Автор: obektivno.bgЕвродепутатката Мишел Ривази, която настоя размяната на SMS-и между

...
Автор: obektivno.bgЕвродепутатката Мишел Ривази, която настоя размяната на SMS-и между
Коментари Харесай

Почина евродепутатката, инициирала разследването срещу Фон дер Лайен и Pfizer

Автор: obektivno.bg

Евродепутатката Мишел Ривази, която настоя размяната на SMS-и сред ръководителя на Европейската комисия и основния изпълнителен шеф на Pfizer да стане обществена, е умряла, до момента в който е пътувала към Европейския парламент в Брюксел. Като причина за смърттасе показва сърдечен удар, съгласно Euractiv.

Ривази беше член на Европейския парламент от групата на Зелените от 2009 година до гибелта си, като по-специално се включи в биткате против потреблението на пестициди, в това число хербицида глифозат. Преди дни Европейска комисия позволи противоречивия хербицид в Европа за още 10 година, макар че в Съединени американски щати производителят му – „ Байер “/ “Монсанто “ – беше осъден да заплати 1,5 милиарда долара на фермери, защото са разболели от рак след използването му.

Ривази беше основател на започналато инспекция против Урсула фон дер Лаейн. В името на прозрачността тя посвети част от последния си мандат на следствие по какъв начин ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е договорила с основния изпълнителен шеф на Pfizer Алберт Бурла контракта за 1,8 милиарда дози ваксини против Ковид-19. Урсула фон дер Лайен отхвърли да даде SMS-ите, които си е разменила с Алберт Бурла, с обяснението, че ги е изтрила.

„ Винаги подготвена да пази правилата, които са й скъпи, Мишел Ривази посвети живота си на отбраната на биоразнообразието и нашето здраве, и на битката за прозрачността на нашите институции в полза на европейските жители “, се споделя в прессъобщение на сътрудниците й.

Тя беше известна и с безапелационната си позиция против  ваксините. По време на пандемията от Ковид-19 евродепутатът подлага на критика използването на Ковид-сертификатите и наложителната имунизация на здравните служащи във Франция.

„ Ние сме надълбоко натъжени от гибелта на нашата колежка Мишел Ривази. […] Нейната забележителна кариера, нейните буйни политически борби и нейната съпричастност са оставили своя отпечатък върху всички, които са имали шанса да я срещнат “, обявиха Тери Райнтке и Филип Ламбертс от името на групата на Зелените.

„ Днес нашата група и Европейският парламент губят политическа фигура, която през цялата си кариера се стремеше на първо място да пази публичния интерес “, се споделя в изказването.

Преди да бъде определена за евродепутат, Ривази беше народен представител от югоизточния френски район Дром от 1997 до 2002 година Тя също по този начин основа Комисията за самостоятелни проучвания и информация за радиоактивността след нуклеарната злополука в Чернобил през април 1986 година

 

Инфо: obektivno.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР