов, с цел да му потвърдят, че и те не са отминати от международната икономическа рецесия и че заслужават още по-големи облекчения от тези, с които се употребяват сега. По време на срещата е станал скандал, тъй като на нея са участвали и български производители, и министър председателят е отказал да одобри този отчет.
Засега обаче нито той, нито страната подхваща нещо, с цел да избави българските производители от заличаването, на което са подложени от огромните търговски вериги, като „ Била “, „ Лидъл “, „ Кауфланд “, „ Карфур “, „ Метро “ и останалите.
В няколко изявления се опитахме да опишем смазващото и унизително състояние, в което се намират българите, които се пробват да продават български артикули в тези вериги. Като се стартира с такса „ разкриване на нов обект “ и се завърши със солидни суми, които всеки търговец би трябвало да даде на веригата по разнообразни мотиви като Коледа, рожден ден и други.
Новината, че верига като „ Била “ работи на загуба, се разминава с непостижимите условия, които се слагат пред производителите и безскрупулния метод, по който тези търговци вършат бизнес у нас. Според неофициални данни те изнасят от страната сред 500 и 700 млн. лева оборот месечно, като никоя от тях няма влог в българска банка или банка, намираща се на територията на страната.
Съвсем състоятелен е въпросът с какво тези вериги подкрепят българската стопанска система, откакто даже не заплащат налози, тъй като макар другите си имена, те имат една и съща политика на държание в страната и даже са проведени от няколко години в обединен корпоративен съюз - Сдружение на модерната търговия.
Въпреки другите им имена няма да е пресилено, в случай че кажем, че те се държат като монополисти на пазара, и тъй като търгуват с надалеч по-голям подбор от този на хранителната индустрия, може умерено да се твърди, че активността им визира съвсем цялата българска стопанска система, движена от дребния и междинния бизнес у нас. Освен храни в тях се продават, мебели, парфюмерия и така нататък
В някои от тях българските артикули са едвам 20 на 100 от целия подбор и съвсем постоянно са сложени в неравностойно състояние по отношение на вносните артикули. Така да вземем за пример една непозната компания за употребява от 25 до 35% комерсиална отстъпка в една от веригите, до момента в който продуктите на българската получават едвам 5%.
Този съответен образец илюстрира цялостната политика на колосите, които по този метод смазват освен производителите, само че и потребителите. Когато една огромна част от българската стопанска система е притисната в ъгъла, а производителите са принудени да освобождават служащи и да режат заплати, затъвайки в серпантина от задължения, това неизбежно води до понижаване на покупателната дарба на хората.

На всичкото от горната страна всички тези огромни компании се водят за задгранични вложители клас А, което значи, че страната им оказва всякаква административна и логистична поддръжка.
Например, с цел да открият „ Метро “ или „ Била “, „ Кауфланд “ и „ Карфур “, „ Лидъл “, „ Бриколаж “ и „ Практикер “ свои обекти в разнообразни обитаеми места на територията на България, се привиква специфична Междуведомствена комисия, която да придвижва другите позволения и документи в оптимално къс период, нещо, което за български бизнесмен или търговец би лишило две години, за тези колоси лишава няколко седмици.
Защо това се прави, не е ясно, защото въпросните вериги не са никакви вложители. Те наемат пространства или земя чартърен, не влагат кой знае какви средства. Средствата ги влагат българските снабдители под формата на такси нов магазин от групата, с цел да стартират бизнеса, а както писах нагоре, не заплащат и налози.
Друг забавен факт, който излезе от комерсиалния указател, е, че множеството от изпълнителните шефове и основни мениджъри на тези компании са българи с двойно поданство. Някои от тях са жители на България и на Австрия, на България и Германия или на други страни от Европейския съюз, което с изключение на врата за бягство от отговорност в даден миг, е доста мощен претекст за въпросните мениджъри да извършват категорично корпоративната политика.
Почти никой от представителите на българските производители към момента не желае да приказва намерено за тези проблеми обаче, тъй като не усеща поддръжката на властта и правораздаването. Вече има случаи на банкрутирали предприемачи, които са си разрешили да се опълчат на безумните условия, а веригите просто са ги изхвърлили от мрежите.
За разлика от българските артикули в тях, които с изключение на документ за качество, минават и наложителна инспекция за качество и микробиологични проучвания, непознатите идват с една хвърчаща записка и никой не подсигурява нито качеството, нито достоверния им период на валидност. Затова имаше акции „ Дупетата “, а в този момент чакаме „ Пилетата “.
Дори елементарен български консуматор, който пътува в чужбина, би забелязал голямата разлика в качеството сред храните, които се продават в „ Лидл “ или „ Била “ в Германия и Австрия, и внасяните оттова храни, които се оферират в тукашните вериги. Не е пресилено, в случай че кажем, че в България се внасят нискокачествени артикули, които се преопаковат отвън страната, като им се слага по-дълъг период на валидност от действителния.
 
Двата текста са писани през 2013 година
 
 
18 Фев 20231325405 Фев 20232259727 Яну 2023416608 Яну 2023271501 Яну 2023203115 Дек 20224066КоментариКамелия28 Авг 2013 17:37ч.
Не държа да си закупувам български артикули.Не дребна част от тях са извънредно некачествени и много скъпи.Ако това е методът да се подкрепи българския търговец- не благодаря!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Isvsng18 Юни 2022 9:07ч.
lasix canada -
acyclovir online order doxycycline 100mg cheap
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Fcwfnq16 Юли 2022 13:39ч.
hydroxychloroquine 400mg oral - cheap tadalafil for sale cenforce 100mg oral
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Сами28 Авг 2013 18:55ч.
Всъщност не огромните маркети а дъжавата е отговорна че те убиват дребните бизнеси. Дъжавата няма никакви облекчения и не оказва никаква помощ на дребния и междинен бизнес и това е главния проблем. Съща по този начин не е правилно че огромните маркети не влагат в БГ. Отварянето на нови магазини и откриването на работни места и превръщането на някои пустеещи райони в търговски център си е инвестиция, да не приказваме че около тях се развиват и други бизнеси които не свързани с активността на огромните само че се възползват от потока от хора които те водят.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Нео28 Авг 2013 19:07ч.
С цялото ми почитание към създателя, не желая и да разясня нещо като качество на БГ- продуктите, като знаете кой стои зад по този начин наречените " български производители, и кой ли ги ревизира, само че ми прави усещане неналичието на други вериги- Фантастико, Европа, 345, Т- маркет и така нататък, или те са от " нашите ". Ако ги споменавахте и тях, може би повече хора щяха да Ви се " вържат " на поръчковата публикация, и изобщо на скапана ракета, космоса и крив. Могат- печелят, изнасят.Хората сами биха решили, и го вършат, къде да си дават парите, нали?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Камелия Чернева28 Авг 2013 20:38ч.
а след това що няма пари... или караш тия вериги да влагат в българската стопанска система или им отнемаш лиценза и да духат супата
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Вагнер28 Авг 2013 20:44ч.
И на тримата смотаняци писали по-долу да обясня: rnНео - изброените от тебе вериги са напълно българска благосъстоятелност и облагите и вложенията остават напълно в българския фонд, по тази причина в публикацията не се загатват, малоумникоrnrnСами - Я ми уточни къде " в пустеещ регион " са отворили един от горепосочените вериги? Един образец, последният Кауфланд който се строи в Борово е на земя струваща милиони и регионът въобще не е пустеещ! И какъв брой работни места се откриват, м? 50-60 работни места, че то моята компания има толкоз бе, това ли са огромните вложители? Освен до затваряне на магазините в близост отварянето на сходни вериги не води до нищо положително. Затова в естествените европейски страни сходни магазини са по градската външна страна! rnrnКамелия - вие сте тъпа патица и даже не искам да ви разясня, само че единствено едно ще ви кажа, яла ли сте по-хубав от същинския вид български домат, или български картоф или български чесън, златна превъзходна ябълка? Нужно ли е да ядеме лайната импортирани от Китай, Египет и прочие? Ясно е че съвсем нямаме българско произвеждане, само че най-малко дребното което имаме за какво да не се подтиква то?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Sessilly28 Авг 2013 21:21ч.
Тука, като се изключи ВАгнер, виждам все са писали диви селяни, дето като видят шарени бонбонки и цъфват като майска роза през юни. Не пазаря от огромни вериги, тъй като няколко пъти се опарих от отпадъци, които отидоха непосредствено в контейнера. Пазарувам единствено от фирмени магазини на производители, на които имам вяра, приказвам за месо, яйца, млечни артикули, плодове и зеленчуци, пакетираните храни може и от кварталния магазин, няма потребност за едни макарони да се влача до Кауфланд. Някои ще кажат, че е по-скъпо, а по-евтино ли е да изхвърляте покупките? А и това, че е по-скъпо най-често е градска легенда. ДА, в Лидл е на ниска цена, само че там пък боклуците са 90% от стоките. Така че колкото по-бързо хората осъзнаят, че яденето на отпадъци с изминал период на валидност в следствие ще ги вкара допълнително разноски, толкоз по-бързо веригите ще клекнат. С административни ограничения няма да стане. Но като виждам тъпаците дето като видят вносничко, си мислят, че са свалили луната, скоро няма да го бъде. Когато човек е елементарен и Господ не може да му помогне.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати АлкАлк28 Авг 2013 21:52ч.
" Един притежател на млечни артикули... " - ъ? " Друг производител ни се оплака... " - ъммм... " Според неофициална информация... " - чакай малко! " Един притежател ", да не би да приказваш за Бай Тошо Мустака, който се оплаква от всичко и мисли, че е най великия? " Друг производител ", инцидентен човек на улицата, който се пробва да ти продаде нещо одеве купено от някой магазин? " Неофициална информация " - ъхъ... А от къде е тази неофициална информация? От вашите лични глави? Та, кой се пробвате да заблудите? Май не съм аз, тъй като не бях подведен поради такива изречения. Ако се дразните от супермаркетите, не ходете там и няма да им давате причина да са във вашия град и няма да ги подхранвате. Винаги другите са ви проблем и в никакъв случай няма да се погледнете сами какви сте и да видите, че за доста неща вие самите сте повода.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати.28 Авг 2013 23:47ч.
Има един доста елементарен механизъм, който ще отбрани нашите производител, само че страната не желае да го ползва, тъй като се преплитат ползите на вносителите. В другите страни този механизъм са митата. Вдигни митото, или сложи ограничавания на вноса, нали сме пишман член на Европейски Съюз и за хазната ще е добре и нашите артикули ще се появят от ден на ден на пазара.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ме28 Авг 2013 23:57ч.
Вагнер, Т-маркет били българи?!!??! Айде апелирам ти се. Смотаняк си ти. Т-маркет са естоска верига, оферират ебати боклуците, цените им са високи и по-добре спри по-далече от тях.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Потребител28 Авг 2013 23:58ч.
Че веригите извиват ръце е ясно. От друга страна, за какво в случай че си на загуба продължаваш да доставяш? Колкото и зле да звучи, тогава да фалираш просто е по-евтино, в сравнение с да акумулираш нови загуби. 3-5% доходност, споделя публикацията. Да, само че месечно, т.е. в случай че 12 пъти завъртиш едни пари с 3% доходност, то годишна рента за тях от 9-12% (каквито са за МСП) е търпима и сметката излиза.rnЗа качеството на продуктите създателят е прав - няма съпоставяне със Западна Европа. А кварталните магазини отново там са профилирани и бутикови, т.е. за неща, които нормално ги няма по веригите, или пък там са с по-ниско качество. Какво другояче ще ме накара да купя една и съща стока на разнообразни цени? И какво повече ми предлага кварталната бакалия, с цел да я предпочета (добре, да речем персонално отношение, само че това не е достатъчно)?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Кики29 Авг 2013 0:29ч.
Авторе, авторе, не се написа ЛидЪл, мойто момче. За какво желаете да си купувате българска стока, бе, братя, за това, че в България няма нито едно същинско кисело мляко или кашкавал, и в случай че има, той е по-скъп от немския и холандския?? Мухльовци, като могат веригите, ще отварят магазини, вие си ходете в кварталните бакалийки и си купувайте боклуците на кака Ганка с изминал период на валидност, дето й докарват колбасите в микробус без клетка за изстудяване!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Българското29 Авг 2013 0:31ч.
Аз от една година към този момент не пазаря в огромните хипер маркети, като се изключи Фантастико(просто е българска верига). Нежелая да подтиквам непознати стопански системи и почтено казано намирам в дребните магазинчета и по пазарите прелестни артикули на много положителни цени.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Иван29 Авг 2013 1:04ч.
Щото фантанстико са се скъсали да заплащат налози и не всичко прибират притежателите, а напряко са позлатили личния състав и са доста изрядни откъм налози, осигуровки и пр.rnБезспорен факт е, че веригите са най-изрядни от към законодателство и тия нелепости за 50%БРУТНА ПЕЧАЛБА НЕ ЗНАМ по какъв начин си ги представяте в случай, че всичко е с фактура, а касите са вързани он лайн с Национална агенция за приходите.Нормално е три години да са на загуба в случай, че откриват нови магазини и вложенията са дълготрайни.един магазин се създава най-малко една година.Никой не е задължил никого да си продава стоката във веригите.Който желае може да работи и с кварталните мошеници,да прави фирмени магазини да продава на фантастико, европа- само че очевидно.rnнещо не им изнася на производителите.rnЗа мен веригите са по добър шеф и по добър избор като клиент и не съм склонен да подкрепям някогашните комуняги, които желаят да сме им крепостни-да им работим без пари, да им купуваме боклуците с голяма надценка и да ни обезпечават на минималната заплата, да не заплащат налози и положенито на пазара да им е обезпечено.Ако е толкоз печеливш бизнеса на веригите мислите ли че някое бивше комуне нямаше да го вземе?rn
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Петракиев29 Авг 2013 4:13ч.
Не мога да схвана воя на по този начин наречения български производител.Във всеки от магазините на по този начин наречените вериги има над 10% бълг.стоки.Защо вносните са по евтини,защо се купуват повече?Производителите пищят от веригите,че им одират кожите,но дават благо идраго да са вътре.Е,няма да имаш 70-80% облага,ще би трябвало да си пооправиш организацията на труда,ще се наложи да похарчиш пари за човешки условия на труд.Да,ама тогава няма да има за бентлита,ролси,поршета,малдиви,бахами,курви,гъзория и най основното НЯМА ДА ИМА ПАРИ ЗА РУШВЕТИ НА ПОЛИТИЦИ и следва гибел за " предприемача "
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Св. Тарапонтий29 Авг 2013 4:56ч.
В Швейцария Aldi и Lidl се молиха да пуснат пипала и им беше разрешено единствено при изискване по-големият % от стоките да са швейцарски и то на същите цени като в Migros - с цел да няма подбиване. Всички магазини за хранителни артикули работят в събота до 16 ч., в по-големите градове до 17 ч., само че отварят в понеделник в 13 ч. В по-малките градчета почиват и в сряда след обяд - като в Англия.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Петкова29 Авг 2013 5:28ч.
Аз не мога да схвана какъв е казуса да има хипермаркети паралелно с всевъзможни дребни, квартални магазинчета, бакалии и тям сходни. В последна сметка всеки консуматор има право на избор къде да пазари. Аз пък не желая да ме лишават от това ми право и да съм ПРИНУДЕНА да закупувам от места, които ме съмняват или не ме удовлетворяват. Искам да пазаря от където преценява, че ми е прелестно, преференциално, комфортно. Пищим срещу непознатото, а предлага ли се нещо българско, задоволително конкурентно.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Георгиев29 Авг 2013 5:44ч.
Петракиев, проличава си, че не разбираш действителната конюнктура. Напълно съм склонен със публикацията и всеки, който има сериозен бизнес и се занимава с търговия ще е 100% на същото мнение, тъй като ври в казана на стопанската система всеки ден. Хубаво е въпреки всичко, че разбираме и мнението на обикновенния човек, на който не му пука доста, доста. Така ни излиза наяве за какво сме в това състояние, тъй като в случай че веригите нямаха клиенти, щаха да си вървят от България. Бог да пази България и българите, тъй като нещата не отиват на добре.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Георгиев29 Авг 2013 5:48ч.
Аа, и по въпроса с Бентлитата - дребосъче тук приказваме за оцеляване,какво остава за скъпи коли.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Ани29 Авг 2013 6:11ч.
Нямам наблюдения за качеството на стоките създадени в България тъй като от години пребивавам в Лондон, само че неналичието на държавна отбрана за производителите унищожава локалното произвеждане. В родния ми град хората се занимаваха най-вече със земеделие, само че през последните години хората които се препитават по този метод са все по-малко - до момента в който изкарат продукцията си цените са паднали поради евтините вносни зеленчуци (турски, гръцки, македонски) и те не могат да си покрият разноските. rnОт друга страна огромната верига магазини не постоянно предлага по-високо качество. Това лято до момента в който бяхме на отмора в България се излъгах да вляза в LIDL и купих кутия сладолед от тип който доста постоянно купуваме в Лондон. За мое отчаяние въпросния сладолед нямаше нищо общо с този от LIDL в Лондон - същата марка, същия тип, същата опаковка и тук приликите свършиха - сладоледа беше на ниска цена с доста неприятно качество и цената му беше по-висока (с 40-50ст по настоящия курс на паунда за момента) от тази в Англия. На етикета имаше надписи на български, румънски, полски и така нататък - т.е. създадено за Източна Европа. Извода който си направих: в България въпросната верига предлага артикули с по-ниско качество на по-високи цени...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати MARIN29 Авг 2013 7:53ч.
ISTINA E V USA V ALDI E PO EFTINO OT LIDL-BG
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Sixx29 Авг 2013 8:34ч.
„...Според неофициална информация огромните търговски вериги изнасят от страната сред 500 и 700 млн. лв. месечно,които подават в банки отвън територията на страната... “rnиrn„...Според неофициални данни те изнасят от страната сред 500 и 700 млн. лева оборот месечно, като никоя от тях няма влог в българска банка или банка, намираща се на територията на страната... “rnЗначи, от тази публикация аз научих следното, секретарката на шефа на Била обкаля в 23:00ч. обектите в страната, товари кеша в комбито и благодарение на услуживи митничари още на другата заран е във Виена. От там поема началникът; посредством доверени албански чейнчаджии обръща левовете в евро, и се реди на касата в Ерсте Банк да ги подава на влог. Не излиза наяве обаче какво вършат албанците с левовете.rnИначе тези 500 млн. лева месечно по какъв начин да ги разясня. Това прави 6 милиарда годишно и при пложение че „ не вземат артикули, които не им носят брутна облага от 40-50 на 100 “ имаме импорт на храни и питиета за още 6 милиарда годишно. Това е в случай че преглеждаме най-лошия вид – 500 млн. лева месечно, не се оферират български артикули и непознатите производители са „ измъчвани “ като българските си сътрудници.rnЗа съпоставяне целят импорт на храни, питиета и тютюн за 2012, от целия свят (вкл. обмитявани стоки) възлиза на 3.0 млрд лв., информация тук:rnhttp://stat.bnb.bg/bnb/dd/impuse.nsf/fsWebIndexBGrnМежду другото, износа ни на същия вид артикули за същия интервал е за сходна сума.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Винету29 Авг 2013 16:52ч.
Дотук ни докара това ръководство на Орешарски! При Царо и Боко даже не беше толкоз зле ситуацията.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати анонимен29 Авг 2013 17:03ч.
в лидл германия не влизат заможни хора а единствено имигранти и дами със забрадки и българи естествено в българия цените са доста по високи няма огромен избор и качествотоне е положително аз съм влизала в лидл 5 пъти до момента като съм излизала без покупки
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати St. Village29 Авг 2013 17:30ч.
Да ви имам проблемите! Големите вериги да работели до петък! Да почивали в сряда следобед! Да се подържал дребния бизнес! Боли ме х.я за градския бизнес, като желаете да развивате дребен подобен, развивайте го там, дето огромния го няма! По селата! Що чикото от гаражчето в Мусагеница, да вземем за пример, не отвори магазинче в Своге, или Мездра, или Лом, или Попово, или Белоградчик! Там няма гол;еми вериги, конкуренцията е никаква, продавай си дребната търговийка на воля! В немските вериоги била по-качествена стоката - ами да бе, качествена стока за първокласен мат'риал! Щото кой да следи за качествена стока по магазините? Тези дето сринаха Държавен и Народен Контрол ли? Или тези, които оповестиха БДС за доброволен? Като скачахте по площадите с цел да не сте червени яжте ми в този момент... Аз си създавам всичко, от житото до месото самичък, пия си домашно и ми дреме на черупката за сините простаци!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Miminka29 Авг 2013 18:14ч.
Голяма част от българската бяла козметика е прелестна и без консерванти - кремове за лице и ръце, яйчни шампоани са изцяло конкурентни и доста по-добри като резултат от западните. За жал, те в никакъв случай не се намират в огромните вериги или са сбутани в ъгълчета. Много неприятно е и непрекъснатото пренареждане на стоките в огромните вериги - за, до момента в който търсиш нещо познато, което ти би трябвало, да си купиш куп други нелепости. Вече не считам да пазаря в тях, дано се поддържа българския производител.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Моника29 Авг 2013 20:43ч.
Още от 1989 г.с натрапването на неолибералния паричен икономочески модел със стихийния си пазар,България стана разграден заден двор освен на Европа,но и на целия свят.Всеки,когото не го мързи, бърза да стовари боклука си тук.След 1989 г.българската страна не съществува и не пази интиресите на жителите си.Това не е преференциално новоизпечените т.нар олигарси,назначени от корпорации отвън страната.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Nekanen gost29 Авг 2013 22:11ч.
Имаше един турски супермаркет, банкрутира за жалост. Та в него продаваха турска халва, който е ял турска халва ще ме разбере, доста е хубава. И ето, пускат в Лидъл гръцка халва, закупувам една такава, сякаш с какао. Чета, създадена за Лидъл. Специално. Усъмних се, пробвам, да, по този начин е. Специално създадена за Лидъл и особено за българите - с кафява багра и подсладители. Мога да опиша и за полските домати в Кауфланд в този момент измежду лятото, но стига към този момент.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Nekanen gost29 Авг 2013 22:15ч.
MARIN, в Щатите на всички места е по-евтино в сравнение с у нас, и освен в Лидъл. Само зарзавата е много по-скъп. Да не приказваме, че там даже в кренвиршите поставят месо.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати В.Василев29 Авг 2013 22:39ч.
Един народ който след 5 вековно иго,не може да си излъчи лидер,а върви по европейските шантани да си търси цар,такъв народ не може да построи страна.Държавата е плод на нацията,а нацията е плод на обществото.Кажете ми какво имаме-нация или общество.Единствено по времето на т.н.социализъм,името \ " България\ " беше познато надалеч зад граница и вдъхваше почит с продукцията си/селскостопанска,лека пром.и т.н./Пиша това тъй като 40 год.обикалям необятния свят и мога да направя съпоставяне за разлика от множеството пишещи тук.България умря 1989 год.и полу-разложения и мъртвец притегля все по малко лешояди/т.н.ИНВЕСТИТОРИ/.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати 89629 Авг 2013 22:39ч.
Този калъф,Дачков,откога стартира да схваща от вериги?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати gluposty30 Авг 2013 3:34ч.
Пазарувам в Лидл САМО тъй като има немски артикули, сокът е указан васички артикули и качеството е релативно високо сравнаено с българските, а цените мооого по-добри. Къде може да се серавнява немския кашкавал с българския, португалското козе сирене с некое българско... дА ИНВЕСТИРАЛИ И В КАКВО да енвестират.Дачков да сипише за политакта, в стопанската система никак го няма. Производителите на известните марки би трябвало да ес натиснат да доставят стоките с качество като за западния пазар, а не създадени за източните страни от някогашния соц блок всички артикули са ментета спрямо тези на западноевропеския пазар...Който яде и натози и на другия пазар знае закакаво приказвам
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Просветител30 Авг 2013 3:44ч.
Много спорна публикация.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Haблюдaтeл30 Авг 2013 8:11ч.
Как по този начин им утвърждават плановете, издават строителни позволения и пускат в употреба по бързата улеснена процедура за " вложител клас А " без да има най-малко една тоалетна за клиентите на огромните магазини на Лидл, Била, Кауланд, Покадили,.... А дребните магазинчета им скъсват по 17 кожи за планове, съгласувания, утвърждения, стартиране в екслпоатация, разрешителни, лицензии,..... За рушветите настрана! И всеки дава обещание унищожаване и ограничение на разрешителните и лицензионните режими, само че като пристигна на власт прибавя по още няколко десетки такива режими! Ако отстранен привилегиите на тези " вложители клас А " и ги изравнят с изискванията на дребните обикновении - ще се осъществя същинска пазарна среда, а не среда на държавно (противоконституционно) привилигировани монополисти!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Александър30 Авг 2013 21:52ч.
Аз съм ЗА огромните магазин
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР