Автор: Валя Ахчиева, euractiv.bg Банско беше заключен за 14 дни

...
Автор: Валя Ахчиева, euractiv.bg Банско беше заключен за 14 дни
Коментари Харесай

Ахчиева с истината за Банско и короната - slava.bg

Автор: Валя Ахчиева, euractiv.bg

Банско беше заключен за 14 дни поради Covid-19. След това блокадата беше анулирана и беше решено – ще се вършат всеобщи тествания на хората там. И те се вършат. С дарени проби и още някакви други, а протоколите от проучванията на към 1300 души от Банско с бързи проби за съществуването на антитела против ковид в кръвта на хората се съхранявали в клона на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Разлог.

Само че, хората са си желали резултатите от тестванията, но…не са им ги давали.

Защо?

Нали кръвните проучвания са персонална здравна информация?

Според закона за здравето, здравна информация са персоналните данни, свързани със здравословното положение, физическото и психическото развиване на лицата, както и всяка друга информация, съдържаща се в медицинските предписания, наставления, протоколи, удостоверения и друга здравна документи. Задължението за събирането, обработването, потреблението и съхраняването на здравна информация е на лечебните и здравните заведения, както и на районните здравни инспекции, на лекарите, фармацевтите и на други медицински експерти.

Защо тогава копия от тези документи не са предоставени на хората, които са дали своя кръв за проучване на антитела против Covid-19?

Пациентът има право на информация за своето здравословно положение.

Това право на пациента е обрисувано като водещ принцип в Европейската харта за правата на пациентите, призната през месец ноември 2002 година и тя е приета от всички държави-членки на Европейския съюз. С влизането в действие на Регламент 2016/679, персоналните данни за здравословното положение на пациента получиха още по-голяма отбрана. Те попадат в категорията “специални персонални данни”. Обработката им е неразрешена, с изключение на в категорично посочените в европейския правилник случаи.

ВИЖ ВИДЕО ТУК!
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР