Автор: ОбективноОпитът за преврат в Боливия може да e бил

...
Автор: ОбективноОпитът за преврат в Боливия може да e бил
Коментари Харесай

Опитът за преврат в Боливия може да е част от план на САЩ да сложат ръка върху най-големите находища на литий в света

Автор: Обективно

Опитът за прелом в Боливия може да e бил предизвикан извън и провокиран от предпочитание за плячкосване на естествените запаси на страната, съобщи боливийският министър на защитата Едмундо Новильо. Боливия има най-големите находища на литий в света, съгласно оценки, оповестени от американското държавно управление.

В сряда бойци се събраха на площад „ Мурильо “, централния площад на административната столица на Боливия Ла Пас, където се намират държавни здания. Военните, водени от някогашния към този момент главнокомандващ военачалник Хуан Хосе Зунига, се пробваха да обхванат в президентския замък.

Боливийският президент Луис Арче, който по това време беше в двореца, направи послание към нацията, определяйки събитията като опит за прелом, и назначи ново командване на армията, което прикани военните да изоставен площада. Войниците извършиха заповедта. Зунига беше задържан.

„ Не изключваме всичко това да е било насърчавано, подбудено от външни ползи. Ние не изключваме това. По отношение на нашата страна постоянно е имало интерес да се управлява политическата власт, с цел да се разграбват естествените запаси “, сподели министърът.

Думите му се удостоверяват от разбор за боливийския литий от края на предходната година на Института за мир на Съединени американски щати – организация, основана от Конгреса на Съединени американски щати. На уеб страницата на института написа, че той е „ безпартиен държавен сътрудник и приближен медиатор сред непознати държавни управления, гражданското общество и държавни чиновници на Съединени американски щати “.

В разбора се показва недоволството на американската страна от връзките на президента на Боливия с Русия и Китай: „ От 2010 година световното търсене на литий набъбна поради неговите неповторими свойства, идеални за произвеждане на акумулатори за електрически транспортни средства и електронни устройства. Боливия, където се намират най-големите находища на литий в света, гледа на този запас като на трансформираща опция за индустриализация и рационализация, само че в случай че бъде ръководен погрешно, той може да бъде и източник на вътрешен спор “, написа в отчета.

„ Съединените щати имат опция да употребяват своето географско разположение и техническо преимущество, с цел да оказват помощ на Боливия да създаде своите ресурси от литий по работлив и стопански жизнерадостен метод, изпреварвайки други участници като Китай, чийто транзакционен метод оставя доста да се желае “, написа още в разбора.

Често наричани „ бяло злато “, най-големите неизползвани залежи на литий са в „ литиевия триъгълник “ сред Боливия, Аржентина и Чили, съставлявайки 60% от международните запаси.

Президентът на Боливия Луис Арсе има за цел да нарежда страната си като международен водач освен в производството на литий, само че и в създаването на нови литиеви акумулатори и свързани артикули, облекчаване на възходящото търсене на фона на прекосяването към „ зелена “ сила и превоз.

„ Партньорствата на боливийското държавно управление с Китай и Русия за основаване на уреди за рандеман и преправка на литий в югоизточната част провокираха опасения в Съединените щати. Американски чиновници се тормозят от агресивността на китайските компании в договарянията и евентуалното усилване на модела за рандеман с лимитирано локално развиване. Правителството на Боливия отхвърля тези опасения като „ американски империализъм “ и „ опит за преобразяване на лития в оръжие за подкопаване на демокрациите “, показва анализът.

Китай към този момент създава 79% от литиевите акумулатори по света и управлява почти 60% от международния пазар на рандеман. Според американските анализатори, „ в случай че страните от Латинска Америка открият свои лични локални промишлености, основани на литий, с стеснен задграничен капитал, съществува риск една уязвима държавна компания да стане прекомерно подвластна единствено от няколко купувача “.

Докладът предлага като опция страните от „ литиевия триъгълник “ да си сътрудничат като блок за групово добиване, обработка и произвеждане на основани на литий артикули в координирани старания, което им разрешава да се конкурират дейно на интернационалния пазар. Американското партньорство за стопански разцвет може да се окаже платформа или проект за това по какъв начин тази цел може да бъде реализирана, предлага анализът.

„ Американски компании към този момент вземат участие в обилни интервенции по добиване на литий в Чили и Аржентина, с построени индустриални и логистични мрежи в Мексико, Бразилия, Аржентина и Колумбия. Развитието на районни клъстери за икономическо развиване е обща цел както за Съединените щати, по този начин и за други страни в района, съгласно отчета. В него се акцентира, че това би понижило  „ риска за Съединените щати “.

„ Боливийският литий може да служи като начална фаза на индустриална верига, като фабриките в Аржентина и Чили създават акумулатори, до момента в който страните от Андите и Централна Америка способстват за литиевите платформи, като в последна сметка доставят първокачествен артикул на пазара на Съединени американски щати “, е заключението на отчета.

В него се предлага нов метод: „ Като се има поради забележителното китайско икономическо въздействие на пазара на литий в Боливия и предизвикателните дипломатически връзки с ръководещата партия на Боливия, Movimiento al Socialismo, метод, който се концентрира върху опитите да се измести Китай от локалния пазар на литий, освен ще се окаже извънредно непроизводителен, само че и ще способства за усилване на локалните предразсъдъци против външната политика на Съединени американски щати. Това, от своя страна, може да насочи държавните управления на Латинска Америка към по-тясно доближаване с Китай и Русия. “

В разбора непосредствено се показва, че боливийският литий е нужен, с цел да задоволи потребностите на Съединени американски щати: „ Как би изглеждала една ефикасна външна политика, която по едно и също време се конкурира по подобаващ метод с Китай и Русия, построява мостове с локалните управляващи и задоволява потребностите на Съединени американски щати от минерали? “

Зад нормалната лексика, че Съединени американски щати желаят да оказват помощ на демокрацията и просперитета на района, отчетът разкрива същинския геостратегически интерес, който съставлява Боливия и другите страни от „ литиевия триъгълник “: „ Съединените щати са в несравнима позиция да съпровождат тези страни в подобен развой, като им дават инструментите и потенциала за навигация в тези бурни води. Като такава конкуренцията с Китай не е просто игра с нулева облага, която се върти към достъпа до основни материали и пазари, само че може да бъде опция за подсилване на демократичната непоклатимост и просперитета в района “.

Инфо: obektivno.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР