Автор: Полина Паунова, Deutsche Welle (www.dw.com)След оставките на трима министри

...
Автор: Полина Паунова, Deutsche Welle (www.dw.com)След оставките на трима министри
Коментари Харесай

DW: Три оставки, а после?


Автор: Полина Паунова, Deutsche Welle (www.dw.com)

След оставките на трима министри Борисов се опита да показва мощ, отправяйки сякаш на смешка разнообразни предизвестия. Стана обаче ясно, че от идващите дни ще зависи ориста на обединението, а и персоналното му оцеляване.

Той се майтапи, само че пък показва и безкомпромисност. Припомня, че и Цветанов е бил жертва на подправени вести за “незаконно дете във Велико Търново”. После акцентира, че той самият бил жертва на недостоверна информация, която била камшик в международен мащаб.

Иначе - Българска социалистическа партия трябвало да проявят “малко позор и морал”. Припомня какъв брой пъти е подавал оставка и по какъв начин се носи политическа отговорност. И натъртва, че най-големият зложелател на ГЕРБ е самият ГЕРБ.

Анонсира ограничения против превозвачите, с които да се ускори сигурността на пътя. Споменава и за оставките на тримата му министри, само че някак пътем. Наложило се – ето, Нанков би трябвало да стои и да пази пътя, откакто имало тъжби, а пък Валетин Радев не “изгърмял” поради злополуката край Своге, а поради друга – тази с бащата на президента в Харманли. И още: щял да разисква имената на новите министри с съдружните си сътрудници от патриотите, само че имал искания към още министри. Но това също било междукоалиционна тематика.

С това си слово по време на летния университет на ГЕРБ министър-председателят Бойко Борисов се опита да даде “урок”, само че не на младежката партийна конструкция, както изглеждаше. А най-много на своите сътрудници – и вътре в партията, и отвън нея, казвайки им, че макар обезглавяването на три министерства към момента е мощен. И към момента точно той е инструментът на властта, който раздава порциите (по Доган).

Първата рецесия, за която наподобява няма опрощение

А за какво се наложи напомнянето, откакто министър-председателят в други обстановки също е приемал стремително оставки? Защото това е първата рецесия на ГЕРБ, за която наподобява, че опрощение няма.

Всъщност, с оставките на тримата министри – на вътрешните работи, превоза и районното развиване, министър председателят за първи път призна виновност. Не че различен път такава не е имало, просто туширането ѝ е било по-лесно, или въпросът е бил неразбираем за необятната аудитория.

Нима правосъдният министър Цецка Цачева не трябваше да напусте поста си поради невиждания срив на Търговския указател? Трябваше. Но необятната аудитория не може да „ допре " историята. А в тази ситуация с злополуката край Своге тъгата на хората полепва по останалите гласоподаватели. И става кристално и образно ясно едно – корупцията и нехайството убиват. И те няма по какъв начин да бъдат приписани другиму. Защото пътят, чието положение наподобява главният “виновник” за нещастието, е отговорност най-малко на три държавни управления, в част от които ефективно е взел участие ГЕРБ.

Всъщност, няма никакво значение какъв брой министри на Борисов ще изоставен постовете си. Те ще бъдат сменени със самите себе си, тъй като: Каква е разликата сред Николай Нанков и Лиляна Павлова, или сред Валентин Радев и Румяна Бъчварова? Те постоянно са били придружители на Бойко Борисов в разнообразни обстановки. Затова и нямат значение. Значение има само фактът, че 17 души починаха, а десетки фамилии са унищожени. Това е покруса, която фенът може да допре, и може най-сетне да се усети, че виновността за това е политическа. А крачката от прозрението на електората до понасянето на отговорност от страна на самия Борисов е дребна.

Признак на уязвимост

Затова и реакцията му бе светкавична. Обичайното за премиера импусливно деяние да покаже на обществото “скалпа” на отговорния - нещо, което бе типично за досегашните рецесии - в този момент към този момент не наподобява като симптом на мощ, а на уязвимост. А това пък е повода, поради която патриотите анонсираха, че ще разискват да останат ли в държавното управление. Заявката им е разследване от сякаш почтената имитация на премиера, че и към други министри има искания, с което очевидно се опита да им каже, че няма да разреши да бъде изнудван. Отново предизвестие е и обичаната имитация на Борисов, че най-големият зложелател на ГЕРБ е самият ГЕРБ. А това пък най-добре го знае Валентин Радев, който се оказа “уволнен” не за злополуката край Своге, а поради тази с присъединяване на бащата на президента в Харманли. Основателен въпрос тук е по какъв начин изтекоха записите от камерите на кръговото придвижване в провинциалния град? Най-големият си проблем Борисов маркира единствено в едно изречение – за некачествения път, станал причина за 17 мъртъвци.

На прага на новия политически сезон министър-председателят наподобява слаб и уязвим. И това извънредно доста пролича от всички предизвестия, които насочи сякаш на смешка. Именно затова идните дни ще са от решаващо значение - и то не за оцеляването на обединението, а за персоналното му политическо избавление.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР