Автор: Цветелина Соколова, mediapool.bg Следвайте Гласове в Телеграм Бизнесът в България е

...
Автор: Цветелина Соколова, mediapool.bg Следвайте Гласове в Телеграм Бизнесът в България е
Коментари Харесай

МФ: Печалбите на бизнеса са нараснали с 20 млрд. лв. за две години заради държавните свръхстимули

Автор: Цветелина Соколова, mediapool.bg Следвайте " Гласове " в Телеграм

Бизнесът в България е заявил пред Националната организация за приходите рекордни облаги през 2021 година и 2022 година През всяка от двете години позитивният финансов резултат за данъчни цели е повишен с над 10 милиарда лева, в случай че през 2019 година растежът е бил с под 1 милиарда лева, а през 2018 година – към 3 милиарда лева Именно с цел да понижи свръхпечалбите, страната предлага въвеждането на ексклузивен взаимен налог върху свръхпечалбите за второто полугодие на 2023 година, излиза наяве от оповестените от Министерството на финансите в петък вечерта проектопромени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

През 2021 година заявената данъчна облага от сдруженията е 37.5 милиарда лева на фона на 27.2 милиарда лева през пандемичната 2020 година През 2022 година прогнозната облага нараства до рекордните за българската стопанска система 47 милиарда лева

Към тези суми би трябвало да се добави и заявеният приход от едноличните търговци, който до 2020 година е към 700 млн. лева годишно, а през 2021 година и 2022 година е надлежно 1.1 милиарда лева и 1.4 милиарда лева

Инфо: Министерство на финансите

Още преди Нова година в един от месечните бюлетини за осъществяването на бюджета Министерството на финансите публично призна, че несъответстващите обезщетения за цената на тока изкуствено надуват облагите на избрани браншове от бизнеса, които на всичкото от горната страна са трансферирали тежестта в цените за крайните клиенти.

От претекстовете за въвеждането на налог свръхпечалба излиза наяве още, че страната е изсипала единствено за бизнеса (без домакинствата) през бюджета изключителни 11.2 милиарда лева под формата на помощи, обезщетения и понижени данъчни ставки през интервала на пандемия, война в Украйна и енергийна рецесия – 2020-2022 година

Помощите и обезщетенията за компаниите са били в размер на 2.1 милиарда лева през пандемичната 2020 година, 2.3 милиарда лева през 2021 година, а през 2022 година нарастват трагично до 5.9 милиарда лева

Едновременно с това са въведени и " антиинфлационни " понижени ставки на Данък добавена стойност, както и освобождение от данък, за избрани артикули и услуги, които са довели до загуба за бюджета от 909 млн. лева за последните три години. През 2020 година загубата е била 95 млн. лева, през 2021 година – 284 млн. лева, а през 2022 година тя скача съвсем двойно – до 531 млн. лева Затова МФ предлага възобновяване на общоприетите ставки за всички артикули и услуги без хляба, брашното, бебешките храни и книгите от 1 юли тази година.

" Анализът демонстрира, че финансовата поддръжка от страна на страната по отношение на зародилите здравна и енергийна рецесия и военните дейности в Украйна е била навременна и задоволителна, като е запазила освен съществуващия бизнес, само че е осигурила условия за неговото развиване и за генериране на облаги ", разяснява МФ.

Именно с аргумента за генерираните неравновесия служебният финансов министър Росица Велкова разгласи, че предлага на бъдещия парламент нов налог върху свръхпечалбите на компаниите. Ще се таксуват единствено бъдещи облаги – тези, които ще бъдат генерирани през второто полугодие на 2023 година, когато се чака обезщетенията за цената на тока да бъдат прекратени.

Предлага се основата за установяване на солидарната вноска да бъде разликата сред данъчната облага за интервала от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 година и 50% от междинната стойност, увеличена с 20%, на данъчните облаги за 2018, 2019, 2020 и 2021 години. Ставката на налога ще е 33%.

В изявление за БНР в неделя министър Росица Велкова разяснява, че има възможност препоръчаните от нея данъчни ограничения за увеличение на приходите да не бъдат подкрепени от политическите сили в новия парламент, в случай че се съди по техните изявления досега.

 

Инфо: mediapool.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР