Автор: obektivno.bgСъветът по правата на човека на ООН прие резолюция,

...
Автор: obektivno.bgСъветът по правата на човека на ООН прие резолюция,
Коментари Харесай

България гласува против резолюцията на ООН за подвеждането на Израел под отговорност за военни престъпления

Автор: obektivno.bg

Съветът по правата на индивида на Организация на обединените нации одобри резолюция, призоваваща Израел да бъде измамен под отговорност за вероятни военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени в Ивицата Газа, и настояваща за прекъсване на всички продажби на оръжия за страната. България не поддържа резолюцията.

Съветът на Организация на обединените нации по правата на индивида: Израел да бъде измамен под отговорност за военни закононарушения в линията Газа

Гласуването в петък бележи първия път, когато най-висшият правозащитен орган на Организация на обединените нации зае позиция по отношение на шестмесечната война, предупреждавайки за геноцид в спора, при който починаха повече от 33 000 палестинци.

26 от 47-те страни членки на Съвета на Организация на обединените нации поддържаха резолюцията, 13 се въздържаха и 6 бяха срещу. Единствените „ срещу “ бяха България, Съединени американски щати, Германия, Аржентина, Малави и Парагвай.

Според Съвета гласуването е нужна мярка, наред с други, „ за попречване на по-нататъшни нарушавания на интернационалното филантропично право и нарушавания и злоупотреби с правата на индивида “.

Съветът на Организация на обединените нации акцентира, че Международният съд (МС) постанови през януари, „ че има риск от геноцид “ в Газа, като изрази „ мощна угриженост по отношение на известията за съществени нарушавания на правата на индивида … в това число за вероятни военни закононарушения и закононарушения против човечеството ” в палестинката територия.

През март Международният съд  единодушно нареди на Израел да предприеме всички нужни и ефикасни дейности, с цел да подсигурява, че главните хранителни доставки идват неотложно в Газа, предупреждавайки, че палестинците са изправени пред влошаващи се условия и че гладът се популяризира.

„ Символично това е значимо. Това е първият път, когато висшият правозащитен орган взема позиция по този спор. Това е отражение на невиждания темперамент на този [конфликт] “, каза пред „ Ал Джазира “ Марк Оуен Джоунс, доцент по близкоизточни проучвания в университета „ Хамад Бин Халифа “ в Катар.

Резолюцията беше показана от Пакистан от името на всички страни членки на Организацията за ислямско съдействие като се изключи Албания.

Мейрав Ейлон Шахар, посланикът на Израел в Организация на обединените нации в Женева, жигосах резолюцията като „ леке ​​за Съвета по правата на индивида и за Организация на обединените нации като цяло “.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР