Автор: Стефан Антонов за ГласовеАсен Василев е уредил своето протеже

...
Автор: Стефан Антонов за ГласовеАсен Василев е уредил своето протеже
Коментари Харесай

Кадър на ПП, допуснат от Асен Василев, незаконно e ровил в тайните на финансовото министерство и командвал държавни служители

Автор: Стефан Антонов за " Гласове "

Асен Василев е уредил своето протеже и партиен деятел на Политическа партия юрист Димитър Гочев да се разпорежда в Министерство на финансите и да търси учредения и мотиви, с които да придаде легитимност на скандалните опити да се саботира държавната отбрана в каузи за пет милиарда лв., които висяха в Международния център за разрешаване на капиталови разногласия към Световната банка във Вашингтон. В последвалите месеци се конституира и искът на групата от криптокомпании Nexo, с който общата стойност на исковете против България стигна съвсем 10 милиарда лв.. Във втората част на това следствие ще покажем и по какъв начин съответно се саботира държавната отбрана по делото,  заведено от криптокомпаниите.

Схемата е следната – към юни 2023 година, когато Асен Василев се връща като министър на финансите, против България са завършили 14 каузи, всичките с победи за страната ни, спестяващи на данъкоплатците близо пет милиарда лв.. Въпреки това Асен Василев три пъти е опитал несполучливо да закрие отговарящата за делата Дирекция „ Съдебна отбрана “ (два пъти посредством законови промени, третият път макар няколко закона). Дирекцията провежда състезанията за наемане на юристите, представляващи страната, грижи се за обезпечаването им с нужната документи от страна на страната и цялостната съгласуваност сред всички ангажирани в отбраната. Василев обаче приготвя четвърти опит да закрие дирекцията и с цел да го легитимира, този път пробва да показа съответно събрана информация за порочни практики в работата на звеното.

Назначава одит „ за консултиране “ (според Закона за вътрешния одит в обществения сектор), който да прегледа и изрази мнение по отношение на прилаганите от дирекцията процедури за надзор и заплащанията към юристите, защитаващи ни по арбитражни каузи в интервала от 2019 до 2023 година. Това се случва откакто три опита да се закрие дирекцията не съумяват и преди четвъртият публично да стартира. Сроковете, в които се изискват документите са извънредно къси – в границите на един ден. Следват редица нарушавания на Закона за вътрешния одит в обществения бранш, които трансформират характера на одита в подобен за „ предоставяне на убеденост “, по който също не се извършват наредбите на закона. Становището на отчета не се дава на одитираната единица, каквото условие съществува, а вместо това документът се засекретява с най-ниската степен „ за служебно прилагане “.

В две изявления пред депутати министърът стартира да спекулира, че са погрешни данните за продобиване на всички каузи. Спира до там, без да дава повече информация. Процедурата замязва на търсене на мотив за закриване на Дирекция „ Съдебна отбрана “.

За да се осъществя, министерството ангажира като външен съветник юрист Димитър Гочев. До момента той е бил депутат от „ Продължаваме промяната “  в 47-тото Народно заседание и нещатен парламентарен помощник на двама депутати от партията при 48-о и 49-о Народно заседание. Представен като експерт по „ Международно право “ без да е известно да има опит в региона на интернационалните арбитражи, против заплащане от 5000 лева месечно Гочев стартира да съветва министъра по правни въпроси, включително всички свързани с интернационалните арбитражни каузи.

И настъпва едно консултиране...

Гочев оповестява на чиновници на Дирекция „ Съдебна отбрана “, че по предписание на министъра, той дава отговор за прегледа на документите, изготвяни от дирекцията, дава мнения по тях, което с една дума съставлява „ съветване “ на министъра. Изисква цялостната преписка с Международния център за разрешаване на капиталови разногласия, касаеща решението по делото, заведено от Султаната на Оман против България. Отказва му се, тъй като България е поела ангажимент да не огласява решението му в конкретика и вместо това информацията се приготвя за даване на министъра на финансите Асен Василев. От кабинета на Василев разпореждат информацията да се даде на консултанта на електронен притежател.

През октомври предходната година Димитър Гочев изисква от чиновник в Дирекция „ Съдебна отбрана “ докладна бележка за неплатени фактури към една от адвокатските фирми, които пазят България по част от висящите каузи. Гочев показва на служителя, че една част от фактурите би трябвало да се оспорят, а за друга да се изиска спомагателна информация. Тази пунктуалност контрастира с цялостното безгрижие каква работа прави Лена Бориславова като представител на адвокатската адвокатска фирма „ Джингов, Гугински, Кючуков и Величков “ за Българска банка за развиване. Договорът с адвокатската фирма е по този начин подписан, че от представителя на правната компания се желае да е разполагаем целодневно и всекидневно в самата банка (нещо, което бъдещият към оня миг шеф на кабинета на Кирил Петков не спазва), само че дали работи или остри моливи, надзор е липсвал.

Като настоящ юрист, член на варненската гилдия Димитър Гочев е външен съветник и като подобен по Закон няма достъп до системата за документооброт на министерството и няма право да издава инструкции на държавните чиновници по какъв начин да извършват отговорностите си. Всеки път, когато Гочев им подреди нещо, чиновниците на дирекцията се обръщат към началника на кабинета на Асен Василев за инструкции по какъв начин да постъпят.  В последна сметка Гочев получава достъп до всички аспекти, касаещи организацията на държавната отбрана по арбитражи. Участва в правенето на разпоредбите за конкурс кой да пази България в делото, заведено от Nexo (повече за това във втората част). Поведението му, както и поддръжката, с която се употребява от страна на министъра и кабинета му основават статут на член на политическия кабинет и консултант на министъра.

Димитър Гочев обаче продължава да е настоящ юрист, съветник на Министерство на финансите, човек който юрка чиновниците, дава и постанова мнението си, като в това време не носи отговорност като член на политическия кабинет на министъра. Неговото наличие не се включва в справките за числеността на политическия кабинет на министъра, а възнаграждението му не взе участие в сумирането на разноските за заплати на политическия кабинет. Мнението му обаче се чува и то по въпроси за бъдещи политически дейности. Така изниква и въпросът дали Ггочев не е имал хибриден статут, наподобяващ на това, което в юридическата процедура се назовава „ затулен трудов контракт “. Причината е, че Законът за администрацията отрежда съветниците да се назначават единствено посредством подписване на трудов контракт. Такъв обаче би бил несъответстващ със статута му на практикуващ юрист.

След като завършва одитът, за който в началото е назначен Гочев, във уеб страницата bird.bg излиза обява цитираща буквално, само че и изборно, конфиденциално арбитражно решение по завършило към този момент произвеждане. В рамките на осъществения одит, по искане на Димитър Гочев в качеството му на външен специалист по одита, дирекция „ Методология на контрола и вътрешен одит “ изисква от дирекция „ Съдебна отбрана “ конфиденциални документи по интернационалните арбитражи, в това число арбитражни решения по завършили каузи. Доказателства, че Гочев е дал информацията на bird.bg няма. Тази публикация не твърди това. Но е реалност, че преди информацията да се даде на хора външни на Дирекция „ Съдебна отбрана “ течове не е имало в продължение на 20 години.

В същото време извращаването на одитната процедура, отводът да се посочат нередности и отговорници, наподобява на зле затулен опит за разпра. Той стартира още с предизборните проекти на „ Продължаваме промяната “, които изненадват даже депутата Явор Божанков. Когато пита Асен Василев дали и за какво шефовете на дирекции в министерствата (със статут на държавни служители) ще получат статут на членове на политически кабинети (хора, които си отиват с всеки министър, в случай че идващият не ги уговори да останат), Асен Василев дава отговор: „ с цел да можем по-законно да ги уволним, другояче ще си ги уволним незаконно… “.

Излиза, че и театърът, който трябваше да легитимира противозаконните уволнения, също е противозаконен

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР